סוף להצגת מחירי מלונות ללא מע"מ באתרי אינטרנט? בית המשפט המחוזי בתל אביב קיבל היום (ב') את עמדת היועץ המשפטי לממשלה שהוגשה במסגרת תובענה ייצוגית נגד חברת "אגודה" (Agoda), אשר מפעילה אתר אינטרנטי בו ניתן להזמין חדרי מלון בארץ ובחו"ל, וקבע כי החברה נדרשת לפרסם את מחיר השירות כשהוא כולל מע"מ, בהתאם להוראות חוק הגנת הצרכן.
הסיפור החל כאשר לקוח הזמין חופשה בבית מלון באמצעות אתר "אגודה", וכשהגיע לבית המלון גילה להפתעתו כי הוא נדרש להוסיף על הסכום גם מע"מ. אותו לקוח החליט להגיש בקשה לניהול תביעה ייצוגית נגד אגודה, כיוון שלטענתו הצגת המחירים באתר ללא מע"מ עומדת בניגוד לחוק הגנת הצרכן הישראלי.
לפני כארבעה חודשים הוגשה לבית המשפט עמדת הייעוץ המשפטי לממשלה, בה נטען כי "חוק הגנת הצרכן הישראלי" הדורש הצגת מחיר עם מע"מ אכן חל על אגודה, על אף שהיא חברה המאוגדת בחו"ל. היועמ"ש הסביר כי כיוון שאתר פונה לצרכן בשפה העברית, השירותים הנמכרים מתומחרים בשקלים ואף נמכר בו שירות שניתן בבתי מלון בישראל, משמעות הדברים היא שמטרתו העיקרית של האתר היא לפנות לקהל הצרכנים הישראלי ולא לתיירים זרים.
הייעוץ המשפטי לממשלה לא קיבל את טענת החברה כי הדין החל על החוזה הוא דין סינגפור בהתאם למה שכתוב בחוזה, זאת כיוון שהצרכנים הישראלים אינם בעלי מומחיות מתאימה להבין את משמעותו וכן, בשל העובדה שהדין הסינגפורי אליו מפנה ההתניה אינו נגיש וברור.
היום קיבל בית המשפט את הבקשה לניהול התביעה הייצוגית, אימץ את עמדת הייעוץ המשפטי לממשלה, וקבע בין היתר כי שיווק חדרים בבתי מלון ישראליים לאזרחי מדינת ישראל, באמצעות פלטפורמה בשפה העברית ובמטבע ישראלית, צריכה להיות כפופה להוראותיו של חוק הגנת הצרכן בכל הנוגע לפרסום המחיר הכולל על מנת להגן על הצרכנים הישראלים ולקיים את תכליות חוק הגנת הצרכן במרחב הווירטואלי.
יש לציין כי לאחרונה הגיע הייעוץ המשפטי לממשלה עמדות דומות גם בעניינן של חברות נוספות הפועלות בתחום הנופש והצרכנות דוגמת חברת Booking ואף בעניינה של חברת אמזון. בעמדות אלו נטען כי יש להחיל את הדין הצרכני הישראלי על חברות המאוגדות בחו"ל אך פועלות מול לקוחות ישראלים בשוק הישראלי.
בעקבות הדברים אמרה היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה כי "החלטת בית המשפט המאמצת את עמדת היועץ המשפטי לממשלה היא אבן דרך בהבטחת הזכויות הצרכניות של הציבור".