פרשת שחיתות חדשה מסעירה את הפלסטינים: מינוי בנות משפחה של בכירי הרשות הפלסטינית לתפקידי מפתח ציבוריים. הסערה התלקחה לאחר שנודע כי שני שרים ברשות מינו זה את בתו של זה למשרות ניהול. השניים הם השר לענייני עבודה מוחמד זיארה, והשר הממונה על השלטון המקומי מג'די אל־סלאח.
הרשות למלחמה בשחיתות שליד הרש"פ פרסמה השבוע הודעה רשמית על תוצאות החקירה הראשוניות של מעשי הנפוטיזם, והבטיחה להמשיך לחקור את המינויים ברשות הפלסטינית. הפרסום עורר תסיסה רבה ברשתות החברתיות לנוכח שיעור האבטלה הגבוה בתחומי הרש"פ, שמגיע ל־17 אחוזים בשטחי יו"ש ו־44 אחוזים ברצועת עזה.
"יש הרבה מקרים בלתי חוקיים של מינויים, העסקה וקידום", כתב מוסטפא אבו־חסן, מאוניברסיטת א־נג'אח בשכם. הוא פקפק ביושרת הוועדה: "אני ואלפים אחרים יכולים להעיד בפני הרשות השופטת ובפני ועדת השחיתות. השאלה אם הם מוכנים לשמוע אותנו".
"ומה עם השחיתות במינויים לשגרירויות?", כתב גולש אחר, והפנה אצבע מאשימה לעבר ראש הממשלה הפלסטינית מוחמד אשתייה.
לאחר חשיפת הפרשה פרסם אשתייה הודעה קצרה ובה מסר שכל המינויים שאינם בהתאם לחוק ולתקנות הם "מינויים בלתי חוקיים שיש לבטלם".
מג'ד אל־עארורי, מנכ"ל הנציבות הלאומית לעצמאות הרשות השופטת ופעיל ציבורי, לא התרשם מהתגובה הפשרנית של אשתייה. "הצהרת ראש הממשלה בעניין חקירת המינויים הבלתי חוקיים לבנות השרים בלתי מתקבלת על הדעת", קבע. בעמוד הפייסבוק שלו כתב אל־עארורי ש"יש להדיח את שני השרים מתפקידם לאלתר או להכריח אותם להתפטר, ולאחר מכן להמשיך לחקור את העניין, לבטל את המינויים הבלתי חוקיים ולמנות אנשים אחרים על פי חוק".
שני השרים המואשמים במינוי בנותיהם לא נשארו חייבים. השר מג'די אל־סאלח טען כי המינויים נעשו על בסיס מקצועי ולא אישי. לדבריו, "בתו של שר העבודה היא מהנדסת מוסמכת בעלת ניסיון שתועיל למגזר השלטון המקומי. היא הגישה מועמדות לפי החוק ועברה מבחן לפני המינוי".
אל־סאלח סיבך את ראש הממשלה הפלסטינית אשתייה כשהוסיף שהוא מאשר בעצמו את מינוים של בעלי התפקידים בשלטון המקומי, וקבע כי בתו של זיארה "מונתה לתפקיד משום שהיא כשירה ולא כי היא בת של שר".
בהודעה לעיתונות מטעם שר העבודה מוחמד זיארה נאמר כי בתו עבדה בעיריית עזה, ועברה לתפקיד בשלטון המקומי כדי להצטרף לוועד המנהל של מיזם שמימן לאחרונה הבנק האסלאמי, בעלות של 10 מיליון דולר.
"לבת שלי יש יותר מעשר שנות ניסיון והיא ידועה ביעילותה", כתב זיארה. "השר מג'די אל־סאלח מכיר אותה היטב, והוא ביקש ממנה לעבוד על הפרויקט הזה".
השר הדגיש שבקשת המינוי הוגשה ואושרה כדין. כשנשאל לגבי מינוי בתו של אל־סלאח לתפקיד שתחת אחריותו, אמר כי היא רק הגישה בקשה לתעסוקה אצלו, וכי זו טרם נענתה.