נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נחת היום בצהריים בנמל התעופה בן גוריון והתקבל בטקס ממלכתי על פי פרוטוקול אירוח האישים הרשמי של מדינת ישראל. עם נחיתת מטוס הנשיאותי הוא ירד במדרגות אל השטיח האדום ופגש את נשיא המדינה יצחק הרצוג וראש הממשלה יאיר לפיד שקיבלו את פניו בחום ובירכו אותו לרגל בואו. גם ראש הממשלה החלופי נפתלי בנט קיבל את פני הנשיא ביידן ברדתו מהמטוס. ביידן פנה לבנט ואמר לו: "עשית משהו מדהים, הצגת אומץ אמיתי". בנוסף, שאל לשלומו של ואמר לו שהם עשו דברים טובים יחד, ועוד יעשו. בנט אמר לנשיא שהוא חבר רצוי של מדינת ישראל.



כ-500 מלווים לוקחים חלק בפמליית הנשיא האמריקאי שעם סיום ביקורו בישראל, בעוד יומיים, ימשיך מנתב"ג לסעודיה. אל נשיא המעצמה הגדולה בעולם הצטרפו מאות עוזרים, יועצים, אנשי מנהלה ותחזוקה, נהגים מאבטחים ועיתונאים. בין עוזריו גם מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן והיועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן והשגרירה של ארה"ב למאבק באנטישמיות, פרופ' דבורה ליפשטדט.
לאחר הטקס הממלכתי שנערך לנשיא ביידן עם נחיתתו בהובלת תזמורת צה"ל, משמר כבוד של חיילי צה"ל, תרועות כבוד והמנוני שתי המדינות הצטלם הנשיא עם שרי הממשלה. קודם לנחיתתו חייבה השגרירות האמריקאית את כל מי שנמצאים בקרבתו של ביידן לעשות בדיקות אנטיגן מהירות לקורונה, ללא קשר למצבם החיסוני.
הנשיא הרצוג בירך את ביידן בנאומו ואמר: "אדוני הנשיא, ברוך הבא לישראל, אחינו יוסף! עם ישראל מקבל אותך בברכה לארץ הקודש, בזרועות פתוחות ובלב שמח, בדיוק כפי שיוסף, בנו של יעקב אבינו, חיפש את אחיו. כאן, אדוני הנשיא, אתה באמת בן בית.

"אדוני הנשיא, היית ידיד אמת ותומך עקבי של מדינת ישראל ושל עם ישראל לאורך ימי חייך. בביקורך, תדון באתגרי הביטחון הנובעים ישירות מאיראן ומשלוחותיה, אשר מאיימות על ישראל ועל שכנותיה ובכך מסכנות את האזור כולו. ביקורך הראשון, בשנת 1973, התקיים שבועות ספורים טרם פרצה מלחמה איומה. אך היום, רוחות השלום נושבות מצפון אפריקה, דרך הים התיכון, ועד למפרץ. ביקור זה, אדוני הנשיא, הינו מסע השלום שלך, מישראל לערב הסעודית, מארץ הקודש ועד לחג'אז. כולי תקווה ותפילה כי מסע זה יעזור לקדם חזון אזורי של שגשוג, השתלבות, שלום, וביטחון למען אזורנו כולו. ידידי הטוב, ברוך הבא, ברוך הבא לישראל, ברוך הבא הביתה".


ראש הממשלה לפיד אמר בנאומו: "אדוני הנשיא, זהו ביקור היסטורי, וגם ביקור מאוד אישי. היסטורי מפני שהוא מבטא את הקשר הבלתי ניתן לניתוק בין שתי המדינות שלנו. את המחויבות שלנו לערכים משותפים. לדמוקרטיה, לחופש, ולזכותו של העם היהודי למדינה משלו. זהו ביקור אישי, מפני שהיחסים שלך עם ישראל היו תמיד אישיים. פעם הגדרת את עצמך כציוני. אמרת שאין צורך להיות יהודי כדי להיות ציוני. צדקת, ובמקרה שלך: ציוני גדול ואחד החברים הטובים ביותר שהיו לישראל מעודה.
"בביקור שלך ננהל שיחות על סוגיות של ביטחון לאומי. נשוחח על בניית ארכיטקטורה ביטחונית וכלכלית חדשה עם עמי המזרח התיכון בעקבות הסכמי אברהם והישגי פסגת הנגב. נשוחח על הצורך ליצור מחדש קואליציה עולמית חזקה שתעצור את תכנית הגרעין האיראנית. לכל אלה יהיה עוד זמן. כרגע אנחנו פשוט שמחים לראות אותך אדוני הנשיא. השמחה הפשוטה והאמיתית שגורמת פגישה מחודשת עם חבר טוב. ברוך בואך לישראל, אדוני הנשיא".
הנשיא ג'ו ביידן אמר במהלך נאומו כי "זהו כבוד שוב לעמוד כאן לצד ידידים ולבקר במדינה היהודית העצמאית- ישראל. הנשיא ניקסון היה הנשיא האמריקני הראשון שביקר בישראל ב- 1974. אני הייתי בביקור הראשון שלי כסנטור מדלאוור ב- 1973 רק כמה שבועות לפני שפרצה מלחמת יום הכיפורים והייתה לי הזכות לבלות עם ראש הממשלה גולדה מאיר. לא אשכח איך ישבתי ליד אדון ששמו היה רבין. אני נזכר בכך כעת ומבין שהיה לי הכבוד העצום לחיות חלק מההיסטוריה של המדינה הזו. ואכן אמרתי ואני אומר שוב כעת: אינך צריך להיות יהודי על מנת להיות ציוני.
"למעשה, מאז הכרתי כל אחד ואחד מראשי הממשלה והיה זה כבוד.
עוד התייחס הנשיא האמריקני לפתרון שתי המדינות ומחויבותו אליה אך לא הזכיר כלל את הסוגייה האיראנית, "נעמיק את השותפות ונייצר יותר יציבות, קשר יותר טוב לכל עמי האזור. זו הסיבה שעלינו לדון במחויבות העמוקה והמתמשכת שלי לפתרון שתי המדינות".
בהמשך הוסיף בהקשר זה, זו הדרך הטובה ביותר בעיניי, להבטיח שוויון, חופש, שגשוג ודמוקרטיה לישראלים ולפלסטינים כאחד".
הנשיא האמריקני הוסיף כי "הקשר בין עם ישראל והעם האמריקני הוא עמוק כעומק העצמות. דור אחר דור הקשר הזה מתחזק, אנחנו משקיעים אלה באלה, חולמים ביחד, אנחנו חלק ממה שתמיד היה היעד שמשותף לכולנו… מכיוון שגדלתי במשפחה נוצרית אדוקה, בכל ערב אכלנו ארוחת ערב ואני זוכר שאבי לימד אותנו מה קרה בשואה. הוא הכניס בנו את המחויבות. וכעת בתור נשיא אני גאה לומר שמערכת היחסים שלנו עם מדינת ישראל עמוקה וחזקה יותר מנקודת מבטי, יותר מאי פעם. ובביקור הזה, נחזק את הקשר שלנו עוד יותר".
הנשיא ביידן הוסיף כי מטרת הביקור, בין היתר, היא לחזק את המחויבות של ארה"ב לביטחון של ישראל והיא תמשיך לתמוך בפרוייקט כיפת הברזל וכן בפרוייקט הלייזר. עוד הוסיף, "נילחם באנטישמיות בכל מקום. הבטחת "לא עוד" קיימת".
לאחר הנאומים, פנה הנשיא ביידן להצטרף לתמונה ממלכתית עם ראשי ושרי הממשלה ועם ראש האופוזיציה ח"כ בנימין נתניהו, לו לחץ את ידו ואמר: "אתה יודע שאני אוהב אותך".

ראש הממשלה לפיד אמר לנשיא ביידן בסיום טקס קבלת הפנים בנתב"ג: "אני לא יודע אם אתה זוכר אבל לפני שמונה שנים נפגשנו אצלך במשרד כשהיית סגן נשיא. אתה אמרת לי שאם היה לך את השיער שלי אתה היית נשיא ארה"ב ואני אמרתי לך שאם היה לי את הגובה שלך אני הייתי ראש ממשלת ישראל". ראש הממשלה החמיא לנשיא ביידן על נאומו והחליפו מספר מילים אישיות.
הצטרפו אליי ואל כתבי @MakorRishon הפרוסים בנקודות הביקור במסעו המדיני של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בישראל. בעוד כשעה וחצי הוא צפוי לנחות בנתב"ג ומתחם קבלת הפנים ערוך כבר לקראתו. גם עשרות עיתונאים מרחבי העולם ממתינים כאן לבואו. כל הדיווחים והפרשנויות בפלטפורמה הדיגיטלית שלנו. pic.twitter.com/G7Rhd8zrkp
— יאיר קראוס (@yair_kraus) July 13, 2022
לנשיא ביידן צפויים יומיים עמוסים במפגשים ובאירועים מתוקשרים לרגל ביקורו הראשון בישראל, מאז מונה לנשיא ארה"ב. אם כי זו הפעם העשירית שהוא אישית מבקר כאן. לאחר הצילום המשותף עם מקבלי פניו נסע ביידן להאנגר מיוחד במתחם נתב"ג שבו הוצגו בפניו מערכות ההגנה האוויריות של ישראל, והוא קיבל מידיו של שר הביטחון בני גנץ ציור שציירו שלוש תלמידות כיתה ד' מאשקלון שבו מצוירות רקטות ויונים.
מנתב"ג המשיך הנשיא האמריקני בלימוזינה המשוריינת שלו, "החיה" לכיוון מוזיאון השואה ביד ושם בירושלים. ב'יד ושם' הדליק נר זיכרון ופגש שתי שורדות שואה- את רינה קווינט (86) וגיטה (ג'יזל) סיקוביץ (95). הנשיא וראש הממשלה וכן שר הביטחון בני גנץ ליוו אותו בביקור, לצד נשיא יד ושם, הרב ישראל מאיר לאו ויו"ר יד ושם, דני דיין.
מחר בבוקר ייפגש ביידן עם ראש הממשלה יאיר לפיד במלון וולדורף אסטוריה בירושלים ולאחר המפגש ישאו הצהרה לעיתונאים. בהמשך יקיימו השניים 'פסגת זום' עם נשיא איחוד האמירויות מוחמד בן זאיד וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי. לפיד וביידן צפויים לאחר מכן לחתום על "הצהרת ירושלים" שבה יצהירו על המחויבות האמריקאית לביטחון ושלום ישראל וכי ארה"ב מתחייבת "לא לאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני לעולם, ולנצל את כל מרכיבי הכוח הלאומי שלהם כדי להבטיח זאת".
עוד בלו"ז של הנשיא האמריקני: קבלת פנים רשמית בבית נשיא המדינה בירושלים והשתתפות בטקס הפתיחה של משחקי המכביה באצטדיון טדי. הוא ייפגש שם עם משלחת של מאות ספורטאים יהודים שהגיעו מארה"ב להשתתף במשחקים התחרותיים ויצפה בטקס הצפוי להיות מרהיב, לצידם של לפיד והרצוג. מחרתיים, ביום שישי יבקר ביידן במזרח ירושלים, בבית החולים הפלסטיני אוגוסטה ויקטוריה. עם סיום ביקורו הוא צפוי לשוב לנתב"ג וימריא לג'דה שבסעודיה.