המערכת הפוליטית צפויה להצביע היום (ד') בקריאה טרומית על חוק פיזור הכנסת, ואם התהליך יושלם עד שבוע הבא המשמעות היא שהכנסת תפוזר והממשלה תהפוך לממשלת מעבר.
אמש דווח כי ראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו, קרא ליועצת המשפטית לממשלה לעצור את מינוי הרמטכ"ל הבא, אחרי ששר הביטחון בני גנץ מיהר להכריז על תחילת הליך המינוי וכבר שוחח עם שלושת המועמדים לתפקיד; האלוף אייל זמיר, האלוף יואל סטריק וסגן הרמטכ"ל המכהן האלוף הרצי הלוי. היועצת המשפטית לממשלה תגיש בקרוב חוות דעת מסודרת באשר לסמכויות ממשלת מעבר לבחירת רמטכ"ל, כאשר בסביבתה מבהירים כי כל עוד הכנסת לא פוזרה השאילתה לא רלוונטית בכלל, ורק לאחר מכן תגובש חוות דעת שנשענת על חוות דעת בעבר שקבעו כי לממשלת מעבר יש סמכות מוגבלת – אולם יש דרך להכשיר בחירת רמטכ"ל בתקופה זו.
אם אכן תכשיר היועמ"שית את המשך הליך בחירת הרמטכ"ל, סביר להניח כי תוגש עתירה לבג"ץ, שם יצטרכו השופטים להכריע האם לממשלת מעבר יש סמכות לקבוע ולאשר בחירת רמטכ"ל. חשוב לציין כי גם ועדת גולדברג לבחינת כשירות ציבורית של מינויים בכירים לא קיימת כרגע, שכן העומד בראשה, השופט בדימוס אליעזר גולדברג, נפטר בחודש מרץ וטרם מונה לא ממלא מקום. גם במקרה הזה קיימת תסבוכת משפטית, שכן עד שלא תקום ועדה אחרת לא ניתן יהיה לדון במינוי הרמטכ"ל הנבחר.
בהמשך הבוקר פורסמה הודעה בנושא מטעם היועמ"שית, המשאירה מקום רב לתמרון. בהודעה מטעמה מבהירה בהרב-מיארה, כי "מינוי רמטכ"ל בעת הזו כפוף לכללים הנוגעים לקבלת החלטות בידי הממשלה בתקופת בחירות, וזאת נוכח הודעת רה"מ ורה"מ החליפי על הקדמת הבחירות".
בחירת הרמטכ"ל – לא תגובש עמדה משפטית עד שהכנסת תפוזר. כרגע ההליך נמשך. היה והכנסת מתפזרת יש שני סיבוכים, אחד-אין עמדה ברורה, יש עמדות מהעבר ופרשנות לכאן ולכאן.
החלק השני וועדת גולדברג לא קיימת מאז מותו של השופט במארס. גם את זה צריך לסדר וגם זה יושפע מזהות הממשלה.— 🇮🇱 נועם אמיר (@noamamir74) June 22, 2022
לדבריה, "ככלל, בתקופת בחירות יש להימנע ממינויים בכירים שאינם במסגרת הליך תחרותי, אלא אם קיים צורך חיוני באיוש מיידי של המשרה באופן קבוע, ולא ניתן למצוא לכך פתרון סביר והולם אחר בנסיבות העניין. זאת, בהתאם לאמות המידה המפורטות בהנחיות היועמ"ש הקבועות בנושא זה ובעמדות עקרוניות כפי שגובשו אגב פיזור הכנסת בעבר".
עוד נמסר כי "המשנה ליועצת המשפטית לממשלה (משפט ציבורי-מינהלי), ד"ר גיל לימון, הבהיר את הדברים על דעת היועצת המשפטית לממשלה, במסגרת מענה שהועבר הבוקר לפניית היועץ המשפטי של מערכת הביטחון. היועץ המשפטי למערכת הביטחון התבקש לקיים בדחיפות בחינה פרטנית של האפשרות למנות רמטכ"ל בתקופת בחירות, תוך התייחסות לחיוניות בקידום הליך המינוי בעת הזו. לאחר קבלת עמדתו, הדברים ישובו וייבחנו ע"י היועצת המשפטית לממשלה".
ראש אמ"ן: "צה"ל מחויב במפקד"
בסביבת גנץ מאמינים כי אם אכן ייבחר רמטכ"ל חדש, שר הביטחון הבא לא ישנה את הבחירה, וההנחה הזו היא שעמדה בבסיס ההחלטה לפתוח כמה שיותר מהר בהליך בחירת רמטכ"ל, כבר בזמן כהונת הכנסת הנוכחית.
לצד זאת, במערכת הביטחון משוכנעים כי התרחישים הפוליטיים לא ישפיעו על פעילות צה"ל, השב"כ וכלל מערכת הביטחון. גם ראש אמ"ן היוצא, האלוף תמיר היימן, התבטא בנושא אמש ואמר כי "מערכת הביטחון מורגלת בנושא ושבישראל ישנם מספיק איזונים ובלמים בכדי למנוע אפשרות של זליגת השפעה פוליטית על קבלת ההחלטות הביטחוניות". היימן הוסיף: "אותם איזונים ובלמים כוללים את ראשי זרועות הביטחון, את ראשי שירותי המודיעין וגם את הקבינט המדיני ביטחוני שבכל פעולה בה ישנה סבירות להסלמה משמעותית עד כדי מלחמה- מחויב בכינוס".
לצד זאת, גם ראש אמ"ן היוצא סבור כי צה"ל צריך מפקד ויציבות ולא ממלאי מקום כאלו ואחרים והבהיר כי "בימים אלו צה״ל מחויב במפקד. זה לא יכול לעבוד אחרת. לכן טוב שהליך מינוי הרמטכ״ל נמשך. צה״ל צריך להיות מחוץ לכל עניין פוליטי".