אף שהנושא האיראני עמד במוקד ביקורו של נשיא ארצות הברית בישראל, ג'ו ביידן הקפיד להצהיר במשך הביקור על תמיכתו ב"פתרון שתי המדינות". הפלסטינים טענו שזהו מס שפתיים, אבל דווקא בירושלים דאגו לצקת תוכן להצהרות.
משרד הביטחון הודיע שלשום כי יאשר לפלסטינים שש תוכניות בינוי ברחבי יו"ש, שלמעשה ילבינו כאלף בתים שנבנו באופן לא חוקי בשטחי C. במועצת יש"ע ובתנועת רגבים מזהירים שההלבנה הצפויה תגרור תנופת בנייה פלסטינית חדשה צמוד לצירי תנועה מרכזיים, אתרי מורשת ושמורות טבע.
התוכניות צפויות לקבל בקרוב אישור להפקדה בוועדת המשנה לתכנון ולרישוי במנהל האזרחי. עם זאת, טרם נקבע מועד לדיון בוועדה.
בכפר בתיר שבין שכונת גילה בירושלים לגוש עציון מתוכננת הלבנה של 260 מבנים לא חוקיים והרחבת הכפר בכ־3,600 דונם, תא שטח המקביל בגודלו לשטח העיר אריאל. אם התוכנית תבוצע היא תחולל בהדרגה נתק בין יישובי גוש עציון לירושלים ועלולה אף ליצור איום ביטחוני על הנוסעים בכביש המנהרות, בדרך ולג'ה ובכביש המוביל לצור־הדסה.
תוכנית נוספת במזרח גוש עציון מאשרת הרחבה של הכפר כיסאן ב־615 דונם, שעלולה לצמצם את הגישה אל יישובי מזרח גוש עציון. ההרחבה תהפוך את היישובים למובלעת במרחב פלסטיני, ותשלול מהם התרחבות עתידית. כך גם תוכנית ההרחבה לכפר פוקיקיס, שתחסום את הגישה ליישוב נגוהות בהר חברון ותבודד אותו מנקודות ההתיישבות השכנות.
על השולחן מונחת לאישור גם תוכנית בינוי לפלסטינים שתכלול נקודת התיישבות ערבית סמוך לכביש 5 בין אריאל לרבבה, ובאזור חיזמא בין ירושלים ליישובי בנימין.

"זו קטסטרופה שחייבים לעצור מיד", אומר מנכ"ל תנועת רגבים מאיר דויטש. "סער, שקד, כהנא, אלקין, הנדל, אורבך – נבחרתם בקולות הימין בהבטחה לשמור על ההתיישבות, הבאתם לנו את יאיר לפיד כראש הממשלה ואת בני גנץ כשר הביטחון, באחריותכם לעצור את המהלך המטורף של הלבנת אלפי מבנים לא חוקיים, יצירת נתק בין גושי ההתיישבות לירושלים וקיבוע ההשתלטות הפלסטינית העבריינית על שטחי C".
ראש מועצת יש"ע דוד אלחייני מתכוון לפנות ליועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה ולבקש שתסכל את התוכניות הללו.
בשיחה עם מקור ראשון אמר אתמול אלחייני כי "שיערנו שנראה צעדים כאלה מצד שר הביטחון. זהו בני גנץ, לא הופתענו מהמדיניות שלו. הוא שם לו למטרה לרצות את האמריקנים בביקור הזה".
לדברי יו"ר מועצת יש"ע, "מאז כניסתו לתפקיד גנץ מביא לידי ביטוי את תפיסת העולם של המפלגה הדמוקרטית בארצות הברית. לאורך השנה האחרונה הוא ניסה להביא תוכניות לטובת הפלסטינים ביהודה ושומרון. חלק מהן הצלחנו לעצור, חלק היו דברים שוליים. הוא שם לעצמו למטרה להקים מדינה פלסטינית. הוא לא יכול לעשות את זה בממשלה הפריטטית בגלל ההסכמים והשותפים, אז הוא עושה את זה טיפין־טיפין".
אלחייני, שבעבר הצהיר על תמיכתו במפלגת תקווה חדשה, שהשבוע חברה רשמית למפלגתו של בני גנץ לקראת הבחירות, הביע ציפייה "משר המשפטים, גדעון סער, שהוא איש ימין, להפעיל את כל כובד משקלו ולדאוג שלא לאפשר את המהלך הזה, שעלול לגרום לכך שנאבד את גוש עציון. כבר דיברתי עם שר המשפטים. הוא אמר שילמד את הנושא ויראה מה יוכל לעשות. אני מקווה שהוא יעצור את זה בכל דרך".
ברגבים ובמועצת יש"ע מציינים כי כבר מאז 2009 משקיעים הפלסטינים מאמץ להתרחב דווקא באזורי C. באותה שנה הציג ראש הממשלה הפלסטיני לשעבר סלאם פיאד את תוכניתו ליצור רצף טריטוריאלי בין נקודות התיישבות ערביות ברחבי יו"ש ולמנוע רצף התיישבותי בין היישובים היהודיים. כחלק מהתוכנית, הזוכה לתמיכה כספית זרה, בכל מקום שבו מתרחבת בנייה בהתיישבות היהודית, מתרחב גם יישוב ערבי. במקומות שבהם חוששים הפלסטינים להיווצרות רצף של יישובים ישראליים, מוקם כפר או גוש מבנים.
עם הצגת תוכניתו אמר פיאד כי "החלטנו לנקוט יוזמה, לזרז את סוף הכיבוש באמצעות עבודה קשה ולקבוע עובדות בשטח, העולות בקנה אחד עם התפיסה שהקמת מדינה אינה דבר שניתן להתעלם ממנו. זו האג'נדה שלנו, ואנחנו רוצים ליישמה בנחישות".
ראש המועצה האזורית גוש עציון שלמה נאמן אמר אתמול כי "התוכניות של גנץ מהוות אישור בפועל להעברת אוכלוסייה ערבית משטחי A ו־B לשטחי C, המצויים לכאורה בשליטה ישראלית מלאה. מדובר בהעברה דה־פקטו של שטחי C לשטחי הרשות הפלסטינית. אלו צעדים חמורים מאוד הן מבחינה מדינית והן מבחינת הרעיון הציוני. שר הביטחון ממפלגת 'כחול לבן – תקווה חדשה' נותן תקווה חדשה לדגל אדום־לבן־ירוק ובעיקר שחור".
לפלסטינים ניתנו השבוע הטבות נוספות לקראת ביקור ביידן. בתחילת השבוע הודיע מתאם פעולות הממשלה ביו"ש, אלוף רסאן עליאן, כי שר הביטחון גנץ הורה לאשר רישום 5,500 חסרי מעמד במרשם האוכלוסין הפלסטיני, נוסף על 12 אלף שכבר אושרו; להגדיל בכ־1,500 את מכסת הפועלים מרצועת עזה שרשאים להיכנס לעבודה ומסחר בישראל, כך שתעמוד על 15,500 בסך הכול; ולפתוח את מעבר סאלם שבצפון יהודה ושומרון לצורך כניסת ערביי ישראל לעיר ג׳נין ברכב – צעד שנועד לסייע לכלכלה הפלסטינית.