גרמניה תספק להיסטוריונים גישה לכל המידע שבידיה בנוגע לניסיונות החילוץ הכושלים של הספורטאים הישראלים שנרצחו באולימפיאדת מינכן ב-1972 – כך התחייב אתמול שגריר גרמניה בישראל, סטפן זייברט, בשיחה עם עיתונאים. במשך השנים, עמלו חלק ממשפחות הנרצחים לחשוף בעצמן את פרטי עומק המחדל הגרמני, וכעת הן מתכוונות להימנע מהשתתפות בטקס שיתקיים במינכן לציון יובל לטבח.
11 חברי המשלחת האולימפית הישראלית נרצחו בידי מחבלי ארגון הטרור "ספטמבר השחור". חלקם הוכו ועונו לפני שנרצחו. המחדלים הגרמניים החלו בכשל האבטחה של משתתפי האולימפיאדה, והמשיכו בהתנהלות בלתי מקצועית במהלך ניסיונות החילוץ. האירוע טופל בידי משטרת גרמניה, שלא הייתה מיומנת או מצוידת לניהול מצב חירום הכולל בני ערובה, וגם לא הפגינה להיטות מיוחדת להציל את הספורטאים בעודם בחיים.
הגרמנים אפשרו למחבלים להוציא את בני הערובה אל שדה התעופה וגם שם כשלו בניסיונות שלומיאליים לעצור את המחבלים, והדבר הסתיים בטבח של כל בני הערובה. ראש המוסד דאז, צבי זמיר, נשלח לגרמניה בהוראת גולדה מאיר כדי לסייע לגרמנים בהתמודדות עם הטרוריסטים, אבל הרשויות בגרמניה לא נתנו לו להתערב והוא צפה חסר אונים בטרגדיה שהתחוללה בשדה התעופה. גם ניסיונות ישראל לבקש שיחידה מיוחדת ישראלית תסייע בניסיונות החילוץ נדחו בידי הגרמנים.

ב-5 בספטמבר השנה מתעתדת גרמניה כאמור לקיים אירוע זיכרון במלאת חמישים שנה לטבח. "אנחנו רוצים לעגן את האירוע בזיכרון ההיסטורי שלנו", אמר זייברט. "לשם כך בחנה שוב ממשלת גרמניה את האירועים שקרו לפני חמישים שנה ומה שקרה מאז, והצענו פיצוי שמורכב משלושה יסודות".
ראשית, תיוסד ועדת היסטוריונים משותפת לישראל ולגרמניה שחבריה יקבלו גישה לכל המידע. "במשך שנים נטען כי לא הייתה שקיפות ולא ניתנה להיסטוריונים נגישות לעובדות ולמסמכים", מודה השגריר. "עכשיו אנחנו רוצים שהוועדה הזו תקבל את כל המידע ותגיע למסקנות משותפות".
שנית, נשיא גרמניה פרנק-ואלטר שטיינמאייר ינאם בטקס הזיכרון ו"יאשר את האחריות הגרמנית לטעויות שנעשו לפני הטבח, במהלכו ואחריו", אמר השגריר, אך סירב לומר אם זו תהיה התנצלות.
המרכיב השלישי בחבילה הגרמנית הוא פיצוי למשפחות. לדברי זייברט, "הממשלה הנוכחית מוכנה לפתוח מחדש את מה שהממשלה הקודמת החליטה עליו", אך הוא סירב להתייחס לנתונים מספריים. "אנחנו לא מתכוונים באירוע הזיכרון בספטמבר למתוח קו ולומר שמעכשיו מדובר בהיסטוריה, אלא להפך – למנוע מזיכרון האירוע לרדת לטמיון. אני יכול רק לקוות שהמשפחות של הקורבנות הישראלים יוכלו למצוא דרך להיות שם".
לדבריו, מאז הגיעו לתל-אביב לפני חודש הוא נפגש עם אילנה רומנו ואנקי שפיצר, אלמנותיהם של מרים המשקולות יוסף רומנו ומאמן הסיף אנדריי שפיצר, שמייצגות את מרבית חברי המשפחות. רומנו אמרה לנו אתמול כי כל עוד לא יוצע למשפחות פיצוי המתאים לסטנדרטים בינלאומיים, אין להם כל כוונה להגיע לאירוע. "מספיק שיקרתם עד היום. לקחתם סוף-סוף אחריות? תשלמו עליה", אמרה. לדבריה הפיצוי המוצע כעת לכל המשפחות יחד עומד על מעט יותר מחמישה מיליון אירו – מיליון ממדינת בוואריה, 400 אלף מהעיר מינכן, וארבעה מיליון מהממשל הפדרלי הגרמני. "קיבוץ נדבות נותנים לנו. אנחנו לא מקבצי נדבות. היו להם חמישים שנה לחקור את עצמם, אבל הם לא מצאו מקום לכך. אני מאוד שמחה שעכשיו הם יפתחו ארכיונים ויחקרו. זה מצוין. אבל מה שהוכחתי עד היום, בסיוע של אנשי תקשורת טובים, לגמרי מספיק כדי לבסס פיצוי למשפחות בסטנדרט בינלאומי ולא בסטנדרט מקומי", היא אומרת.
במקרי עבר בגרמניה, היא מסבירה, הפיצוי עמד על עשרות מיליוני אירו לכל נרצח טרור. גרוע מכך, היא קובעת: "הם לא הצליחו להציל שם אפילו אדם אחד משלנו – אבל למחבלים שנותרו הם סידרו טיסה ופיצוי של תשעה מיליון דולר. יירטנו מסמך של ה-CIA שהוכיח זאת. הם שיקרו לכל אורך הדרך. הקנצלר אמר לגולדה מאיר שנאלץ לשחרר את המחבלים, כאשר עשרה ימים לפני כן השגריר הגרמני כבר ידע שעומדים לשחרר אותם. אנקי שפיצר מצאה לאחרונה בארכיון שחלק מהמחבלים חיו עד 1985 במערב ומזרח גרמניה. הוגשו עליהם תלונות למשטרה ולא עשו דבר. יש אינסוף שקרים של הגרמנים, עכשיו מספיק עם זה ודי. לפחות תשלמו בצורה ראויה".
מלשכת נשיא המדינה יצחק הרצוג נמסר שאין עדיין מידע או החלטה לגבי השתתפותו בטקס הזיכרון בגרמניה.