הבנק האירופי המרכזי העלה את הריבית בגוש האירו ב־0.5 אחוזים, שיעור גבוה מהתחזיות, בשל התגברות האינפלציה באירופה. על פי הודעת הבנק, המועצה המנהלת החליטה "לבצע צעד ראשון גדול יותר מזה שעליו הצביעה בפגישתה הקודמת, בדרך לנורמליזציה של המדיניות. החלטה זו מבוססת על הערכה מחודשת בנוגע לסיכוני האינפלציה". המועצה החליטה על העלאת הריבית משיעור שלילי של מינוס 0.5 אחוז לאפס. התחזית הנוכחית מדברת על הגעה לשיעור של 1.5 אחוזי ריבית, כשהשאיפה היא להוריד את האינפלציה לשיעור הרצוי של 2 אחוזים.
כמו בארה"ב ובעולם כולו, גם באירופה משתוללת האינפלציה בשיעורים גבוהים, והדבר מביא את הבנקים המרכזיים בכל העולם להעלות ריבית. הבנק האירופי המרכזי השתהה אחרי הפדרל ריזרב האמריקאי שכבר העלה את הריבית לרמה של 1.5־1.75 אחוזים וצפוי להעלות אותה בעוד כ־0.75 אחוזים. לנוכח שיעור האינפלציה שהגיע ל־8.6 אחוזים בגוש היורו, נראה שלא נותרו לבנק המרכזי ברירות והוא מעלה את הריבית בשיעור כפול מכוונתו המקורית.
האינפלציה הגבוהה נובעת מהדים של משבר הקורונה, וכן מהתמשכותה של המלחמה באוקראינה, המשפיעה על מחירי האנרגיה ומחירי הסחורות בעולם. הקורונה הביאה לעלייה גלובלית במחירי הסחורות, בעקבות ירידה בהיצע בשל צווארי בקבוק בשרשראות האספקה, ועלייה בביקוש בשל השתחררות הביקושים הכבושים שהצטברו במהלך הסגרים וההגבלות. במשך זמן רב קיוו הבנקים המרכזיים כי המשבר בהיצע ישתחרר בהדרגה וגם הביקושים יירגעו, אבל התברר כי ההרחבה הכמותית הגדולה שבה נהגו מדינות רבות במהלך המשבר הביאה בסופו של דבר לעלייה מסיבית בכמות הכסף, ועל כן לאינפלציה הגדולה שאנחנו רואים עכשיו.
על אלה הוסיף משבר האנרגיה החמור באירופה שייקר את הנפט, הפחם והגז הטבעי. עליות המחירים החריפו בעקבות המלחמה באוקראינה ששיבשה גם את שוק הסחורות העולמי, וגרמה לעלייה במחירי התבואות וחומרי גלם אחרים. כל אלה הביאו את האינפלציה באירופה לגובה המחייב התערבות מוניטרית, שמצידה עשויה לגרום להאטה בצמיחה ואפילו למיתון כלכלי.
בפרסום של הבנק המרכזי האירופי הוא מודיע כי "האינפלציה תישאר גבוהה בטווח הקרוב", ומסביר כי "מחירי האנרגיה הגבוהים הם עדיין הסיבה המרכזית לכך. גורמים נוספים הם צווארי בקבוק באספקה, ביקוש גבוה ושער חליפין נמוך הדוחפים את האינפלציה כלפי מעלה". לטענתם, "הכלכלה צומחת בקצב איטי יותר בגלל האינפלציה הגבוהה, בגלל אי־ודאות גבוהה ובגלל בעיות בהשגת חומרי גלם, שחברות מתמודדות איתן. גורמים אלה מעיבים על התחזית הכלכלית לשנה הקרובה ומעבר לה". נשיאת הבנק המרכזי האירופי, כריסטין לגארד