כלי הטיס הבלתי מאוישים מהווים חלק בלתי נפרד מזירת הלוחמה בין ישראל לארגון חמאס ברצועת עזה. בשבוע שעבר הותר לפרסום כי ישראל משתמשת במל"טים חמושים במהלך התקיפות ברצועת עזה.
"אין מניעה לפרסם את השימוש שמבצע צה"ל במל"טים תוקפים במסגרת פעילותו המבצעית", נמסר מהצנזורה שהוסיפה "זאת, מבלי להביא לפגיעה ביכולות מבצעיות או בשיטה מבצעית של צה"ל". במאי האחרון ארגון חמאס פרסם סרטון ובו נראה תיעוד של שיגור ופגיעה של מטוס ללא טייס בשטח ישראל. בארגון טענו כי המטוס המתאבד מדגם שיהאב, תוצרת הארגון, פגע בסככה ביישוב ישראלי בעוטף עזה.
? #صور | كتائب القسام تستعرض عددًا من طائراتها المسيرة خلال حفل تأبين الشهيد المهندس محمود فارس والذي استشهد خلال معركة سيف القدس pic.twitter.com/5cO9Tlyx1D
— الرسالة للإعلام (@Alresalahpress) July 27, 2022
אתמול במהלך טקס זיכרון לאחד מפעילי הארגון המרכזיים, חשפו גדודי עז א דין אל קסאם, הזרוע הצבאית של חמאס, מספר כלי טייס בלתי מאוישים שפותחו באמצעות פעילות הפעיל מחמוד פארס, שחוסל על ידי ישראל במאי 2021.
?كتائب القسام الذراع العسكرية لحركة #حماس تستعرض عدداً من طائراتها المسيرة "أبابيل وشهاب والزواري" خلال حفل في #خانيونس جنوبي قطاع #غزة#فريق_مجاهدون #فريق_نبض_الاقصى #فريق_فرسان_الاقصى #جيش_فلسطين_الالكتروني pic.twitter.com/ElMticQJqB
— علي سوراقسطيني (@lyalraq13900368) July 27, 2022
סיפורו של פארס, מלמד על ההשקעה הרבה שמשקיעים בארגון חמאס בפיתוח היכולת האווירית שלהם כחלק מזירת העימות מול ישראל. פארס נולד למשפחה אמידה בחאן יונס והלך ללמוד הנדסה באוניברסיטת לטקיה בסוריה. אשתו, אותה הכיר בסוריה ושם גם התחתן עימה, סיפרה כי הוא למד הנדסת מכונות וסיים בהצטיינות את לימודיו תוך כדי פעילות ענפה באגודת הסטודנטים שהובילה אותו להצטרף לארגון חמאס.
בשנת 2005 השיקה מחלקת הפעולה הצבאית של חמאס בחו"ל פרויקט לייצור מזל"ט והחלה לגייס פעילים בעלי ידע טכני והנדסי. מי שעמד בראש היחידה לפיתוח וייצור כלי טייס בלתי מאוישים היה המהנדס התוניסאי מוחמד זוארי, שחוסל על ידי ישראל ב 2016.
כאשר מחמוד פארס סיים את לימוד הנדסת המכונות בסוריה, הוצע לו להשתלב בשירות הזרוע הצבאית של חמאס במחלקה לפיתוח כלי טייס בלתי מאוישים הוא עבד במחלקה התעשייתית שם והפך להיות אחד המהנדסים הראשיים בפרויקט הרחפנים של חמאס. הוא עבד עם מוחמד אלזווארי והיה יד ימינו בפיתוח דגמים של כלי טייס בלתי מאוישים לארגון חמאס וביצוע ניסויים בכלי המפותחים. מחמוד פארס הפך לאחד המבוקשים על ידי ישראל.
"אנחנו התחתנו בשנת 2009 וחזרנו ב-2011 לרצועת עזה, כשהוא הציב לעצמו מטרה להתקדם בתחום פיתוח כלי טייס בלתי מאוישים. ב-2011 קיבלנו איום מהאויב שהזהיר אותנו שלא לחזור לרצועת עזה אבל הוא לא שמע לאיום וחזר בכל זאת. ב-2014, הבית שלנו בחאן יונס היה תחת העין של ישראל ולכן עברנו לעיר עזה. האויב הפגיז את ביתנו בחאן יונס אבל הוא לא נכח שם", סיפרה אשתו. בסופו של דבר מצא מחמוד פארס את מותו במבצע שומר חומות במאי 2021.