האם ההחלטה על חידוש כינוס "מועצת האסוציאציה", מעידה על התחזקותה של ישראל מול האיחוד האירופי, או שמא להיפך? ראש הממשלה יאיר לפיד בירך אתמול (ב') בחום על החלטת שרי החוץ של האיחוד האירופי לחדש את כינוס "מועצת האסוציאציה" עם ישראל, ואמר כי מדובר בהישג גדול. "העובדה ש-27 שרי החוץ של האיחוד מצביעים פה אחד לטובת חיזוק הקשרים הכלכליים והמדיניים עם ישראל, היא הוכחה לעוצמתה המדינית של ישראל וליכולת של הממשלה ליצור הזדמנויות חדשות עם הקהילייה הבינלאומית", אמר לפיד.
מועצת האסוציאציה היא הגוף המדיני הבכיר המופקד על קידום מכלול היחסים בין ישראל לבין האיחוד האירופי, כולל במישור המדיני, הכלכלי והטכנולוגי. הוועדה עם ישראל לא התכנסה כבר כעשור, מאז 2012. בתחילה, נעצרו הכינוסים מצדה של ישראל, בשל חוסר הסכמה על גבולות המכס. כלומר – החלטת האיחוד שלא להתייחס אל תוצרת ישראלית מיהודה, שומרון ורמת הגולן כאל כזו המיוצרת בישראל. בהמשך, התנגדו כמה מדינות אירופיות לישיבה עם ישראל, כחלק מביקורת פוליטית עליה, והשתמשו בכינוס הוועדה כמעין שוט הנוגע לחוסר שביעות רצונן מאי חלוקת הארץ.
לפני כשנה, השתתף לפיד כשר חוץ במפגש שרי החוץ של האיחוד האירופי והגדיר את כינוס מועצת האסוציאציה כיעד מרכזי ביחסי ישראל והאיחוד. כמה עשרות חברי פרלמנט אירופאים דרשו כבר אז לחדש את כינוסה של המועצה, אולם כאמור, כמה מדינות התנגדו מתוך ביקורת פוליטית.
שר החוץ של האיחוד האירופי, ג'וזף בורל, אמר במסיבת עיתונאים שהתקיימה אתמול בבריסל, בתום ישיבת שרי החוץ האירופים, כי מצבם של הפלסטינים מידרדר, וכי מועצת האסוציאציה תהיה הזדמנות טובה לדון בכך עם ישראל.
נציין כי על אף ההחלטה אתמול לכנס את המועצה, טרם נקבע מועד לכינוסה.
פרופ' יוג'ין קנטורוביץ', ראש מחלקת משפט בינלאומי בפורום קהלת, אומר כי עצם ההחלטה על כינוס הוועדה אינו דבר רע, אבל "אירופה לא עושה שום דבר בחינם. הם משתמשים בכל הקשרים והיכולת הדיפלומטית שלהם כדי להגיע לתוצאות הדיפלומטיות שהם רוצים. ביחסים האלו האירופאים נוהגים כדיפלומטים מיומנים, ומחברים בין גזרים דיפלומטיים להשגת מטרות רצויות בעיניהן. ישראל, לעומת זאת, אינה נוהגת באופן דומה. היא זו שצריכה לומר – לא ניפגש אתכם עד שתפסיקו לממן בנייה פלסטינית בלתי חוקית בשטחי C. עד שתפסיקו לסמן תוצרת ישראלית המיוצרת ביו"ש".
לדברי פרופ' קנטורוביץ', "הרעיון שעצם קיומה של ועדה כזו – שהיא סימבולית לגמרי, נתפסת בידי ישראל כזכות – הוא עקום. ישראל עומדת למכור לאירופאים גז שנדרש להם מאוד. אנחנו לא צריכים להתנהג כאילו עצם ההזדמנות לשבת איתם באותו חדר – היא טובה שהם עושים עבורנו. אנחנו עדיין מתנהגים דיפלומטית כאילו מדובר במדינה חלשה ומבודדת, אף שישראל כבר אינה כזו".