לאחר שתי יממות של ביקור חם וידידותי, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן צפוי לעזוב אחר הצהריים את ישראל ולהמריא עם פמלייתו הענקית לסעודיה.
התחושות כאן עם עזיבתו מעורבות משהו: מצד אחד זה היה מפגן ידידות מרשים כלפי ישראל מצד מנהיג המעצמה הגדולה בעולם. מצד שני, הצדדים נותרו חלוקים בסוגיה הכי בוערת בביקור: כיצד לעצור את המרוץ האיראני לגרעין.
על אף גילו המתקדם של הנשיא, בסופו של דבר זה היה ביקור רווי אירועים. המטוס הנשיאותי נחת פה ביום רביעי אחר הצהריים. פמלייתו כללה כ־500 מלווים, ובהם מזכיר המדינה אנתוני בלינקן, היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן, ומאות יועצים, עוזרים, דיפלומטים ואנשי השירות החשאי.עם נחיתתו בנתב"ג, אנשי השירות החשאי המלווים את הנשיא – שגילו נושק לשמונים – חששו מהחום הכבד ששרר באזור ומנגיף הקורונה. נאומי קבלת הפנים נישאו תחת השמש הקופחת, ושרי הממשלה נאלצו לשבת בזמן ההמתנה לנשיא ובעת הטקס כשפניהם נוטפות זיעה.
נשיא המדינה יצחק הרצוג וראש הממשלה יאיר לפיד השתדלו לקצר בדבריהם, אך דווקא הנשיא האמריקני האריך בנאומו וביקש מיד עם נחיתתו להשמיע את המסרים שביקש לשדר במסעו. "בתור נשיא אני גאה לומר שמערכת היחסים שלנו עם מדינת ישראל עמוקה וחזקה יותר מאי פעם", הצהיר ביידן. "בביקור הזה נחזק את הקשר שלנו עוד יותר. נחזק את הקשר עם ישראל ואת המחויבות של ארה"ב לביטחון של ישראל, ונהיה שותפים לישראל במערכות ההגנה המתקדמות בעולם".
זהו ביקורו העשירי של ביידן בישראל, והראשון כנשיא ארה"ב. "אמרתי בעבר ואני אומר כעת – לא צריך להיות יהודי כדי להיות ציוני", הכריז עם בואו, וגולל בקצרה את סיפור קשריו והיכרותו עם ראשי ממשלות ישראל בעשרות השנים האחרונות. בנאומו לא התייחס לסוגיה האיראנית הבוערת, אך מנגד העביר מסר בעניין הפלסטיני: "עלינו לדון במחויבות העמוקה והמתמשכת שלי גם לפתרון שתי המדינות. זו הדרך הטובה ביותר להבטיח שוויון, חופש, שגשוג ודמוקרטיה לישראלים ולפלסטינים כאחד", אמר ביידן.
הנשיא האמריקני הקפיד שלא ללחוץ את ידיהם של מקבלי פניו, בשל החשש מהידבקות בקורונה. עם הנשיא יצחק הרצוג, ראש הממשלה יאיר לפיד וראש הממשלה החליפי נפתלי בנט השיק ביידן אגרופים, ולא אחת טפח על שכמם להבעת חיבה. לראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט אמר ביידן: "עשית משהו מדהים, הצגת אומץ אמיתי".

כשפגש את ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו, שישב לצד שרי הממשלה בתמונה הקבוצתית, החליפו השניים לחיצת יד ארוכה. "אתה יודע שאני אוהב אותך", אמר לו ביידן בחום נוכח הסיטואציה האירונית משהו, שבה מי שכיהן במשך שנים כראש ממשלת ישראל אינו משתייך כעת למעגל מקבלי ההחלטות. "ג'ו, אתה נפלא", השיב לו נתניהו.
לאחר הצילום המשותף עלה ביידן לרכבו, חלק משיירה של יותר ממאה כלי רכב ישראליים ואמריקניים. הוא נסע למתחם סגור ובו הוצגו לו אמצעי מערך ההגנה הרב־שכבתי הישראלי, ובהם גם המערכת החדשנית "מגן אור" ליירוט טילים בלייזר. בישראל מקווים שהטעימה מהטכנולוגיות המהפכניות הישראליות תעורר את נשיא המעצמה הידידותית להשקיע עוד כספים לסיוע בפיתוח טכנולוגיות דומות.
בהמשך היום הראשון לביקורו כאן ביקר ביידן במוסד יד ושם ופגש שם שתי שורדות שואה, שניהלו איתו שיחה מרגשת. התלוו אליו מזכיר המדינה אנתוני בלינקן, היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן ושליחת הממשל האמריקני למאבק באנטישמיות, ההיסטוריונית פרופ' דבורה ליפשטדט. כמו ראש הממשלה המכהן לפיד, שוויתר על ביקור בכותל המערבי ערב כניסתו לתפקיד ראש הממשלה, ובניגוד לנשיאים אמריקנים קודמים כמו טראמפ ואובמה, ביידן לא ביקר ברחבת הכותל. עם תום הביקור ביד ושם נהנה הנשיא האמריקני מערב חופשי בסוויטה הנשיאותית במלון המלך דוד.
אתמול היה סדר יומו של הנשיא עמוס ורצוף פגישות מדיניות. תחילה נפגש ביידן עם ראש הממשלה לפיד ולא הסתיר את כוונתו לקדם את הסכם הגרעין עם איראן. ככל הנראה לפיד הגיב על כך באכזבה.
לאחר מכן חתמו השניים לעיני התקשורת על "הצהרת ירושלים", המעגנת את מחויבותה של ארה"ב לביטחונה של ישראל וכוללת התחייבות מפורשת של ארה"ב שלא לאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני.
לאחר החתימה אמר ראש הממשלה, בהתרסה מסוימת כלפי אורחו: "הדבר היחיד שיעצור את איראן הוא אם היא תדע שהמשך פיתוח תוכנית הגרעין יגרום לכך שהעולם החופשי יפעיל את כוחו. הדרך היחידה לעצור אותה היא להניח על השולחן איום צבאי אמין". בסיום פנה לפיד לביידן ואמר: "מירושלים, בירתה הנצחית של ישראל, אתה נוסע ישירות לערב הסעודית. הביקור שלך בערב הסעודית חשוב… לביטחון שלנו ולעתיד השגשוג במזרח התיכון. יחד איתך אנחנו שולחים לכל עמי האזור, כולל הפלסטינים כמובן, מסר של שלום".

בשעות הצהריים ערכו ביידן ולפיד מפגש וירטואלי עם נשיאי הודו ואיחוד האמירויות, ובסיומה קיימו השניים מסיבת עיתונאים משותפת. ביידן ניצל את ההזדמנות כדי להטיף ליישום "פתרון שתי המדינות". לפיד נמנע מלהזכיר את העניין בנאומו, אך בתשובה לשאלת עיתונאית ערבייה הבהיר שהוא אכן שואף לפתרון כזה. זו הייתה הפעם הראשונה זה שנים אחדות שראש ממשלת ישראל הביע תמיכה פומבית בהקמת מדינה פלסטינית.
אחרי מסיבת העיתונאים שנערכה במלון ולדורף אסטוריה נועד ביידן לשיחה בת כעשרים דקות עם ראש האופוזיציה נתניהו. גם שם הנושא העיקרי היה איראן. נתניהו אמר לאורח רם הדרג שלדעתו אין מנוס מפעולה צבאית נגד תוכנית הגרעין האיראנית.
בהמשך השתתף ביידן בטקס חגיגי בבית הנשיא והוענק לו "עיטור הנשיא" מאת הנשיא הרצוג. "אתה נשיא ארה"ב ה־15 שאני ובני משפחתי זוכים לעבוד איתו", אמר לו הרצוג. "תחת הנהגתך אנו יכולים להמשיך ולהפוך את אזורנו ממוקד של חיכוך למוקד של יציבות עולמית וקדמה". ביידן בירך: "לראות את ישראל משגשגת ואת חלומותיה מתגשמים, זה כמעט נס. האומה שהפריחה את המדבר ובנתה את כיפת ברזל, שעשתה שלום ויכולה לעשותו שוב, אומה שלא תשב בדד, כי כל עוד ארצות הברית קיימת, לעולם לא תהיו לבד".
בהמשך הערב הצטרף ביידן ליציע אורחי הכבוד בטקס פתיחת המכביה ה־21 באצטדיון טדי, ונאלץ להתמודד עם תקלה טכנית קלה כשמערכת החשמל באצטדיון כשלה וכבתה. ביידן שוחח עם חברי המשלחת האמריקנית למכבייה וסיפר להם על עברו בתור ספורטאי בימיו במכללה; לאחר מכן חזר למלון המלך דוד במרכז ירושלים, ובכך נחתם יומו השני של הנשיא בישראל.
הבוקר, לפני שימריא לערב הסעודית, צפוי ביידן לבקר בבית־לחם ולהיפגש שם עם אבו־מאזן. לאחר מכן יצא במסוק לנתב"ג, ושם יתקיים אחר הצהריים טקס פרידה מצומצם בהשתתפות ראש הממשלה לפיד והנשיא הרצוג.