ועדת החקירה לאסון מירון הגיעה היום (ה') לשיאה עם עדותו של ראש הממשלה לשעבר, ח"כ בנימין נתניהו. בפתח עדותו בפני חברי הוועדה, אמר נתניהו: "אני לא יודע מה בדיוק גרם לאסון להתרחש דווקא השנה הזו, אם הייתי יודע שיש כאן בעיה כזו הייתי מטפל בה ועוד איך, לא ידעתי".
במשך שעה ארוכה הציגה השופטת ברינר לנתניהו מספר מכתבים ופניות שממוענים אליו והתקבלו במהלך שלטונו, על הסכנות בקיום הילולת ל"ג בעומר לאורך השנים, במתכונת בה התקיימה. בין היתר הוצגו התרעות על כך שאין גורם אחראי על האירוע וכן על הסכנה הקיימת בדרכי ההגעה. אולם, נתניהו טען בתגובה כי לא קיבל את המכתבים האמורים. "גברתי, שמי מופיע על אלפי מכתבים, אם אקרא את כולם אמעל בתפקידי", אמר. "יש פקידות. אין רצף פניות שמגיע אליי. אלמלא הקורונה לא הייתי נדרש לנושא גם השנה".
נתניהו הוסיף כי "הדברים הללו בד"כ אינם גורמים למעורבות רה"מ אלא אם כן מובאת בפניו שאלה בטיחותית מסוימת. אני טיפלתי בנושא של מירון בהחלטה שהובאה לממשלה אחרי שנת 2011 בשביל להקים את חברת קרן רשב"י, להכניס אותה למשרד התיירות כדי שתוכל להכניס שיפורים בהר. הביאו לממשלה כדי לעשות סידור חדש, כי היה סידור זמני, על מנת שיהיה גורם אחראי – במקרה הראשון זה היה משרד התיירות ואח"כ, משרד הדתות שהאחריות עברה אליו".
השופטת שאלה את נתניהו האם כשיש משרד שמטפל, הוא יוצא מהתמונה. "אתה בכלל לא נכנס לתמונה, כל השנים לא הייתה מעורבות, רק כשהייתה בעיה אפידמיולוגי".
"ידעת בערך מה הכמויות שמגיעות לשם מדי שנה? בעיית הצפיפות?", הקשתה השופטת ברינר. "ידעתי שמגיעים אלפים, וידעתי שיש טיפול שוטף שנקבע ע"י החלטת הממשלה", השיב נתניהו. השופטת המשיכה: "ידעת שיש שם בעיה בטיחותית קריטית?", נתניהו השיב: "לא".
השופטת ברינר הוסיפה לברר עם נתניהו את אחריותו על הילולת ל"ג בעומר. "מה שאני תוהה, 12 שנה הנושא הזה צף ועולה, איך אתה מסביר שהנושא לא טופל?". נתניהו הבהיר בתגובה, כי הוא לא מקבל את ההנחה וטוען כי טיפל בכך בהתאם להמלצות מבקר המדינה. "אני עסקתי בנושא המנגנוני, יש מנגנון שיקבע מה צריך לעשות בהר ויש אחראי לו".
השופטת תהתה בפניו עוד, "איך נושא כזה עומד על הפרק כל אותם שנים ולא בא לידי ביטוי כשיש סכנה?", נתניהו השיב: "יש מאות אלפי סכנות משמעותיות, מאות אלפי שאלות בטיחותיות, אלפי מתקנים, גשרים, כינוסים אי אפשר להידרש לכל אחד, מי שמטפל בזה זה אנשי המקצוע".
ברינר הקשתה בשנית: "איפשהו זה לא יוצר אצלך רצף של הבנה שהנושא הזה חריג?". בתגובה, נתניהו התרעם: "אין כאן רצף, לא זכרתי את הפנייה, לא יודע אם הגיעה אליי. אני לא רוצה להמעיט בזה, אני רוצה להסביר את עבודת הממשלה. רוב הדברים לא מגיעים לראש הממשלה".
בשלב הזה עברה העדות לעסוק בשנת הקורונה, בה לאחר שחלו בהר מגבלות משמעותיות על קיום ההדלקה, הוא נפתח מחדש במתווה כמעט ללא הדלקות. נתניהו: "יזמתי הרבה מאוד דיונים. בנושא הקורונה הייתי מעורב בצורה אקטיבית מאוד. תראי, מישהו בשם אלברט בורלא אמר שהייתי אובססיבי. הייתי מעורב בהחלטות האלה כמו הרבה החלטות בקורונה, שעות ארוכות של דיונים, קבינט הקורונה, הייתה התייעצות ואני חשבתי מכיוון שהייתה הסכמה ברורה שהולכים להקל וביקשתי שנגיע למתווה".
בשלב זה נתניהו חזר לעסוק במכתבים שנשלחו אליו ולא נענו. "כל חבר כנסת שולח מכתבים, לא רוצה להגיד פעמיים ביום. יש הצפה כבירה של מכתבים מהגורמים הללו ואיננו יודעים תמיד אם היא, ההצפה, היא כדי להציף. לפעמים מה שחשוב זה שליחת המכתב ופרסום שליחת המכתב. זו שיטה, זה שיטפון גדול מאד, אין מערכת שעוקבת באופן שיטתי. יש מערכת להחלטות ממשלה שאני הכנסתי. יכול להיות שאחת המסקנות שאתם תגידו תהיה להסדיר מענה לכל הפניות".

בחלק השני של הדיון, זכות הדיבור עברה לשופט אלוף ינאי: "כל סינק בטלוויזיה, לא עוברות שתי דקות יש מישהו במשרד שיודע להגיב על זה. השאלה אם אין מערכת שתציף את הנושא, שמירון הוא פוטנציאל סיכון". נתניהו הסתייג ואמר שוב כי התעסק בזה והתמקד בכך, כמו בנושא הקורונה: "אם הייתי יודע שיש כאן בעיה הייתי מטפל בה ועוד איך".
אלוף ינאי הקשה: "זה לא עוד נושא, זה עולה כל שנה על הפרק, הבעיה הולכת ומחריפה משנה לשנה יותר אנשים מגיעים. למה לא נעשה דיון מתכלל?".
ינאי המשיך לגבי החלטת הממשלה שהתקבלה בשנת 2011: "שום דבר ממה שכתוב בהחלטה לא קרה, ביקשו תוכנית דו-שנתית – לא קרה, תשתיות קבועות – אין, כל שנה עושים תשתיות זמניות ב-7,8 מיליון שקלים. נושא ההפקעה אעזוב כי בית המשפט התערב. אין תב"ע. ההחלטה קבעה שזה יאושר תוך שנה. זה אושר בשנת 2021. גם קרן הרשב"י (החברה הממשלתית שמונתה ופורקה) לא עשתה כלום, ולא פעלה. איך אתה מסביר זאת?"
נתניהו השיב: "ההחלטה הזו אכן החלטה טובה. אני הכנסתי מנגנון שמפקח על החלטות ממשלה, בתקופתי אחוז יישום החלטות ממשלה עלה ל75 אחוז, אחרי שהיה 30 אחוז. זו בעיה בדמוקרטיות בכל העולם". נתניהו הוסיף שבעקבות הדיון היה מוסיף למנגנון הזה שיפור: "הייתי אומר למנכ"ל או המבקר של ביצוע ההחלטות לסמן את עשרת ההחלטות הקריטיות ביותר שראש הממשלה נדרש לתת את דעתו עליו".
לקראת סוף עדותו שאל אותו אלוף ינאי מה היה עושה אחרת? נתניהו: "בנושא הקורונה לא הייתי עושה אחרת, ההחלטות הבסיסיות שהתקבלו היו נכונות. בכל נושא אחר לו הדברים היו מובאים בפניי – בוודאי שהייתי פועל".
נתניהו ביקש לסיים את עדותו בנושא בו התחיל: "התחושה היא איומה, הלכתי לשם יום אחרי, ראיתי את המדרון, הסיפורים קורעי לב. אני מצר על כך שלא היה לנו מנגנון מקדים".