משפחתו של הנעדר החרדי מוישי קליינרמן הגיעה היום (ג') לכנסת לדיון על התמודדות המשטרה עם היעלמותו של הנער בן ה-16 שיצא לתפילה במירון לפני 87 ימים ומאז נעלמו עקבותיו.
"אנחנו מאד חוששים שמדובר בחטיפה". אמר היום שמואל, אביו של מוישי. "מדובר בילד שמחובר למשפחה. היה תמיד מתקשר. אולי מישהו מחזיק בו? אולי לאומני או פלילי? מדובר בחיים של ילד והמדינה צריכה לקום על הרגליים".
האם מוישי קליינרמן נחטף? צפו בדברי ההוריו
"2,080 שעות שאנחנו נמצאים בסיוט מתמשך – אין לנו לילה, אין לנו יום, אין לנו צהריים". גיטי ושמואל קליינרמן, הוריו של מוישי שנעדר קרוב ל-3 חודשים, דיברו היום בוועדה לביטחון פנים בראשות @Meravbenari: "חוששים שמדובר בחטיפה".@MakorRishon @danabetzalel pic.twitter.com/jcwoO5EqF1
— ערוץ כנסת (@KnessetT) June 21, 2022
"מוישי הוא ילד אחראי, שיודע ליסוע הלוך חזור. ילד שמעולם לא קרה לו דבר כזה. זה ילד שקשור למשפחה שלו. ילד שקשור לחברים. ילד שכל מי שמכיר אותו הלב שלו נמס" אמרה גיטי, אמו של מוישי והוסיפה בבכי: "אין לי חיים. איך אני יכולה לטפל בשאר הילדים בבית. יש לי תינוקת בת חצי שנה. אני מרגישה שאין אף אחד שמחזיק את הפרשה של מוישי. 87 ימים, 2,080 שעות שאנחנו נמצאים בסיוט מתמשך. אין לנו לילה, אין לנו יום, אין לנו צוהריים. אני מבקשת מכל הגורמים שיש להם השפעה, להחזיר אותו הביתה. לפחות שיהיה קצה חוט. אין לנו מושג מה עובר הילד הזה. האם הוא חי או מת. נפל לוואדי? לתהום? אני לא יודעת מה לחשוב".
הדיון התקיים בוועדת ביטחון הפנים. יו"ר הוועדה, מירב בן ארי אמרה בפתח הדיון: "למרות שבוועדה לא מקיימים דיונים ספציפיים, כשיש סוגיה חשובה ובוערת פנו אליי ונעתרתי לקיים דיון בנושא, אנחנו נתייחס להיעלמות של מוישי קליינרמן ובנושא הרחבת הטיפול בנעדרים ומאמצי החיפוש אחריו".
ח"כים רבים מסיעות ש"ס, יהדות התורה והציונות הדתית נכחו בדיון. ח"כ מיכאל מלכיאלי אמר כי במשך 87 ימים מוישי נעדר מהבית ובאתר נעדרים של המשטרה השם שלו אפילו לא מופיע. "רק לאחר התערבות הוא הועלה לאתר. הדבר הזה מצביע שיש אולי הזנחה ולא לקחו את הסיפור הזה ברצינות". אמר מלכיאלי.
"הדיון הזה כבר בוטל והפעלנו לחץ מסיבי לקיים אותו בכל זאת". אמר למקור ראשון אריאל אלחרר, שמלווה את המשפחה ויזם את הדיון בבקשה עליה חתמו ח"כים מכלל סיעות הבית. "שמחתי לשמוע את הנכונות של נציגי המשטרה. 16 חברי כנסת התייצבו היום לדיון. חרדים ודתיים. חלקם התנצלו בכנות שלא שמו לב לסיפור מהתחלה ואמרו שהם יעשו הכול בשביל למצוא אותו. מצד אחד זה נתן בי תקווה, מצד שני זה עורר בי שוב את השאלה – האם נער בן 16 יכול להיעדר במדינת ישראל 87 יום והוא עדיין לא יימצא?"
ח"כ יוסי טייב העיר על כך שהטיפול בסיפור של הנער היה שונה בגלל שמדובר בנער חרדי: "יש תחושה קשה שהציבור החרדי הוא סוג ב'. לא ייתכן שהורים יישארו 87 יום ללא מענה. תסתכלו מי חברי הכנסת שנמצאים פה. האם הפכנו את זה לנושא פנים חרדי? ילד הוא ילד. לא אתן שבמדינת ישראל תהיה איפה ואיפה". אמר.
יעל צין שמלווה ומסייעת למשפחת קליינרמן התייחסה אף היא לסוגיית המגזר: "דין מודיעין עילית כדין תל אביב, נער בן 16 וחצי מקריית ספר צריך לקבל את אותו היחס כמו נער מצפון תל אביב. המדינה צריכה לרעוד. כל אבן צריך להרים פה. הילד הזה, גם אם הוא לא חי – להביא את הגופייה שלו"
"דין מודיעין עילית כדין תל אביב – נער בן 16 וחצי מקריית ספר צריך לקבל את אותו היחס כמו נער מצפון תל אביב". @YaelZien במילים קשות בדיון בעניין החיפושים אחר הנער הנעדר מוישי קליינרמן: "המדינה צריכה לרעוד. כל אבן צריך להרים פה. הילד הזה, גם אם הוא לא חי – להביא את הגופייה שלו" pic.twitter.com/gUmp8RlxgP
— ערוץ כנסת (@KnessetT) June 21, 2022
המוקדנית במשטרה אמרה: נעדר? אה, שמעתי עליו בטיקטוק
חיים הנפלינג, דודו של מוישי ואחיה של גיטי שמסייע למשפחה מול הרשויות סיפר: "למעלה מעשרה אנשים חייגו למוקד 100 ואמרו שיש להם מידע והמוקדניות לא ידעו בכלל במי מדובר. איזה נעדר? אחת מהן אמרה 'אה אני מכירה אותו מהטיקטוק'. אני בתור איש משפחה מתבייש. משטרת ישראל לא הבינה חודשיים וחצי שהתיק הזה גדול על התחנה. תחנת מודיעין עילית מצוינים אבל הם מוגבלים באמצעים. כל יום שעובר זה קריטי זה חיי אדם, הוא יכול להיות חי ועוד שעה לא להיות חי".
"למעלה מעשרה אנשים חייגו ל-100 והמוקדניות לא ידעו בכלל על מה מדובר. אחת אמרה 'אני מכירה אותו מהטיקטוק'". חיים הפנלינג, הדוד של מוישי קליינרמן, שנעדר: "המצלמות שהגיעו ממירון הראו את מוישי ב-3 במאי, התלונה הייתה ב-4 באפריל".@Dovrut_Police@MakorRishon @danabetzalel @IL_police pic.twitter.com/oYs9K3bQi8
— ערוץ כנסת (@KnessetT) June 21, 2022
ח"כ יעקב טסלר: "התחושה שקיבלתי שלא מעניין אף אחד מה עלה בגורלו של מוישי. איך יכול להיות שההורים מתקשרים ל-100 ואף אחד לא יודע במה מדובר כאילו הלך לאיבוד חפץ. האימא אומרת שהתחושה שלה שמוישי חי".
מעבר לחיפושים ומחדלי המשטרה באיתורו של מוישי עלה נושא נוסף והוא יחס הרשויות למשפחה. "אף נציג לא דיבר עם המשפחה ומשהו לקוי בתפיסה. אנחנו לא באים בטענות אנו רוצים לשמוע תשובות". אמר ח"כ אוריאל בוסו. חברי הכנסת טענו בפני המשטרה כי יש תחושה שאינה עושה די במקרה הזה. לאחר מכן הצטרפה לדיון ח"כ נירה שפק (יש עתיד) שמקדמת כעת חוק לסיוע למשפחות נעדרים אזרחיים. אחד מהסעיפים בחוק מדבר על הקמת גוף שיהווה כתובת ויקים תוכנית סיוע רגשי וליווי למשפחה בדרך הלא פשוטה מול הרשויות. כיום קיימת לקונה בנושא ואין מערך תומך למשפחות הנעדרים. החוק אושר לקריאה ראשונה בשבוע שעבר. "הסתכלתי על ההורים, כאבתי את כאבם ואמירתם שאין להם תמיכה", אמרה ח"כ שפק לאחר הדיון. "כל יום שעובר הוא קריטי, אפעל לאישורה של הצעת החוק גם במציאות הפוליטית היום".
רפ"ק אריאל גד, ראש חוליית נעדרים במשטרה, ציין בפני הוועדה את נוהל החיפוש אחר נעדרים ואמר: "המשטרה מתמודדת עם 25 אלף נעדרים בשנה. ברגע שיש דיווח אז כל התחנה מתגייסת לטפל באירוע הזה כולל חקירות, בילוש ועוד. ואם זה קשור לגזרה של תחנה אחרת אז גם היא תתגייס למאמצים. המשטרה משקיעה משאבים רבים, 90% מהנעדרים נמצאים תוך שעות. 24 שעות עד יומיים שלושה אנחנו מגיעים ל-95% נעדרים. יש בין 6 ל- 10 נעדרים שלא מצליחים לאתר בשנה. יש גורמים נוספים שמגייסים אותם למאמצי החיפושים כמו קב"טים ומתנדבים. יש יחידה של מתנדבים שהוקמה במחוז חוף לטיפול בנעדרים. חשוב לציין שכל נושא הפרסום מצריך אישור של המשפחה יש רגישות בנושא הזה, אנחנו לא יכולים לפרסם בתקשורת רק לאחר אישורם".
יו"ר בן ארי: "מתי במקרה הזה קיבלתם את ההודעה על ההיעדרות שלו? כי הזמן תגובה הוא קריטי".
סנ"צ אלון כלפון, מפקד תחנת מודיעין עלית, אמר בתגובה: "קיבלנו את ההודעה על הנעדר ב 4.4 לאחר השעה 22:00 בערב, תשעה ימים לאחר היעלמותו. ברגע שהתקבלה ההודעה התחלנו חיפוש באזור ולתחקר חברים, ניתוח של מצלמות באזורים שונים ועוד. יש לנו צילום אחד שרואים את מוישי יורד בציון במירון ונעלם. האזור שהוא נעלם הוא מאד טכני, עם המון בורות ומעלות. היה פגם טכני שלא עלתה התמונה לאתר. אני ואנשי בקשר רציף עם גיטה ושמואל הוריו. אין דבר שבעולם שאנחנו רוצים ועושים הכול להכניס אותו בשערי הבית".
עוד טען סנ"צ כלפון כי המשטרה לא חסכה במשאבים "אין לנו כרגע נקודה ומקום שבה אני יכול להטיל אנשים לחיפושים. אין אינדיקציות על אירועי פח"ע, וסרקנו מעברי גבול ובודקים אינדיקציות מחו"ל. אבל אין כזו שאנחנו יכולים להביא בשורה ממנה" אמר.
יו"ר הוועדה, בן ארי שאלה את גיטי אמו של מוישי, למה לקח כל כך הרבה זמן לדווח על ההיעדרות?
אמו גיטי סיפרה את השתלשלות האירועים וציינה כי ב-25.3, יום שישי הוא נסע למירון לשבת. "הוא היה נוסע מידי פעם. שבת יוצאת מאד מאוחר ואני חשבתי שהוא נסע לישיבה במהלך השבוע ולא התקשר. בעלי ואני חשבנו אמרנו לא נורא, זה נורמלי שתלמידי ישיבה מתקשרים לאחר שבוע. יום שישי לאחר מכן הוא לא התקשר. אז פניתי לישיבה וחברים ואמרו לנו פתאום שהן באמת לא ראו אותו. לא רציתי לעשות לו בושות ולדווח למשטרה במהלך השבת שישימו את התמונות שלו. חיפשנו אותו בכמה מקומות וביום ראשון בלילה פנינו למשטרה".
תנ"צ מוריס חן, סגן מפקד מחוז ש"י במשטרה: "כל מפקד תחנה, מרחב ומחוז יודע שיש עדיפות לטפל באירועים הללו. מהרגע שקיבלנו את הדברים פעלנו עם כל מה שעמד לרשותנו באותו רגע. סדר הפעולות הוא חוצה את המדינה וחוצה ימים. יש המון כוחות מצה"ל, מתנדבים, פרשים, שוטרים לסריקות שיתקיימו מחר, כ-300 איש. וכולי תקוה שהוא יגיע מהר ובריא ושלם לביתו".
יו"ר הוועדה , בן ארי אמרה לסיכום: "יש כאן נוכחות מכובדת של חברי כנסת שהגיעו לדיון. כולנו באירוע הזה וזה מסביר את החשיבות. יש פה לקיחת אחריות גם של רב המשטרה וגם של מוריס הסממ"ז ועם כל זה אני חייבת לומר לכם, אני חושבת שאנחנו צריכים לעלות מדרגה אמיתית בחיפושים. המבצע מחר שהוא מבצע מורכב במשטרה קטנה מידי. זה מעיד על סדר העדיפויות במשטרה, הנושא הזה חשוב לנו מאוד, הוא בנפשנו, אם יש משהו שנוכל כח"כים לנצל את הפלטפורמות החברתיות שלנו אם זה ברשתות אנא שתפו אותנו שנדע. תנו לנו את היכולת לסייע לכם במאמצי החיפוש".
בן ארי פנתה להוריו של מוישי: "אתם לא לבד, אני יודעת שהייתה לכם תחושה כזו ואני יודעת שלוו אתכם נשים ואנשים אמיצות מאוד, יש לכם חברי כנסת, יש לכם את משטרת ישראל ואנחנו אתכם עד שבעזרת השם הוא יחזור הביתה".