יו"ר בית הנבחרים האמריקני ננסי פלוסי נחתה הבוקר (ג') בקואלה לומפור, בירת מלזיה, התחנה השנייה שלה בנסיעה מדינית באסיה שעוררה זעם בבייג'ינג בשל דיווחים על תוכניות לעצור גם בטאיוואן.
בייג'ינג רואה באי העצמאי טאיוואן שטח ריבוני שלה, ופרסמה מספר אזהרות ואיומים שמטרתם להניא את פלוסי מלבקר במדינה הדמוקרטית.
פלוסי נחתה בבסיס חיל האוויר המלזי לקראת פגישות עם ראש הממשלה ויו"ר הבית התחתון של הפרלמנט, כך דיווחה סוכנות הידיעות המלזית ברנמה. אחרי סינגפור ומלזיה, המסלול שלה כולל עצירות בדרום קוריאה וביפן – אך הסיכוי לביקור בטאיוואן הוא שעורר תשומת לב בינלאומית.
ממשלו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הביע התנגדות לביקורה של פלוסי, בטענה שהוא עלול להגביר את המתיחות באזור. עם זאת, דובר המועצה לביטחון לאומי של הבית הלבן, ג'ון קרבי, אמר אמש שזכותה של יו"ר בית הנבחרים ללכת לאן שתרצה: "אין שום סיבה שבייג'ינג תהפוך ביקור פוטנציאלי העולה בקנה אחד עם מדיניות אמריקנית רשמית מזה שנים ארוכות למשבר".
קרבי חשף מידע מודיעיני לפיו סין מכינה פרובוקציות צבאיות כתגובה לביקור, שעלולות לכלול ירי טילים מעבר למצר טאיוואן או פלישות "בקנה מידה גדול" למרחב האווירי של האי העצמאי. לדבריו, פלוסי נוסעת בכלי טיס צבאי ובעוד שוושינגטון אינה חוששת מתקפה ישירה, היא "מעלה את הסיכון של מהלך שמבוסס על חישוב שגוי".
עם זאת, קרבי חזר והדגיש כי מדיניות ארה"ב לא השתנתה בעניין טאיוואן. המשמעות היא תמיכה בהמשך השלטון העצמי שלה, תוך הכרה דיפלומטית בבייג'ינג בעדיפות על פני טאיפיי והתנגדות להכרזת עצמאות רשמית של טאיוואן, כמו גם להשתלטות כוחנית של סין על האי.
צבא טייוואן אמר הבוקר בהצהרה לתקשורת שהוא "נחוש" להגן על האי מפני איומים מוגברים מצד סין סביב הביקור המתוכנן של פלוסי.
ממשלת טאיוואן שומרת בינתיים על זכות השתיקה. ראש הממשלה סו ג'נצ'אנג לא אישר את קיום הביקור הבוקר כשנשאל על ידי כתבים, אך הודה לפלוסי על תמיכתה. העיתון הטאיוואני ליברטי טיימס ציטט מקורות אנונימיים לפיהם פלוסי תנחת באי הלילה, ואז תפגוש את הנשיאה צאי למחרת לפני שתמשיך בנסיעתה בשעות אחר הצהריים.
23 מיליון תושבי טאיוואן חיים תחת איום של פלישה סינית כבר שנים רבות, אך האיום הזה רק התגבר תחת נשיא סין שי ג'ינפינג. בשיחה עם ביידן בשבוע שעבר, הזהיר שי את ארה"ב שלא "לשחק באש" בעניין טאיוואן.
ואתמול, שגריר סין באו"ם, ג'אנג הון, אמר שביקור כזה יהיה "מסוכן מאוד, פרובוקטיבי מאוד": אם הוא יקרה, "סין תנקוט באמצעים תקיפים וחזקים כדי להגן על הריבונות והשלמות הטריטוריאלית שלנו".