מנגנוני הביטחון הפלסטינים נפרשו ברחבי בית לחם לקראת בואו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן והמפגש עם יו"ר הרשות אבו מאזן. האחרון הגיע למקום האירוח כבר אתמול כדי לבחון את מקום המפגש.
הציפיות מהביקור מבחינת הפלסטינים לא גבוהות "אנחנו מודים שהפגישה עם הנשיא האמריקאי מתקיימת באווירה מתוחה", אמר גורם פלסטיני בכיר למקור ראשון והוסיף "אנחנו מעדיפים שלא לדבר על הפגישה לפני שהיא מתקיימת, כדי לא לעורר ציפיות ואכזבות".
במוקד הפגישה נמצאת ההבטחה האמריקאית לפתיחתה מחדש של הקונסוליה האמריקאית במזרח ירושלים שנסגרה בהוראת הנשיא הקודם דונלד טראמפ. מבחינת הפלסטינים הנקודה הדיפלומטית חשובה הרבה מעבר לטיפול בעניינים שוטפים. מבחינתם, מדובר במהלך הצהרתי אמריקאי שנותן פתח של תקווה לחלוקתה של ירושלים ולמדינה פלסטינית שבירתה מזרח ירושלים.
עוד לפני ההגעה לבית לחם הגיע ביידן למתחם בית החולים אוגוסטה ויקטוריה במזרח ירושלים והודיע על תמיכה כספית בבתי החולים במזרח העיר, המשרתים בעיקר את האוכלוסייה הפלסטינית.
הפלסטינים התלוננו עוד לפני המפגש על החד צדדיות המשקפת את המדיניות האמריקאית גם בעידן ביידן. על רקע המרמור, הודיע הממשל האמריקאי על שורה של הטבות ומזומנים שיועברו לידי הרשות. בין ה"סוכריות" עליהן הכריזו: 100 מיליון דולר לבתי חולים במזרח ירושלים, 201 מיליון דולר נוספים לסוכנות הסעד לפליטים אונר"א, צעדים להקלת התנועה בין שטחי הרשות לירדן ופיתוח רשת התקשורת בשטחי הרשות הפלסטינית וברצועת עזה.
כזכור, שר הביטחון בני גנץ העניק לפלסטינים שורה של צעדים בוני אמון לקראת בואו של ביידן וביניהם, אישור רישום 5,500 חסרי מעמד במרשם האוכלוסין הפלסטיני, בנוסף ל-12,000 שכבר אושרו, אישור 6 תכניות מתאר לפלסטינים בשטחי יהודה ושומרון באזורים אסטרטגיים לפלסטינים הפוגעים בהתיישבות והגדלת מכסת הפועלים מעזה ל 15,500.
בנוסף לכך, מעבר סאלם בצפון השומרון יפתח לכניסת ערביי ישראל לג'נין כדי להכניס עוד מזומנים מערביי ישראל לכלכלה הפלסטינית.
ביקור ביידן, כך מסתמן, מעניק חיזוק משמעותי לסוכנות אונר"א, למרות המידע והנתונים הרבים שהוצגו בפני ארה"ב והאיחוד האירופי על ההסתה נגד ישראל שמתבצעת בתוך בתי הספר של אונר"א ובספרי הלימוד הנלמדים בהם, שמהם יונקים הפלסטינים שנאה כלפי ישראל.
בנוסף להודעת הממשל האמריקאי, גם באיחוד האירופי הורו על המשך התמיכה באונר"א. ועדת יחסי החוץ של האיחוד האירופי הצביעה נגד הצעה שהוגשה על ידי ישראל המדברת על תוכניות הלימודים החינוכית הפלסטינית, בה ביקשה ישראל מהוועדה לנקוט בצעדים מעשיים למאבק בטענות על אנטישמיות בספרים פלסטינים.
בוועדה התעלמו ממידע שהוכיח שבבתי ספר של אונר"א מלמדים על שנאת ישראל ומלבים את השנאה והאנטישמיות נגדה. בהחלטה הוועדה נכתב כי יש צורך להמשיך ולתמוך כלכלית בארגון הסעד לפליטים של האו"ם – אונר"א – ולאפשר לה לבצע את משימותיה בצורה הטובה ביותר.
וכך, בשבוע אחד של ביקור ביידן, הממשל האמריקאי מזרים עוד 201 מיליון דולר למוסדות אונר"א המסיתים נגד ישראל, במקביל לאיחוד האירופי שביטל את טענות ישראל על הסתה בספרי הלימוד הפלסטינים וממשיך את הסיוע הכלכלי לאונר"א.