צוות המומחים המייעצים לטיפול במגיפות (הצט"מ) יקיים מחרתיים, (ד'), דיון משלים בסוגיית מתן חיסון קורונה לבני חצי שנה עד חמש, לאחר שהחיסון אושר ברשויות הבריאות האמריקניות ה-CDC וה-FDA. בשבוע שעבר זומנו לדיון נציגי חברות התרופות פייזר ומודרנה, אשר הציגו את ממצאי הניסויים שערכו ביעילות ובטיחות החיסון לפעוטות. לאור העלייה החדה בתחלואת הקורונה בישראל בתקופה האחרונה, שהוגדרה כגל שישי של המגפה בארץ, צפויים אנשי המקצוע לדון באישור או המלצה למתן שני החיסונים הנדרשים להגנה על פעוטות.
בהצהרת ה-FDA לפני כשבועיים נאמר כי מומחי הבריאות המליצו פה אחד לחסן תינוקות מגיל חצי שנה עד חמש בחיסון של חברות מודרנה או פייזר. גם באיגוד רופאי הילדים בישראל הצטרפו להמלצה על חיסון הפעוטות לקראת דיוני הצט"מ.
בדיון בוועדת הבריאות בכנסת שהתקיים אתמול (א') אמר מנכ"ל משרד הבריאות כי במשרדו החלו במשא ומתן מול חברות התרופות לרכישת החיסונים המותאמים לפעוטות, ואמר כי הוא מקווה שצוות המומחים יאשרו את החיסון ותהיה לו היענות. עם זאת, במשרד הבריאות סקפטיים לגבי הביקוש לחיסון, זאת לאחר שרק כ-25 אחוזים מכלל בני 5-12 חוסנו נגד קורונה. "הצט"מ אינו חומת גומי של ה-FDA. הוא ידון ויקבל את ההחלטות" הבהירה בדיו, ד"ר שרון אלרעי-פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור.
על סמך המלצות גופי הבריאות המקצועיים בעולם, מנהל התרופות האמריקני וסוכנות שירותי הבריאות הלאומית בארה"ב, קראה יו"ר ועדת הבריאות, ח"כ עידית סילמן, לאשר את חיסוני הילדים הקטנים מהר ככל האפשר, ודרשה לשפר בדחיפות את ההסברה לציבור הרחב לגבי ההמלצות העדכניות להתחסנות במצבים שונים, כגון לאחר החלמה, ודרכי ההתנהלות המומלצות למוסדות, עסקים ומשפחות. "אנחנו בחלון זמן קצר – אם רוצים שהילדים ישלימו את מנות החיסונים לפני תחילת שנת הלימודים שתהיה רגועה ובטוחה, יש לפעול לארגון והסברה בהקדם" אמרה סילמן.
לפי נתוני המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן, הקורונה הייתה הסיבה החמישית למוות של ילדים בגילאי 1-4 בארצות הברית, והסיבה הרביעית למוות של תינוקות בני פחות משנה מאז מרץ 2020, זאת על אף שעל פי רוב הקורונה היא מחלה קלה יותר בקרב ילדים. רוב מדינות המערב ממליצות כיום לחסן את כל בני האדם בכל הגילים, בחיסונים הקיימים נגד הקורונה. על פי TWiV, נגיף הקורונה הרג בשנתיים האחרונות יותר ילדים בגילים הללו בכל שנה, מאשר מחלות אחרות שניתנים חיסונים נגדן. מניתוח הנתונים בארה"ב עלה כי בקרב הילדים בני חצי שנה עד 4 שנפטרו מקורונה – כ-75 אחוזים מהם היו ללא מחלות רקע ובריאים לחלוטין. הסיכון בתופעות הלוואי של החיסונים הוא כמובן נמוך מאוד אבל לא אפסי, והוא אינו פחות ממחלות אחרות שניתנים נגדן חיסונים.
בתוך כך, בהמשך לחשיפת מקור ראשון על המחסור בישראל בתרופה מולנופירביר (Molnupiravir) למניעת תמותה ותחלואה בקורונה, לאוכלוסיות בסיכון שאינן יכולות לקבל את תרופת הפלקסוביד, אמר מנכ"ל משרד הבריאות בדיון כי זו התרופה הפחות יעילה מבין השתיים, וכי אין מחסור במלאי לתרופת הפלקסוביד. לדבריו, במשרד הבריאות יצאו בתהליך רכישה נוסף, שנועדה כאמור לחולים שאינם יכולים לקבל פלקסוביד. אלו נמצאים בינתיים בסיכון גבוה יותר לתמותה ותחלואה קשה.