נתוני משרד הבריאות דיווחו שבוע שעבר כמעט מדי יום ביומו על כעשרת אלפים ישראלים שנדבקו במחלת הקורונה, אך החשש הוא שהמספרים גבוהים בהרבה. פחות אנשים מרגישים צורך ללכת ולהיבדק, גם במקרה שנחשפו לנגיף ואפילו כשהם חשים ברע; הצמצום הניכר בפריסת תחנות הבדיקה לקורונה מוסיף גם הוא על הקושי לעקוב אחרי היקף התחלואה.
כדי לסייע בפתרון הבעיה, ועדת הבריאות בראשות ח"כ עידית סילמן תתכנס היום (א'), על אף ההליכים לפיזור הכנסת, ותדון באישור תקנות חדשות שייתנו תוקף לבדיקות אנטיגן ביתיות לקורונה באמצעות פיקוח מרחוק, בשיחת וידאו בין הדוגם מרחוק ובין הנבדק. הוועדה צפויה לאשר גם הקמת תחנות לבדיקות PCR לדיגום עצמי בפיקוח מרחוק; המטושים יישלחו למעבדות בלי צורך להיעזר בדוגם אנושי.
המהלכים מתקיימים על רקע העלייה החדה בהיקף התחלואה, שבמשרד הבריאות כבר מכנים "הגל השישי". ההנחה היא שרוב החולים החדשים אינם נבדקים בנקודות הדיגום, ולכן אישור התקנות ויישומן עשויים להשיב את היכולת לנטר את התחלואה במהימנות רבה יותר.
נכון ליום חמישי היו מאושפזים בישראל 212 חולי קורונה במצב קשה, 49 מהם במצב קריטי. בתוך שבוע גדל המספר הממוצע של החולים במצב קשה ב־106 אחוז לעומת הממוצע בשבוע שעבר.
התקנות שיעלו לדיון בוועדת הבריאות הוגשו כבר בחודש שעבר לאישור הייעוץ המשפטי בכנסת. הבדיקות העצמיות הללו ייתנו מענה גם לאנשים בסיכון מוגבר לתחלואה קשה – בין השאר בני 60 ומעלה או הסובלים מגורמי סיכון – שחוששים להגיע למתחמי בידוק, וכן לחולים שקיבלו תוצאה חיובית באנטיגן ונדרשים לצאת מבתיהם ולהיבדק בשנית תחת פיקוח.
היום בצהריים תדון ועדת הבריאות גם בממצאי חשיפת אתר מקור ראשון, כי בשל חוסר היערכות לעלייה החדה בתחלואה קיים בישראל מחסור בתרופה האנטי־ויראלית מולנופיראוויר (Molnupiravir), שנועדה למניעת תמותה ולהפחתת התחלואה הקשה בקורונה. התרופה ניתנת לחולים שאינם יכולים לקבל מסיבות רפואיות את תרופת הפלקסוביד הנפוצה יותר.
חולים מבוגרים שנדרשים למולנופיראוויר, חברי קופת חולים כללית, נענו בשלילה כשביקשו לקבל את התרופה; נאמר להם שהיא לא קיימת במחסני הקופה משום שנוצלו כבר כל ההקצאות שניתנו לה. במשרד הבריאות, המספק את התרופה לקופות החולים, החליטו לצאת לרכש מלאי נוסף של התרופה, אך לא ברור מתי היא תגיע לישראל.