בפעם הראשונה מאז פורסם בפומבי המשבר המאיים על הפסקת פעילות הסוכנות היהודית ברוסיה, שוחח היום הנשיא יצחק הרצוג עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. מבית הנשיא מדגישים כי הרצוג יזם את השיחה לבקשת ראש הממשלה יאיר לפיד, ובתיאום עם משרד החוץ. קודם לתפקידו כנשיא, כיהן הרצוג כיו"ר הסוכנות היהודית.
מבית הנשיא נמסר כי השניים "דנו בנושאים בילטרליים שונים בין שתי המדינות, וביניהם, אתגרי העם היהודי בתפוצות. כמו כן, נשיא המדינה הרחיב בשיחה על סוגיית פעילות הסוכנות היהודית ברוסיה". עוד נמסר כי השיחה שהתנהלה באווירה חיובית, "הייתה ארוכה, כנה ופתוחה. שני הנשיאים הדגישו את שיתופי הפעולה החשובים בין ישראל ורוסיה וסיכמו לעמוד בקשר על מנת להמשיך ולחזק את היחסים בין המדינות. נשיא רוסיה הדגיש בפני הרצוג את מחויבותו האישית להנצחת השואה ולמאבק באנטישמיות, והבטיח להמשיך ולעמוד לצד הקהילות היהודיות ברוסיה ובתפוצות".
פעילותה של הסוכנות היהודית ברוסיה נמצאת בסכנת סגירה, בשל טענות רוסיות כי העמותה במסגרתה פועלת הסוכנות עברה על חוק הפרטיות הרוסי. זאת בהתייחס לרשימות הנמצאות בידי הסוכנות ומכילות פרטים של אזרחי רוסיה השואפים לעלות ארצה. דיון מקדמי בטענות כנגד הסוכנות נידון בבית משפט במוסקבה, ודיון המשך צפוי בעוד עשרה ימים, ב-19 לאוגוסט.
על אף הנינוחות ששררה בשיחת הנשיאים, לפחות לפי הודעת בית הנשיא, אין עדיין וודאות כיצד ואם היא תשפיע על עתידה של פעילות הסוכנות. זאת במיוחד, לאור הודעת הקרמלין לאחר השיחה בה נמסר כי "ישנה בעיה בתפקוד של הארגון המייצג את האינטרסים של הסוכנות היהודית. סוכם כי המגעים בעניין זה יימשכו באמצעות המחלקות הרלוונטיות של שתי המדינות".
לפני כשבועיים וחצי קיים לפיד דיון מיוחד בנושא פעילות הסוכנות היהודית ברוסיה ואמר בו כי סגירת משרדי הסוכנות, אם תתרחש, תהיה אירוע חמור שישליך על היחסים בין ישראל לרוסיה. אולם מאז האמירה הזו, נדמה כי במשרד ראש הממשלה מנסים לרכך את הדברים ולא ליצור משבר בין המדינות על רקע פעילות הסוכנות.
ההנחה הסמויה בישראל הייתה כי בהאשמות כלפי הסוכנות, יש ביטוי לכעס רוסי על ישראל בשל תמיכה ישראלית באוקראינה. סגירה של פעילות הסוכנות עלולה להטיל קשיים על יהודים שחפצים לעלות ארצה מרוסיה. העלייה מרוסיה התגברה מאז החלה הלחימה, בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה. הצורך לשמור את נתיב העלייה פתוח עבור יהודים, היה אחת מהסיבות שהניעו את ראש הממשלה הקודם, נפתלי בנט, להימנע ממתיחת ביקורת ישירה על מהלך הפלישה הרוסי ואף לנסות לתווך בין הצדדים. זאת כמובן, לצד הצורך בשימור האינטרסים הביטחוניים הישראלים, והתיאום עם הרוסים של תקיפות ישראליות בסוריה.