בבית המשפט העליון ממשיכים השופטים לקבל את ערעורי פרקליטות המדינה נגד פסקיו המקלים של שופט בית המשפט המחוזי בחיפה דניאל פיש. הרכב הערעורים בראשות השופטים אלרון, שטייניץ ורונן קבע כי יש להחמיר בעונשי המאסר המועטים שהטיל פיש נגד שלושה ערבים צעירים מחיפה: ספואן אבואל ערדאת, שאדי חאמד ומחמוד סבטק קנאנה שהשתתפו בניסיונות לינץ' ורצח יהודים בחיפה במאי 2021.
בין השאר הם הורשעו ביידוי בקבוק תבערה לעבר רוכב קטנוע יהודי, מתוך מטרה לשרוף אותו חי. שופטי בית המשפט העליון, שזו לפחות הפעם השלישית שגזרי הדין של השופט פיש מגיעים לפתחם בעקבות ערעורי פרקליטות המדינה, ביקרו לא אחת את פסקי הדין שנתן וקבעו כי יש להטיל על מורשעי הפרעות עונשים מרתיעים.
ראש ההרכב, השופט אלרון מציין בהחלטה כי "מסכת האירועים המתוארת בכתב האישום המתוקן מצדיקה אפוא ענישה מרתיעה". על פי סיכום הדיון בערעור עולה כי השופטים בבית המשפט העליון סבורים כי "בעיצומם של ימי מבצע "שומר החומות", שעה שהארץ בערה מבפנים ומחוץ, הן מתקיפות רקטות, והן מהפרות סדר והתפרעויות אלימות ברחבי הארץ, המשיבים ביצעו עבירות חמורות עם המון משולהב על רקע אווירה לאומנית אשר עודדה פגיעה ביהודים. הפורעים אליהם הצטרפו המשיבים, יידו בקבוקי תבערה ואבנים לעבר אזרחים, כאשר אחד מהם הצית והעלה באש קטנוע שהיה שייך לאחד מנפגעי העבירה, ואחר השליך לעבר נפגע העבירה השני בקבוק תבערה אשר התלקח על הקסדה שעל ראשו ומעילו".
בהחלטה נכתב עוד כי "המעשים הקשים שבוצעו באותו הלילה, לא הרתיעו את המשיבים מלהמשיך להשתתף באירועי אלימות גם בלילה שלמחרת, במהלכו אף נטלו חלק פעיל יותר בביצוע המעשים. חלק מהמעורבים כיוונו בלוק זיקוקים דולק לעבר רכב שחלף בכביש אותה עת, ובהמשך תקפו אזרח לאחר שזיהו אותו כיהודי, ואף שדדו את הקטנוע עליו נהג". הם הזכירו את תיאור כתב האישום שבו עלה כי בשעת ביצוע המעשים, תיעדו עצמם הפורעים שרים שירים, הקוראים למעשי אלימות בעזרת נשק על מנת לשחרר את "אדמת בני החורין".

בפרקליטות המדינה תבעו הטלת עונשים חמורים כיוון שהיו חלק מקבוצת התוקפים, גם אם לא תקפו בפועל. כלומר, סברו כי יש להסתכל על האירוע כמכלול ועל המטרה המשותפת – תקיפת יהודים. באישום הראשון דרשה הפרקליטות 18-10 חודשי מאסר, ובאישום השני עונש מאסר בין שנתיים וחצי לארבע שנים וחצי. כמו במרבית תיקי שומר החומות, גם בתיק זה בחרו בפרקליטות המדינה שלא להעמיד את הפורעים לדין בנוסף בעבירות גזענות וטרור. בגזר הדין התעלם השופט פיש מהנחיות בית המשפט העליון, שהתקבלו בין השאר בעקבות ערעורים על פסיקות מקלות קודמות שלו, וקבע כי למרות הרקע למעשים "יש לזכור" כי מעשיהם של הנאשמים היו שוליים לעומת אחרים, וכי למרות הנחיית העליון לתת משקל מתאים גם לפרק הזמן שבו נעברו העבירות, הנאשמים שלפניו לא הואשמו בעבירות שבוצעו ממניע גזעני.
בהחלטתם על קבלת ערעור המדינה נגד גזר הדין ציינו השופטים בעליון כי "בית המשפט המחוזי הקל עם המשיבים יתר על המידה. העבירות אותן ביצעו המשיבים מגלמות חומרה רבה, אלו בוצעו יום לאחר יום, כאשר לפני המשיבים ניצב פרק זמן בו היו יכולים לחדול מדרכם הרעה". בשל הנורמה המשפטית לפי ערכאת הערעור לא משנה באופן מהותי את היקף העונש שקבעה הערכה הנמוכה יותר החמירו השופטים את העונשים שהטיל פיש בכשמונה חודשי מאסר נוספים לשלושת הנאשמים.
הרכב השופטים בערעור ציינו עוד כי "התנהלותם של המשיבים והפורעים האחרים מערערת את הסדר הציבורי ותחושת הביטחון האישי של אזרחים ברחובה של עיר, ואף מלמדת על התנהלות מופקרת של רצון להטיל אימה ופחד. סופו של יום, התנהלות שכזו פוגעת במרקם היחסים העדין שבין האוכלוסייה בישראל על עדותיה ומכתימה ציבור שלם של תושבי הארץ אשר אין להם ולא כלום עם התנהלות בריונית שכזו – ומכאן, הצורך לנקוט במדיניות ענישה מרתיעה".

השופטים התייחסו בתשובתם גם לבקשת הערעור הנגדי שהגישו המורשעים בדרישה להקל עם עונשם שטענו כי אם בפרקליטות המדינה בעצם לא האשימו אותם במניעים גזעניים לאומניים, אין מקום להחמיר בעונשם.
בחודש שעבר, בעקבות חשיפת אתר מקור ראשון על גזר הדין המקל שהטיל פיש על שלושת הערבים החיפאים אמר לנו עורך דין בכיר כי "זה ביזיון של פסק דין". לדבריו, "פיש מתעלם כליל מפסקי דין של העליון המורים להחמיר באירועים משומר החומות, ואף קיבלו ערעורים על ענישה מקלה, כולל עליו". הפרקליט הזכיר בשיחה איתנו ביוני האחרון כי "רק שלשום התקבל ערעור בעליון על שופט המחוזי באותו בית משפט בחיפה, ארז פורת, שנתן לפורע 20 חודשי מאסר בלבד וסולברג החמיר ל-32 חודש. בבית המשפט העליון הבהירו במפורש שמאחר ו'אין ערכאת ערעור למצות את הדין' – ברור שהכוונה שהעונש היה צריך להיות הרבה יותר גבוה".
לדבריו, "פיש קיבל תיקים רבים שעוסקים בשומר החומות, נתן ענישה מגוחכת וכתוצאה מכך נאלצו להגיש ערעור לעליון. אני לא מבין את ההתנהלות שלו ואיזה מסר הוא מעביר. שמונה חודשי מאסר הוא עונש שניתן להמיר בעבודות שירות. נותנים פרק זמן כזה לעבירות של התפרצות, תקיפת בת זוג, גניבות ושימוש בסמים שלא לצריכה עצמית – לא בניסיון לינץ', בעת פרעות לאומניות".
כזכור, בחודש פברואר קיבל בית המשפט העליון את ערעור פרקליטות המדינה נגד פסיקת השופט פיש שהקל בעונשו של מוחמד אסווד, ממשתתפי הצתת מלון האפנדי בעכו. בניגוד לדרישת הפרקליטות –כ-5 שנות מאסר ועוד שנה וחצי מאסר בגין האישומים החמורים שהורשע בהם בהתאם להודאתו, פסקו שופטי העליון 22 חודשי מאסר בלבד לעומת 12 החודשים שפסק פיש. בקבלת הערעור רמזו השופטים כי לא הטילו עונש גבוה יותר מאחר ולא מקובל לשנות באופן קיצוני את הכרעת הדרג השיפוטי הנמוך יותר.