האם ההסכם המסתמן בין ממשלת ישראל ללבנון בנושא המים הכלכליים מנוגד לחוק יסוד? 'פורום קהלת' פנה לראש הממשלה יאיר לפיד ולראש הממשלה החלופי נפתלי בנט במכתב דחוף בו הם טוענים כי הממשלה מנועה מבחינה חוקית לחתום על הסכם עם ממשלת לבנון בנוגע למים הכלכליים של ישראל, אלא אם תקיים משאל עם או תזכה לתמיכה של 80 חברי כנסת.
המכתב אותו שלחו עו"ד אהרן גרבר ועו"ד אריאל ארליך מ'קהלת' מגיע בעקבות הפרסומים על התקדמות במו"מ עם ממשלת לבנון בעניין קידוחי הגז הטבעי במים הכלכליים של ישראל, כאשר על פי הפרסומים, ישראל מתכוונת לסגת מעמדתה הראשונית ולהעביר לידי לבנון שטחים שישראל טענה עד כה כי הם חלק מהמים הכלכליים שלה.
במכתב מזכירים אנשי 'קהלת' כי על פי 'חוק יסוד: משאל עם', במידה והממשלה מתכוונת לחתום או לאשרר הסכם מדיני אשר עוסק בשטח שהמשפט, השיפוט והמינהל של מדינת ישראל חלים בו ולפי ההסכם יחדלו מלחול בו, צעד כזה מחייב אישור של רוב בן 61 חברי הכנסת ולאחר מכן אישור במשאל עם, או לחלופין אישור של 80 חברי כנסת.
לטענתם, "אין חולק כי השטח שלגביו מתקיים המו"מ עם לבנון מצוי מחוץ למים הטריטוריאליים של מדינת ישראל. אף על פי כן, מסתבר כי ל'משפט, השיפוט והמינהל' של מדינת ישראל יש תחולה בו. השטח נכלל בתוך המים הכלכליים של ישראל בשל היותו מצוי בתוך המדף היבשתי של מדינת ישראל. למיטב הבנתנו וידיעתנו זו היא טענתה של מדינת ישראל במסגרת חילוקי הדעות עם לבנון".
לסיכום כותבים אנשי 'קהלת' כי "לאור כל האמור, ממשלת ישראל מנועה מלחתום הסכם שיש בו משום ויתור על שטח כאמור שלא לפי הפרוצדורה הקבועה בחוק-היסוד. לכל הפחות, מוטלת עליה חובה לקיים בירור משפטי יסודי כדי להגיע להכרעה בשאלה האם חוק היסוד חל על ויתור בשטח המים הכלכליים של ישראל".
במכתב שהעתק ממנו נשלח גם ליועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, הם מבקשים כי "ככל שאכן ישנו סיכוי להתקדמות לקראת הסכמות עם מדינת לבנון שיש בהן משום ויתור על שטח ימי שמדינת ישראל סבורה כי הוא נכלל בתוך המים הכלכליים שלה, הרי שיש להודיע כי מתקיים בירור משפטי שכזה, ונבקש כי מסקנותיו המנומקות יועברו לעיוננו".