הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, שירה גרינברג, צופה כי השנה תסתיים עם עודף הכנסות גבוה מהחזוי. לפי התחזית המקרו-כלכלית העדכנית של משרד האוצר, הכנסות המדינה ממיסים יסתכמו ב-456.6 מיליארד שקלים, גידול של 45 מיליארד שקלים יותר לעומת התחזית האחרונה שהוצגה באוקטובר אשתקד.
בחודשים הראשונים של 2022 נמשך הגידול החד בהכנסות המדינה ממיסים שנצפה במשק החל מהרבעון השני של שנת 2021. בחודשים ינואר-מאי 2022 הסתכמו הכנסות המדינה ממיסים ב-194 מיליארד שקלים, עליה ריאלית של 22.3 אחוזים לעומת התקופה המקבילה אשתקד. ההכנסות ממיסים ישירים עלו ב-29.5%, ואילו ההכנסות ממיסים עקיפים עלו בשיעור של 13.3%.
המקור לעודף ההכנסות מגיע מגידול חד בהכנסות המדינה ממיסים, שעולות בהתמדה מאז אפריל 2021. ההכנסות גדלו מאז כתוצאה משחרור ביקושים כבושים מתקופת הקורונה וכן כתוצאה מגאות בענף הנדל"ן ובענף ההייטק. בענף הנדל"ן הכנסות המדינה גדלו משמעותית, כתוצאה מהקדמת רכישות בעקבות העלייה במס רכישה בחודש ינואר 2022, וכן מעלייה בערך הנכסים כתוצאה מעליית מחירי הדיור. ענף ההייטק חווה שנים גבוהות מאוד מבחינת הנפקות, השקעות ורכישות שהניבו הכנסות גבוהות ממיסים לקופת המדינה.
לא להתלהב מדי
עם זאת, הכלכלנית הראשית מזהירה כי הגידול הזה לא צפוי להתמיד. ההתפתחויות האחרונות בכלכלה מעידות על התמתנות בהכנסות ממיסים בקרוב: שחרור הביקושים הכבושים מהקורונה כבר מוצה, והעלייה באינפלציה מביאה להתמתנות בצריכה הפרטית. גם הקדמת רכישות הנדל"ן בעקבות עליות מס הרכישה כבר מתפוגגת, והירידות החדות בשוקי ההון עלולות לבשר על שינוי מגמה בכמות ההנפקות והאקזיטים בתקופה הקרובה. הכלכלנית הראשית מצביעה על ניצני התמתנות בגידול בהכנסות ממיסים כבר בחודשים האחרונים, כאשר ברבעון הראשון של 2021 חל גידול ריאלי של 26.7% בהכנסות, ואילו בחודשים אפריל-מאי עמד הגידול הריאלי של 16% בלבד.

בנוסף, עדכנה גרינברג גם את תחזית הצמיחה שצפויה להיות נמוכה מהתחזית הקודמת, וגם את תחזית האינפלציה. הצמיחה בשנת 2022 צפויה להסתכם ב-4.9%, ובשנת 2023 תרד לשיעור של 3.5%. את הצמיחה צפויה להוביל הצריכה הפרטית, שעדיין צפויה להיות גבוהה השנה. הצריכה בשנת 2021 עלתה בקצב מהיר של 11.6%, כפיצוי על צמצום אפשרויות הצריכה בתקופת הקורונה (הביקושים הכבושים), והצריכה הפרטית בשנת 2022 צפויה לעמוד על שיעור 6.4%. ההשפעה השלילית של ההתפתחויות הכלכליות בעולם צפוי לבוא לידי ביטוי בעיקר בשנה הבאה.
שיעור האינפלציה בישראל עומד על 4.1% נכון לחודש מאי 2022, ואף כי הוא נמוך מהממוצע במדינות ה-OECD, הוא עדיין גבוה מטווח היעד של בנק ישראל. התחזית של משרד האוצר לאינפלציה בסוף שנת 2022 עומדת על 4.2%, ולשנת 2023 על 3%.
העלייה בתחזית האינפלציה קשורה למגמות העולמיות, ביניהן ההשפעה המתמשכת של המלחמה באוקראינה שמובילה לעליית מחירי הסחורות והאנרגיה, והמדיניות הסינית של "אפס סובלנות לקורונה", שגורמת להמשך שיבושים בשרשראות האספקה.