יו"ר ועדת החוקה ח"כ גלעד קריב יכנס ביום ראשון את הוועדה בראשותו בכדי לסלול את הדרך להעברתם של שני חוקים, "חוק הנאשם" והחוק לפיזור הכנסת. באופוזיציה הודיעו כי לא ישתפו פעולה עם המהלך.
קריב טען בהודעה שפרסם כי הוא מסתמך על סעיף 80 בתקנון הכנסת לפיו ועדת הכנסת, ועדת החוקה חוק ומשפט והוועדה לענייני ביקורת המדינה רשאיות ליזום, בתחומי ענייניהן לפי תקנון זה, הצעות חוק בנושאים אלה ולהכינן לקריאה ראשונה: חוקי יסוד, עניינים שמתחייבים מתיקון של חוק יסוד ומוצעים לצדו, הכנסת, חברי הכנסת, הבחירות לכנסת, מפלגות, מימון מפלגות ומבקר המדינה. עם זאת, בייעוץ המשפטי לכנסת טענו היום בתוקף כי המהלך של קריב איננו תקין, ואף פרסמו הודעה רשמית חריגה על כך. "עמדת הייעוץ המשפטי של הכנסת הינה כי ספק רב אם יש לוועדת חוקה סמכות, וממילא הדבר לא דרוש, כל עוד יו"ר ועדת הכנסת לא מעכב את המשך החקיקה", נאמר בהודעה.
מטרת המהלך של קריב היא למנוע מח"כ ניר אורבך, יו"ר ועדת הכנסת, את האפשרות לעכב את תהליך ההכנה של הצעת החוק לפיזור הכנסת ה-24 וכן לדלג על חוסר המוטיבציה של חלקים מהקואליציה לקדם את חוק הנאשם. קריב מקווה שלנוכח מהלכיו ניתן יהיה להביא את שתי ההצעות להצבעה במליאה כבר ביום שני.
האופוזיציה מתנגדת לעניין. ח"כ יואב קיש הודיע כי "בהמשך להתנהלות חסרת המעצורים והדורסנית של הקואליציה הם התנערו ממו"מ איתנו לפיזור הכנסת. אין שום בעיה. האופוזיציה לא תשתף פעולה איתם". בשביל להעביר את החוקים נדרש רוב של 61 ח"כים בקריאה השלישית.
הודעה רשמית שפרסם הליכוד נקטה בלשון חריפה עוד יותר, "אפילו בצפון קוריאה לא מנסים למנוע את בחירתו של המועמד המוביל לראשות הממשלה במהלך מערכת הבחירות. בניגוד לחוק ולייעוץ המשפטי של הכנסת, קואליציית האחים המוסלמים העבירה את הדיון על פיזור הכנסת לוועדת החוקה. אם ימשיכו לפעול באופן לא חוקי הכנסת לא תתפזר בקרוב ואנחנו נמצה את כל המהלכים העומדים לרשותנו. גם המהלך הבזוי הזה לא מסתיר את העובדה שהממשלה היחידה שלפיד יכול להקים היא עם האחים המוסלמים והרשימה המשותפת".
"הציבור הישראלי אינו יכול להיות בן ערובה לתרגילים פוליטיים", אמר קריב. "מרגע שהכנסת הצביעה ברוב כמעט פה אחד על הקדמת הבחירות – יש לסיים את התהליך במהירות וביעילות. במידה שוועדת הכנסת לא תקדם את התהליך במהירות המתבקשת נעשה זאת באמצעות ועדת החוקה".
לעניין חוק הנאשם, הוסף היו"ר כי "נושא זה נמצא בסדר היום הציבורי מיומה הראשון של הכנסת הנוכחית, ויש מקום לקיים בעניין זה דיון רציני ומעמיק בוועדת החוקה המופקדת על חוקי הבחירות והרכבת הממשלה".