במבט מרחוק, הר גורונגוסה נראה מצולק. מדרונותיו של אתר הטבע הזה במוזמביק שבדרום־מזרח אפריקה היו מכוסים פעם ביער גשם מוריק; כעת שזורים בהם חורים שנגרמו מכריתת יערות שחושפת את האדמה, מייבשת אותה, ומותירה בה רק שיחים ועשבים. אך בשנים האחרונות, היער צמח שוב הודות ליבול שנחשב לזר עד לא מכבר: קפה.
כשג'וליאסה סמואל סבאו מסתובב ביער, ברום של כ־1,000 מטרים מעל פני הים, הוא מצביע על ההתקדמות הברורה. צד אחד של הדרך נראה כמדבר, אך בצד האחר צומח יער עבות שמעניק מחסה לשיחי קפה הממוקמים בקפידה. "בעבר היה כאן ריק לגמרי", אומר סאבו, מעובדי השמורה. "היום רואים את השינוי. קפה צריך צל כדי לגדול. לכן מעל כל שיח קפה אנחנו שותלים עץ".
מוזמביק הייתה נתונה במלחמת עצמאות עקובה מדם עם פורטוגל במשך שנים, ולאחר ששוחררה ב־1975 סבלה ממלחמת אזרחים שנמשכה עד 1992. סכסוך פרץ גם ב־2013, והסתיים בהסכם שלום ב־2019. בשנים הללו נמלט סבאו לזימבבואה, שם גילה את תרבות הקפה. בשובו לארצו הביא איתו את הידע הנחוץ כדי לעזור בשיקום ההר, שהיה כמעט מנותק מהעולם במשך עשרות שנים.
במהלך הסכסוכים, מורדי רנאמו השתמשו ברכס ההרים בתור בסיס ומעוז, וניצלו את משאבי הטבע של הפארק עד שהגיע לסף קריסה סביבתית. פדרו מואגרה, אגרונום מוסמך ומנהל הגן, שתל כמה שתילי קפה גם לפני תום המלחמה, אך הסכסוך ניפץ את חלומותיו. כשהמלחמה הגיעה לשנותיה האחרונות חנו המורדים הנצורים על מדרונות ההרים יחד עם משפחותיהם. הם ביראו את היער כדי לגדל יבולים שנדרשו להישרדותם. כעת מואגרה חזר, ומלמד את התושבים דרכים חדשות לעבד את האדמה.
"האנשים האלה היו תלויים בחקלאות לצריכה עצמית, ולא היו יכולים להרשות לעצמם מכונות כמו טרקטורים. זה הפך אותם לנוודים חקלאיים", אומר האגרונום. "הם ביראו אזורים שלמים, וכריתת היערות גרמה להיסחפותם של חומרים מזינים מהאדמה. האדמה התרוקנה, וכשזה קרה הם עברו לברא אזור אחר".
הסכם השלום לא פתר את בעיותיהן של הקהילות בהר. "לא היו להן ההכשרה או האמצעים לעבור מחקלאות נודדת לחקלאות משמרת", אומר מואגרה. "היינו צריכים להסביר להם שכשהם מאבדים עץ, הם מאבדים איתו את פרנסתם". נדרשות כמה שנים עד שצמחי קפה מפיקים פולים שאפשר לנצל, כך שהתוכנית כוללת גם גידולי מזון, כדי שהקהילות יוכלו לפרנס את עצמן בשלב ההמתנה.

לפי הבנק העולמי, בגורונגוסה יש כעת כ־300 אלף צמחי קפה, כ־400 אלף עצי קשיו, 400 כוורות ו־300 מקומות עבודה חדשים. קפה גורונגוסה מיוצא לרחבי העולם, והרווחים מושבים למטע.
תחייתו של היער משקפת את לידתו מחדש של גורונגוסה, מאז שנוסדה ב־2008 השותפות בין מוזמביק לקרן של הנדבן האמריקני גרג קאר. הבנק העולמי שיבח את השותפות ואמר שהיא שיפרה את חייהם של כ־200 אלף איש באזור.
לדברי סלסו קורייה, שר החקלאות ופיתוח הכפר, תוכנית הקפה תואמת גם את מטרת הממשלה לשפר את החקלאות ולהתקדם מעבר לייצוא סחורות גולמיות. "אחד האתגרים הגדולים בענף החקלאות הוא היעדר מיכון, והצורך בהעברת טכנולוגיה", אומר קורייה. "העדיפות היא גיוס משאבים, אך גם שיפור הניידות ופיתוח תשתיות ותחבורה, כדי שנוכל לשפר את שרשרת הערך".
מאז פרוץ מלחמת רוסיה־אוקראינה, אומר השר, "אינפלציית מחירי הסחורות משפיעה גם על מוזמביק. אנחנו צריכים להקל על הלחץ הזה… להגדיל את הייצור, להיות עצמאיים. לא נוכל להישען על מיזמים בינלאומיים".