המכון הישראלי לדמוקטריה מפרסם היום (שלישי) את מדד הקול הישראלי, הנערך אחת לחודש במרכב ויטרבי של המכון, על ידי פרופ' תמר הרמן וד"ר אור ענבי.
על פי המדד, בעוד 75% ממי שהצביעו בבחירות הקודמות למפלגות שהרכיבו את האופוזיציה ציינו כי יצביעו שוב לאותה מפלגה ו-9% נוספים יצביעו למפלגה אחרת שנמנתה על גוש זה.
בקרב מפלגות הקואליציה, יציבות הקולות פחותה יותר: פחות ממחצית (45%) מאלו שהצביעו למפלגות הקאוליציה ציינו כי יצביעו שוב לאותה המפלגה ועוד 15% יצביעו למפלגה אחרת שנמנית על גוש זה. היחידה שיוצאת דופן בקואליציה היא יש עתיד ש- 72% מבוחריה ציינו כי יצביעו לה שוב בבחירות הקרובות.

9% ממצביעי הקואליציה לשעבר ציינו כי יצביעו בבחירות הקרובות לאחת ממפלגות האופוזיציה לשעבר, רובם מצביעי מפלגת ימינה (הנתונים נאספו לפני הקמת "הרוח הציונית"). לעומת זאת, פחות מ-1% ממצביעי מפלגות האופוזיציה מדווחים כי יחצו את הקווים ויצביעו בבחירות הקרובות לאחת ממפלגות הגוש השני.
מנתוני המדד, כמחצית מהציבור (49%) ציינו כי יצביעו למפלגה שעבורה הצביעו בבחירות הקודמות, אך 1 מכל 5 ישראלים עדיין לא יודע למי יצביע בבחירות הקרובות – 20% מבין הנשאלים. כ-10% נוספים יצביעו למפלגה אחרת, אך כזו שהייתה שותפה בקואליציה או באופוזיציה עם המפלגה לה הצביעו לפני שנה.
הבדל גדול בין הגושים בשיעור המתלבטים: רבע ממצביעי הגוש שהרכיב את הקואליציה טרם החליטו למי להצביע בבחירות הקרובות לעומת 12% בלבד ממצביעי הגוש שהרכיב את האופוזיציה.
רבים הפרשנים שתולים את הבחירות הקרובות במה יעשה הקול במגזר הערבי. על פי הנתונים, נכון להיום 21% מהמרואיינים בציבור הערבי דיווחו כי הפעם, בניגוד לבחירות הקודמות, הם אינם מתכוונים להצביע.
בראש סדר העדיפויות: יוקר המחייה
עמדות המפלגות בנושא יוקר המחייה והכלכלה הן כיום הגורם הראשון (44%) בהחלטת הציבור הרחב עבור איזו מפלגה להצביע. במקום השני בחשיבות זהות העומד בראש המפלגה בשיעורים נמוכים בהרבה (24%). סדר עדיפויות זה תקף בנוגע לשלושת המחנות הפוליטיים בקרב יהודים, וכן בקרב ערבים. שיעור נמוך בחרו בעמדות המפלגה בנושאי חוץ וביטחון כסיבה המרכזית להחלטתם לאיזו מפלגה להצביע (11%). פילוח המרואיינים היהודים לפי הגדרה דתית, מעלה כי בקרב החרדים והדתיים, במקום הראשון מדורגות עמדות המפלגה בנושא דת ומדינה (חרדים: 52%; דתיים: 33%).
פריימריז או בחירה על ידי מנהיג?
39% מהציבור ציינו כי רק או בעיקר זהות המנהיג משפיעה על החלטתם לאיזו מפלגה להצביע, 36% השיבו כי השפעת זהות המנהיג ורשימת המועמדים היא שווה ורק 13% ציינו כי רק או בעיקר רשימת המועמדים היא שמשפיעה עליהם. בקרב הציבור היהודי, זהות המנהיג מרכזית יותר מאשר בציבור הערבי (43% לעומת 22%).
פילוח תשובות המרואיינים היהודים לפי מחנה פוליטי מעלה כי בימין, זהות העומד בראש המפלגה היא המרכזית יותר (48%), בעוד שבמרכז ובשמאל התשובה הנפוצה היא כי המנהיג ורשימת המועמדים חשובים באותה המידה (42%).
עוד לפי הממצאים, השיטה המועדפת היא פריימריז פתוחים (32.5%). במקום השני, נמצאות השיטות של פריימריז בקרב חברי מרכז המפלגה ופריימריז בקרב חברי ועידת המפלגה (25%). תמיכה מועטה בהרבה נמצאה לבחירת מועמדי המפלגה על ידי המנהיג (11%) או על ידי ועדה מסדרת של המפלגה (7%). יש לציין כי שיעור גבוה מאוד, כרבע מהמרואיינים, ציינו שאינם יודעים.
מדד הקול מבוסס על מדגם ארצי מייצג (750 מרואיינים) של כלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל בגילאי 18 ומעלה. טעות הדגימה המרבית לכלל המדגם היא 3.6%