שופטי בג"ץ דחו היום (ב') את העתירה שהגישה התנועה לאיכות השלטון על מה שהיא לטענתה "ההתמהמהות בתחילת עבודתה של ועדת החקירה לפרשת הצוללות וכלי השיט". השופטים קבעו כי בטענות העתירה אין ממש וחייבו את התנועה לאיכות השלטון בתשלום הוצאות על סך 7,500 שקלים.
כזכור, בעתירה שהוגשה לפני כחודש, פנו אנשי התנועה למען איכות השלטון בישראל, יחד עם עשרה בכירים לשעבר במערכת הביטחון, בדרישה להבין מדוע הוועדה טרם החלה את עבודתה, זאת חרף העובדה שחלפו כארבעה חודשים מאז החלטת הממשלה על הקמתה.
הבכירים שהצטרפו בזמנו לעתירה היו שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון, הרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ, ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו, ראש השב"כ לשעבר כרמי גילון והאלופים במיל' עמוס ירון, אילן בירן, דן הראל, עמוס גלעד, עמוס מלכא וגיורא איילנד.
בעתירה ביקשו העותרים כי יוצאו צווים על תנאי שיורו למנהל הוועדה לתת לוח זמנים ברור לתחילת עבודתה, זאת מכיוון שלדבריהם "מדובר בפרק זמן ארוך וחריג, אשר עומד כאחד מפרקי הזמן הארוכים ביותר לפעולת ועדת חקירה ממלכתית מאז קום המדינה", וכי "ישנו חשש שמא שיקולים זרים אשר אינם מן העניין הם אלו המסכלים ומעכבים את עבודת הוועדה".
במענה לעתירה טענה המדינה כי מינוי הוועדה ננקטו פעולות רבות במגוון מישורים לשם קידום פעילותה. פעולות אלו כללו את מינוי חברי הוועדה, איתור כח אדם מתאים, ואף החלטה להכשיר מקום במחנה תל השומר אשר ישמש לפעילות הוועדה – והכשרת המקום כבר נמצאת בעיצומה. במקביל אף הוקמו צוותי איסוף חומרים – בצה"ל, במשרד הביטחון ובמשרד החוץ.
בעקבות דברים אלו קבעו השופטים כי טענת העותרים בדבר קיומם של "שיקולים זרים" המובילים לעיכוב בעבודת הוועדה, נעדרת תשתית עובדתית. "למעשה, לא רק שהודגם בפירוט בתגובת המשיבים כיצד נוצל הזמן שחלף והיכן הדברים עומדים, אלא שניכר כי לבעיות שצצו עד כה – נמצאו פתרונות", נכתב בהחלטת בג"ץ. "לא למותר לציין, כי היכן שיו"ר הוועדה סבר כי עבודת הוועדה 'מתעכבת יתר על המידה', כלשונו, ונדרשה התערבות לשם קידומה, לא היסס לפנות בעניין ישירות לראש הממשלה.
"חיוב הוועדה להציג בשלב זה לוח זמנים מחייב לפעילותה, מהווה סעד מרחיק לכת. משלא הוכח כי התנהלות הוועדה לוקה בחוסר סבירות, וודאי שלא בחוסר סבירות קיצוני, אין מקום להורות על סעד שכזה … בסופו של יום, ומבלי להביע כל עמדה לגופה של הסוגיה הניצבת לבחינת הוועדה – בהתחשב בשורת הפעולות שבוצעו עד כה על ידי הוועדה, משך הזמן שחלף מאז כינונה ומצב הדברים הנוכחי – עולה כי נעשה כל מאמץ לקדם את עבודתה ואין ממש בטענות המועלות בעתירה כנגד התנהלות הוועדה עד כה. נהפוך הוא, נעשתה עבודת הכנה יסודית וראויה", לשון ההחלטה.
כאמור, בעקבות דחיית העתירה אף חייבו השופטים את העותרים בתשלום של 7,500 שקלים להוצאות המשפט.