חיזבאללה של 2022 הוא כבר מזמן לא רק המיליציה הצבאית שפרשה מארגון אמל השיעי ב־1982. תחת חסן נסראללה, העומד בראשו זה שלושים שנה, שולט הארגון בכל תחומי החיים של בני העדה השיעית בפרט ושל לבנון בכלל. חיזבאללה הקים במהלך השנים מוסדות חינוך, בריאות, תקשורת, ארגוני נוער ורשת מסגדים. בכולם מוטמעת האמונה השיעית והנאמנות לאיראן. הפעילות הנמרצת והאינטנסיבית הזו מבססת את הזהות השיעית וכופה אותה על לבנון, שבעבר נודעה כמדינה קוסמופוליטית.
בסיור שערכתי לפני ימים אחדים בגבול הצפון, אפשר היה להתרשם בבירור מהשליטה המוחלטת של חיזבאללה על השטח הסמוך לישראל ועל דרום לבנון בכלל. במהלך מתריס הציבו אנשי הארגון כמעט מול כל מוצב צה"לי את דגליו הצהובים או כרזות הלל לחיזבאללה ודברי גנאי לישראל.
לא מדובר רק בשלטים הצהרתיים; עמדות חיזבאללה, המשמשות בין השאר לאיסוף מידע על ישראל, ניצבות גם הן מול העמדות הישראליות, חלקן במרחק אווירי של מטרים אחדים. כוח יוניפי"ל של האו"ם וחיילי צבא לבנון אינם מנסים להצר את פעילות חיזבאללה, ובמקרים מסוימים אף משתפים עימו פעולה. עוד ניתן לראות בתים הנמצאים על גדר הגבול ומשמשים מבריחי נשק וסמים, ובית ספר המשמש את חיזבאללה לאימון ילדים ונערים לקראת שילובם בזרוע הצבאית של הארגון.
במרכז עלמא, מרכז מחקרי חינוכי לאתגרי הביטחון של ישראל בצפון, ערכו מחקר מקיף על מוסדות חיזבאללה השונים הפועלים בלבנון, וממנו עולה היקף הפעילות המתעצם של הארגון. רבים מהנתונים בכתבה זו מבוססים על עבודתם.
כמקובל בארגונים איסלאמיים, הגוף העליון של חיזבאללה הוא מועצת השורא, המקבלת החלטות עקרוניות. תחתיה פועלים שורה של מועצות, גופים וארגונים, ואת חלקם נפרט להלן.
מועצת הג'יהאד
אם תרצו, המטה הכללי של חיזבאללה. המועצה נמצאת בפיקוחו הישיר של חסן נסראללה, ותפקידה להחליט על האסטרטגיה והטקטיקה הצבאיות של הארגון. המועצה מקבלת הנחיות מנסראללה וממועצת השורא, אבל היישום בפועל נמצא באחריות המנגנון הצבאי. מועצת הג'יהאד עוקבת אחר ביצוע פעולות צבאיות, אספקת נשק, מיון מתגייסים והגנה על בכירים. המועצה מאבחנת ומזהה איומים העומדים לפני חיזבאללה, או "סכנות לאומה האסלאמית". איומים אלו כוללים את ארה"ב, ישראל, ערב הסעודית וקבוצות סוניות כופרות.
יחידת החינוך
אחד הגופים החשובים בחיזבאללה, שבמרכזו עומד ארגון "גיוס החינוך", בראשות חאג' יוסף מרעי. גיוס החינוך פונה לצעירים שיעים בבתי הספר ובאוניברסיטאות בלבנון כדי לגייסם לפעילות עם סיום לימודיהם. הארגון מסייע בחלוקת ספרי לימוד ומענקים לתלמידים, בשאיפה שיכירו תודה לארגון ויתגייסו אליו בתום לימודיהם. חיזבאללה מפעיל גם גוף שנועד להעביר שיעורי תגבור לתלמידים מתקשים, וקורסים מרוכזים כהכנה לבגרויות ולמבחני כניסה לאוניברסיטאות.
ארגון גיוס החינוך מאגד תחתיו גם את התאחדות המורים, הכוללת אלפי מורים שמקבלים השתלמויות וסדנאות בתחומים שונים, כולל פעילות שמטרתה לחבר את המורים לעבודת חיזבאללה ולטפח בקרבם את ערכי השיעה ומות הקדושים, כדי שאלה ינחילו אותם לתלמידים. גם מרצים במוסדות להשכלה גבוהה משתתפים בפעילות מטעם הארגון, הכוללת סמינרים ודיונים בנושאים אסטרטגיים, כגון מלחמה פסיכולוגית, השפעת הטכנולוגיה על החברה, האביב הערבי ועוד.
ארגון החינוך של חיזבאללה מפיק בין השאר טקסי הוקרה לתלמידים מצטיינים והענקת מלגות, מפגשים עם פוליטיקאים ועיתונאים שתומכים במדיניות חיזבאללה, טיולים, תערוכות ותחרויות בנושאי הגות וחינוך, וטקסים בבתי הספר לכבוד הגעת הבנות לגיל מצוות ולבישת החיג'אב. אירועים כאלה מתקיימים בחגים ומועדים שיעיים, חגים לאומיים וימי ציון של חיזבאללה, ובהם יום נסיגת ישראל מדרום לבנון.

גוף נוסף בחיזבאללה הוא "ארגון החינוך האסלאמי הדתי", המפעיל רשתות חינוך המשלבות לימודי דת מוגברים. מדובר בשישה בתי ספר של רשת אל־מצטפא, ו־17 בתי ספר של רשת אל־מהדי הפרוסה באזורים השיעים בלבנון.
יחידת החינוך אחראית גם לתנועת הנוער של חיזבאללה, "צופי האימאם אל־מהדי", שחברים בה כ־42 אלף חניכים ברחבי לבנון, מגיל שמונה ועד גיל תיכון. החניכים מקבלים שיעורי דת, ובגיל 17־18 מצטרפים לפעילות הצבאית בארגון. הרוח המיליטנטית מוחדרת בחניכים באמצעות מצעדים צבאיים ומפגשים עם לוחמים. רשת הצופים היא למעשה פלטפורמת גיוס עבור היחידות הצבאיות של חיזבאללה. מפקדיהן מאתרים חניכים בולטים, "מסמנים" אותם ומגייסים אותם לפעילות צבאית.
ארגון הספורט
חיזבאללה רואה בספורט אפיק מרכזי לחינוך והטמעת מסרי ההתנגדות. לדברי ג'יהאד עטיה, העומד בראש ארגון גיוס הספורט, "חיזבאללה תופס את הספורט כמסגרת שבאמצעותה ניתן לחנך את הדור הצעיר לערכים החשובים לארגון". בחיזבאללה מצטטים את חומייני שאמר "אינני ספורטאי, אך אני אוהב את הספורטאים", ואנשי דת נוספים שדיברו על האיזון בין העוצמה הפיזית לעוצמה הרוחנית.
השקעה בספורט ובכלל זה אמנויות לחימה, ריצה, גלישה בחבל וירי, מהווה הכנה לפעילות צבאית. הספורט הוא גם מקור הכנסה בעבור חיזבאללה, ודרך להתקרב לציבור הלבנוני הכללי, בין השאר באמצעות אירועי ספורט המוקדשים לחג המולד ולראש השנה האזרחית, ואירועים לזכר לוחמי הארגון וקריאת קבוצות על שמם.
הבולט מבין ארגוני הספורט של חיזבאללה הוא מועדון הכדורגל אל־עהד, הכולל מכוני כושר, מכוני אמנויות לחימה וקומפלקס ספורט ענק ליד שדה התעופה. במסגרת השימוש של חיזבאללה בטקטיקת המגן האנושי, מתחת לאצטדיון הביתי של מועדון הכדורגל הקים חיזבאללה אתר הקשור לפרויקט דיוק הטילים. האתר נחשף על ידי ראש ממשלת ישראל לשעבר בנימין נתניהו, בנאומו בעצרת האו"ם בספטמבר 2018.
יחידת התקשורת
ארגון חיזבאללה הוא המוציא־לאור הגדול ביותר בלבנון. הוא מחזיק במישרין ובעקיפין בבתי הוצאות ודפוס, ומייצר באמצעותם שיח תרבותי ודתי. יחידת התקשורת כוללת כמה כלי תקשורת מרכזיים: ערוץ אל־מנאר, שנוסד ב־1990 ונתון לסנקציות מצד ארה"ב עוד משנת 2006; רדיו אל־נור, תחנת הרדיו של חיזבאללה, שמשדרת לעיתים בסינדיקציה עם ערוץ אל־מנאר. שניהם פועלים תחת חברה אחת ששמה "החברה הלבנונית לעיתונות"; עיתון אל־עהד, העיתון של חיזבאללה, שנוסד ב־1984 והיום קיים בגרסת אינטרנט בלבד; ירחון בקית אללה, שנוסד ב־1991 ועוסק בעיקר בנושאי דת, תרבות ומשפחה, ובהאדרת שהידים של חיזבאללה.

היחידה האלקטרונית
יחידה סודית, השייכת ליחידת התקשורת של חיזבאללה ומונה יותר ממאה אנשים. בראשה עומד עבדאללה קציר, עוזרו של ראש המועצה המבצעת. מדובר במעין צבא אלקטרוני שפועל ברשתות החברתיות נגד יריבי חיזבאללה, מקדם את הנרטיבים של הארגון, מנהל קמפיינים, משפיע על דעת הקהל ואף מבצע לעיתים התקפות סייבר על מתנגדי חיזבאללה. היחידה מפעילה את אתרי חיזבאללה ואת דפי הארגון ברשתות החברתיות, ומתמחה גם בדיווחים לפייסבוק ולטוויטר על מתנגדי חיזבאללה כמשתמשים בעייתיים כביכול, ובכך מביאה לחסימתם או להשעייתם מהרשת. היחידה עוסקת גם באבטחת מידע.
במסגרת היחידה האלקטרונית פועלת יחידת משנה בשם "סימיא", שאחראית ליצירת צבא הבוטים של חיזבאללה, המונה אלפי חשבונות פיקטיביים ונועד לקדם את המטרות הפוליטיות של הארגון. תחת היחידה פועלות כנראה שתי יחידות משנה נוספות: האחת עוסקת בניתוח מידע שנמצא במכשירי טלפון ובמחשבים ששימשו יעד לפריצה, והשנייה עוסקת בניטור ובמעקב אחר חשבונות.
יחידת האיגודים
פועלת להכווין את נציגי חיזבאללה באיגודים המקצועיים השונים, ובהם לשכת עורכי הדין, איגוד הרופאים ועוד, במטרה לייצר שגרירים של חיזבאללה במוסדות הלבנוניים הכלליים ולייצג שם את האינטרסים של הארגון.
יחידת הבריאות
מטרתה להעלות את רמת החיים של האוכלוסייה השיעית. תחתיה פועל "ארגון הבריאות האסלאמי", המפעיל 90 מרכזים רפואיים ובהם בתי חולים, מרפאות ובתי מרקחת באזורים שיעיים, המעניקים סיוע לשכבות העניות בעדה. בארגון פועלים מומחים מכל תחומי הרפואה, והוא מנהל גם קמפיינים הסברתיים, כמו מאבק בקורונה, הסברה נגד עישון, סמים, איידס ועוד. לארגון מחלקות מקצועיות גם בתחום בריאות הנפש. הארגון מטפל היום ברוב האוכלוסייה השיעית בלבנון, שמספרה מוערך בכשני מיליון איש. בדומה לגופים אחרים של חיזבאללה, גם ארגון הבריאות מסייע בשגרה ובחירום לזרוע הצבאית של חיזבאללה, למשמרות המהפכה האיראניים ולכוח קודס בלבנון.

יחידת קשרי החוץ
משרד החוץ של חיזבאללה. היחידה פועלת מול גופים ממשלתיים ומפלגות ומסייעת לאנשי חיזבאללה, כולל אנשי מנגנוני הטרור, בעת שהותם בחו"ל. הסיוע לטרור כולל גיוס והפעלת משתפי פעולה, תמיכה לוגיסטית ואבטחת הפעילויות של אנשי יחידה 910 האחראים למבצעי החוץ של חיזבאללה. נוסף על כך, היא מארגנת הפגנות תמיכה בחיזבאללה ובאיראן ברחבי העולם. היחידה פועלת לחיזוק הקשרים עם מדינות אמריקה הלטינית, אפריקה בדגש על חוף השנהב וניגריה, אסיה ואירופה, וזאת כדי לאפשר את קיום תשתיות הטרור של חיזבאללה באזורים אלו.
יחידת התיאום והקישור
זוהי למעשה יחידה של איש אחד ששמו ופיק צפא, המקורב מאוד לנסראללה. צפא נחשב לאיש של חיזבאללה למשימות מיוחדות מול גופים רשמיים שונים, ולמעשה הוא אחראי לתיאום בין חיזבאללה ובין מנגנוני הביטחון הלבנוניים והבינלאומיים. בשנת 2019 נודע כי היה שותף בהנפקת מאות דרכונים זרים לפעילי חיזבאללה. הוא מנצל את קשריו כדי להבריח סמים ונשק ולהקל על תנועת אנשי חיזבאללה בשדות תעופה, בנמלים ובמעברי גבול. הוא פעיל בגיוס כספים לחיזבאללה, מעורב בפוליטיקה ובעל קשרים טובים עם נשיא לבנון מישל עאון.
היחידה הפיננסית
מפקחת על כלל ההכנסות של חיזבאללה ואמונה על ניהול התקציב של כל היחידות ועל תיאום המשכורות לכל הפעילים. גוף כלכלי נוסף של חיזבאללה הוא בית אלמאל (בית הכסף), שאחראי להשקעות שונות כגון רכישת נכסים, ומשמש גם כבנק הלוואות. בית אלמאל משמש צינור פיננסי של חיזבאללה מול בנקים, וסניפיו פרוסים באזורים השיעים בלבנון. ארה"ב הטילה לאחרונה סנקציות על בית אלמאל ועל אחד מבכיריו.
גוף נוסף ביחידה הוא רשות הסיוע להתנגדות. מדובר בזרוע לגיוס כספים, המשלימים את התקציב שמקבל חיזבאללה מאיראן. ערוצי התקשורת של הארגון, בהם למשל רשת אל־מנאר, מפרסמים באופן שוטף את רשות הסיוע ומציעים מגוון מסלולי תרומה לחיזבאללה: העברה חודשית לרשת עצמה, למשפחות השהידים, ללוחמים או לרכישת אמל"ח. מספרי הטלפון לתרומות מפורסמים בקביעות, לצד מספרים ייעודיים לגיוס תרומות מקהילות שיעיות בחו"ל. תרומות לחיזבאללה נאספות גם באמצעות קופות הפרוסות בלבנון.
אחד הצינורות הכלכליים של חיזבאללה הוא חלפנות כספים. שוק החלפנות הלבנוני משמש כר פורה עבור הארגון לפעילות פיננסית אסורה וצינור להלבנת כספים ומימון טרור. חברת "מראדכו", הממוקמת ברובע הדאחייה, משמשת ציר מרכזי בשוק חלפנות הכספים המקומי. אחד הבעלים שלה, יחיא מראד, הוא פעיל חיזבאללה מוכר. אחיו ושותפו בחברה, מחמוד מראד, הוא יו"ר איגוד החלפנים הלבנוני. על פי מומחי כלכלה בלבנון, עסקי חלפנות הכספים של חיזבאללה הם אחד הגורמים המרכזיים להידרדרותה הפיננסית של לבנון.
המועצה השופטת
חיזבאללה מנהל מערכת שיפוט פרטית, במקביל לזו הלבנונית. מערכת המשפט של חיזבאללה משיתה למעשה באזורים השיעים את החוק האסלאמי, תוך שהיא מסיטה את מוסדות המדינה הלבנונית. המועצה השופטת מורכבת משופטים ומפרקליטים שעוסקים בעיקר ביישוב סכסוכים בתוך הקהילה השיעית. בתי המשפט של חיזבאללה מספקים שירותים משפטיים חינם לכל דורש.
מערכת בתי המשפט של חיזבאללה מחולקת לבתי משפט עירוניים, אזוריים ובית דין גבוה לצדק. בתי הדין העירוניים מטפלים במקרים קלים, בתי הדין האזוריים מטפלים בנושאים כמו גירושים, ירושה, משמורת, סכסוכי רכוש, חוזים עסקיים, גניבה, ניאוף, הומוסקסואליות, זנות ורצח. שופטי בית הדין העליון של חיזבאללה ממונים בידי מועצת השורא, ופסיקותיהם מחייבות וסופיות. סמכותם רחבה, והם דנים גם בערעורים על בתי דין אזוריים. בג"ץ של חיזבאללה מוסמך לשפוט ריגול, בגידה ופשעים נגד הארגון או חבריו. חיזבאללה אוכף את גזרי הדין השונים, ממעצר ועד הוצאה להורג.

המועצה הפרלמנטרית
מפקחת על הפעילות הפרלמנטרית של הארגון, ומורכבת מחברי פרלמנט ומשרים בעבר ובהווה. על פי דברים שאמר נסראללה, תפקידה להבטיח את צייתנותם של חברי הפרלמנט מטעם חיזבאללה למועצת השורא. מי שמפקח על המועצה הוא נעים קאסם, סגנו של נסראללה. תת־גוף של המועצה הוא "ועדת העבודה הממשלתית". תפקידה לייעץ לשרים של חיזבאללה בממשלה הלבנונית, ולשפר את נוכחות חיזבאללה בענייני הפנים.
היחידה הימית
היחידה הימית של חיזבאללה היא יחידה קטנה יחסית ובה מאות פעילים. מטרתה לאפשר לחיזבאללה לפעול בזירה הימית כנגד ישראל באמצעות אמל"ח ייעודי וכוחות קומנדו. היחידה מקבלת סיוע איראני שוטף בהעברת ציוד, נשק, ידע מקצועי וטכני. האיראנים מאמנים את אנשי היחידה, באיראן ובלבנון. בנוסף, אנשי הקומנדו של היחידה נחשפים גם לידע מערבי ומשתמשים בציוד מערבי. אלה "זולגים" אליהם מצבא לבנון, הנתמך על ידי ארה"ב ומדינות אירופה.
ברשות היחידה טילי חוף־ים מתוצרת סין, שבמלחמת לבנון השנייה נעשה בהם שימוש כנגד ספינה ישראלית, וטילי שיוט נוספים מתוצרת רוסיה, איראן ופקיסטן, בעלי יכולות מתקדמות. מספרם המדויק לא ידוע, אך הוא מוערך בכמה עשרות. חלק מהטילים הללו מאוחסנים לשימוש מיידי סמוך לחוף הלבנוני, והם ישוגרו מאתרים שהוכנו ומופו על ידי חיזבאללה מבעוד מועד.
חיזבאללה מפעיל גם יחידת קומנדו של כמה עשרות צוללנים. כוח זה מצויד ביכולת להגיע ליעד יבשתי דרך הים באמצעות סירות, צוללות זעירות, צלילה או שילוב של הדרכים הללו. כוח הקומנדו מאומן בצלילות בטווחים ובעומקים משתנים, ביצוע פשיטות, השתלטות על מטרות ימיות, הנחת מוקשים ימיים, מטעני חבלה וכדומה. חיזבאללה מחזיק ברשותו, בסבירות גבוהה, גם צוללות קטנות מתוצרת איראן ששמן ע׳דיר, שיכולות להכיל בתוכן 10 עד 18 לוחמי קומנדו. היחידה הימית עושה גם שימוש צוללת זעירה בעלת יכולת לבצע ירי טורפדו או לשמש כצוללת תופת. היחידה הימית יכולה להפעיל גם סירות קרב התקפיות מתוצרת איראנית, שעלולות לשמש גם כסירות תופת.
היחידה האווירית
כבר ב־2004 חשפה הזרוע הצבאית של חיזבאללה את המז"לטים שבשירותה, כאשר מזל"ט שלה חדר למרחב האווירי הישראלי למשך 18 דקות ואז חזר לבסיסו בלבנון. ההערכה היא שמאז הספיק חיזבאללה להתקדם רבות בתחום האווירי. לפי דו"ח של מכון עלמא, ארסנל כלי הטיס הלא מאוישים בארגון כולל 2,000 פריטים. בין השאר יש בו עשרות רחפנים מתוצרת סין, שחלקם מיועדים לצילום ואיסוף מודיעין וחלקם למשימות תקיפה.
באוקטובר 2012 שוגר מל"ט מלבנון דרך הים התיכון והגיע עד יער יתיר, ואז יורט על ידי חיל האוויר. כעבור שנה יורט מל"ט של חיזבאללה במפרץ חיפה. במהלך השנים הפעיל הארגון רחפנים בהזדמנויות שונות נגד יריבים ומתנגדי משטר אסד. בשנת 2019 טען חיזבאללה כי הפעיל מל"ט לאיסוף מודיעין מעל הגליל במהלך תרגיל של צה"ל.
לדברי גורמים במערכת הביטחון, בידי האיראנים מל"טים מסוגים ובגדלים שונים, לסוגים שונים של משימות וטווחים. יש להניח שכל אמצעי לחימה שמצוי בידיה של איראן מוחזק גם בידי חיזבאללה, למשל מל"טים שמכסים את כל שטח מדינת ישראל, בעלי הפעלה אוטומטית, אוטונומיים, ושיודעים להמריא ולנחות אנכית. בעשור האחרון נחשפו שני מסלולי המראה באזור הבקעה בלבנון עבור מל"טים שפעלו בסוריה.