השיתוק הפוליטי בישראל: סקר המכון הישראלי לדמוקרטיה מעלה כי קרוב ל-60% מהציבור סבור שאף אחד מהגושים לא יצליח להרכיב ממשלה יציבה לאחר הבחירות, ורק שליש סבורים כי יש סיכוי גבוה כי לאחר הבחירות יישבר התיקו בין הגושים ותוקם ממשלה יציבה הנתמכת על ידי רוב חברי הכנסת.
הסקר שנערך במסגרת 'מדד הקול הישראלי' של מרכז ויטרבי לחקר דעת קהל ומדיניות, במכון הישראלי לדמוקרטיה, מתקיים אחת לחודש על ידי פרופ' תמר הרמן וד"ר אור ענבי. הפעם בחנו החוקרים נושאים הקשורים למערכת הבחירות בנובמבר הקרוב.
הסקר העלה כי 58% מהציבור חושש כי גם לאחר הבחירות אף אחד מהגושים לא יצליח לשבור את התיקו ולהקים ממשלה יציבה. עם זאת, הפילוח בין מצביעי האופוזיציה לקואליציה מראה כי בעוד 72% ממצביעי הקואליציה סבורים שהסיכוי להקים ממשלה יציבה לאחר הבחירות נמוך, בקרב מצביעי מפלגות האופוזיציה סבורים כך רק 40%, כאשר 50% חושבים שניתן יהיה להקים ממשלה יציבה. גם בקרב כלל הציבור 52% סבורים כי לימין סיכוי גבוה יותר להשיג רוב בכנסת, בעוד 9% בלבד חושבים כי לגוש המרכז-שמאל סיכוי גבוה יותר לכך. 13% מעריכים כי לשני הגושים יש אותו סיכוי להרכיב ממשלה.
את אחד ההסברים לכך שרוב הציבור צופה כי התיקו יימשך, ניתן להבין אולי לאור ממצא נוסף בסקר; מהסקר עולה כי 62.5% מהציבור בטוח או חושב שיצביע עבור אותה המפלגה לה הצביע בבחירות הקודמות. בראש המפלגות ששומרות על המצביעים שלהן ניצבות המפלגות החרדיות יהדות התורה (94%) וש"ס (91%), וסמוך אליהן שתי החברות הנוספות בגוש הימין – הליכוד (86%) והציונות הדתית (79%). בתחתית נמצאות ימינה (32.5%), תקווה חדשה (41%), העבודה (53% ורע"מ (54%).
עם זאת עורכי הסקר מציינים כי הנתונים נאספו ערב ההודעה של רה"מ היוצא בנט וכי מידת הביטחון בנתונים לגבי מפלגות קטנות היא קטנה יותר בגלל הייצוג הקטן יותר שלהן במדגם.
הסקר נערך כאמור על ידי פרופ' תמר הרמן וד"ר אור ענבי ממרכז ויטרבי לחקר דעת קהל ומדיניות במכון הישראלי לדמוקרטיה, ומבוסס על מדגם ארצי מייצג (755 מרואיינים) של כלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל בגילאי 18 ומעלה. טעות הדגימה המרבית לכלל המדגם היא 3.6%.