בלגיה ופולין הן המדינות שנמצאות בתחתית דירוג מדינות אירופה ביחס שלהן לקהילות היהודיות, בביטחון שהן מספקות לחיי היהודים ובחופש ליהודים לקיים את דתם. מנגד, איטליה והונגריה הן המדינות שבהן חיי הקהילות היהודיות נחשבים לבטוחים ולשלווים ביותר. כך נחשף במחקר מקיף שערך המכון הבריטי לחקר מדיניות יהודי אירופה, והוצג אמש (ב') על ידי איגוד הארגונים היהודים באירופה (EJA), בכנס השנתי של מנהיגי הקהילות היהודיות באירופה המתקיים בבודפשט.
ארגון ה-EJA, הפועל מבריסל, הוביל את המחקר שנערך בשנתיים האחרונות, ובחן את ביצועי הממשלות באירופה בכל הקשור לפרמטרים המרכזיים הנדרשים לצורך קיום ושגשוג חיים יהודיים כדוגמת פעילות מעשית נגד אנטישמיות והבטחת ביטחון הקהילה היהודית, לצד חופש דת, טיפוח תרבות יהודית ואפילו הצבעות המדינה בעד ישראל באו"ם. במכון הבריטי לחקר מדיניות יהודי אירופה מסבירים כי הממשלה הבלגית, שזכתה במקום האחרון במחקר, צמצמה משמעותית את האבטחה סביב הקהילות היהודיות ללא התייעצות עימן, אסרה שחיטה כשרה וקיים בה איום גם על נושא ברית המילה, לא מינתה מתאם פעולות למאבק באנטישמיות ועוד.
לצורך פיתוח "רמזור" המצביע על מצבן של הקהילות היהודיות במדינות אירופה, שוקללו במחקר נתוני ביצועי הממשלות בסקרים קודמים מקצועיים שסקרו את תחושות הביטחון של יהודי אירופה, אחוז היהודים שחוו תקריות אנטישמיות באופן אישי, וכן אחוזי הציבור המחזיקים בדעות שליליות נגד יהודים וישראל.
מניתוח הממצאים שהוצגו במסיבת עיתונאים שהתקיימה בוועידה, עולה כי מתוך 12 המדינות שבהן מתגוררים מרבית היהודים באירופה – בצרפת תחושת הביטחון של היהודים היא המעורערת ביותר, ובלגיה היא המדינה שנוקטת הכי פחות פעולות למען החיים היהודיים במדינה.

המדינות בהן מרגישים היהודים באירופה הכי בטוחים הן דנמרק והונגריה, כאשר הונגריה ניצבת גם במקום הראשון עם המספר הנמוך ביותר של יהודים שחוו התקפות אנטישמיות, ומיד אחריה ניצבת איטליה.
"ישראל זקוקה לקהילות יהודיות חזקות בעולם"
"מטרת המחקר אינה להתנגח בממשלה זו או אחרת ובוודאי שלא לבייש או לנהל קמפיין נגד ממשל זה או אחר", אמר יו"ר ה-EJA, הרב מנחם מרגולין. לדבריו, המטרה היא "לייצר תשתית מדעית השוואתית על איכות החיים היהודיים במדינות אירופה השונות, ולאפשר למנהיגי הקהילות וראשי הממשל לדעת איזה צעדים מעשיים נדרשים כדי להתגבר על האתגרים שעמם נאלצים יהודי אירופה להתמודד כיום".
הרב מרגולין הוסיף כי "מצד אחד, אנחנו תמיד רואים גינוי לאנטישמיות מקיר לקיר בכל מדינה כשמשהו קורה, והמנהיגים מדברים על חשיבות הקהילה היהודית ליבשת, ובמקביל אנחנו ממשיכים לראות עלייה באנטישמיות וחוסר ביטחון בחיים באירופה. כשממשלה ומנהיגות מחויבים ונוקטים בפעולות זה אמור להביא לתוצאות, אך בפועל האנטישמיות עולה בכל שנה וזה מאוד מטריד אותנו. אחת הבעיות היא שאין כלי ברור הבוחן מה באמת מצב הקהילות היהודיות באירופה ואיך הממשלות באירופה פועלות בנושא, ולכן מגיע המחקר הזה".
ד"ר דניאל סטייצקי, ראש היחידה לדמוגרפיה של יהודי אירופה במכון לחקר מדיניות יהודית בלונדון, הוא העומד מאחורי המחקר, והוא זה שניהל את ההיבטים המדעיים והמחקריים. סטייצקי מספר לנו כי המחקר גובש לאחר היוועצות במנהיגי קהילות וארגונים יהודיים במדינות אירופה השונות, והוא משקלל בתוכו נתונים וממצאים שעלו במחקרים המשמעותיים ביותר שהתקיימו בשנים האחרונות. "המדד הזה אובייקטיבי לחלוטין ומתעד כל דבר שניתן לתרגם למספרים", הדגיש.
במחקר נבחנו גם התבטאויות שנאה נגד מדינת ישראל כבעלות השפעה על ביטחון היהודים שחיים בהן. ד"ר סטייצקי אומר כי גם אם היהודים אינם מזהים עצמם כ"תומכי ישראל", הם משלמים את מחיר השנאה למדינת היהודים. "הקשר בין שנאת ישראל ליהודים היא ברורה. מהנתונים שנאספים בבריטניה, למשל, על תקריות אנטישמיות למעלה מעשור ומתפרסמים אחת לחצי שנה – רואים שבכל חודש יש מספר יהודים שנפגעים בתקריות אנטישמיות. המספר הזה עולה סביב חגים יהודיים, כמו פסח. יהודים נראים יותר ברחובות בימים אלו וסופגים יותר תקריות אנטישמיות. תקופות עם עליות הרבה יותר חדות, ללא יוצא מהכלל, הן כאשר יש פעילות בטחונית כלשהיא בישראל. לשלול קשר בין אנטישמיות בפועל לבין אירועים ביטחוניים בישראל זה פשוט לא אפשרי".
לא אחת נשמעות בישראל תגובות המזלזלות או מפחיתות מעוצמת האיום על ביטחון היהודים באירופה וברחבי העולם, מתוך ההנחה שהיהודים מוזמנים לעלות לישראל ו"להימנע" מתקריות אנטישמיות וחיים קהילתיים מאתגרים. "מדינת ישראל כמדינה יודעת כמה היא זקוקה לקהילה יהודית חזקה בעולם", משיב על כך הרב מנחם מרגולין. לדבריו, "זו אימפריה נהדרת אבל כולם יודעים כמה ישראל תלויה במדינות העולם הגדול, שבהן הרבה מאוד פעמים המדיניות נגד ישראל מושפעת לטובה כתוצאה מפעילות של ארגונים יהודים חזקים וגדולים, המסייעים לישראל להיאבק במדיניות אנטי ישראלית. מעבר לזה, הרוב הגדול של יהדות אירופה, כ-85 אחוז, בכלל לא מזוהים כיהודים והדבר האחרון שהם חושבים זה לעלות לישראל. זה האתגר הכי גדול שלנו, לחבר אותם יותר ליהדות וכפועל יוצא מזה לישראל. כל עוד יהודים חיים פה ,הממשלות מחויבות לחיים שלהם ואנחנו פועלים כדי להבטיח את שלומם".