דובר צה"ל התיר הבוקר (ב') לפרסום כי אוגדת עזה השמידה בימים האחרונים מנהרת טרור של החמאס עם שתי הסתעפויות. מנהרה שנחפרה מצפון הרצועה לגבול ישראל.
בצה"ל מבהירים כי מדובר במנהרה שהייתה ידועה במשך תקופה ארוכה, ולאחרונה התקבלה החלטה לטפל בה. את המשימה לטפל במנהרה קיבלה יחידת יהל"ם יחד עם אוגדת עזה, כאשר הטיפול וההשמדה אמורים היו להתבצע כבר לפני מספר שבועות, אולם האירועים בדרום ומבצע "עלות השחר" עיכבו את הפעולה. עוד הבהירו בצה"ל כי המנהרה לא חצתה את הגבול ולא סיכנה אף יישוב או בסיס.
המנהרה המדוברת, בעומק של עשרות מטרים, יצאה מהעיר עזה. היא חצתה לעבר השטח הכלוא בין הגדרות על גבול הרצועה, אבל לא הגיעה למכשול התת-קרקעי שנבנה. מדובר במנהרה שצה"ל תקף במהלך במבצע שומר החומות בשנה שעברה, ומאז המבצע חמאס ניסה לשקם אותה. המערכות המודיעיניות והמבצעיות של צה"ל זיהו את הניסיון לשקם את המנהרה, והחלו לעקוב אחריהם, ואז התגלתה הסתעפות נוספת. כלומר חופרי המנהרות ניסו לעקוף את המקום שבו צה"ל תקף ופגע בה.


גורם בצה"ל מבהיר כי המנהרה כבר לא נמצאת בשימוש, וכי לא זוהו כוונות של חמאס להשתמש במנהרה לצורך פעולה התקפית. יש לציין כי המנהרה לא נוטרלה בהתקפה מהאוויר, אלא באמצעות החדרת חומרים כמו בטון וחומרי בניה נוספים, במטרה להרוס אותה מבפנים. כאמור, על פי צה"ל לא ניתן נכון לעכשיו להשתמש במנהרה, אולם בחלק החפור בתוך רצועת עזה חמאס יוכל להשתמש בכמה מחלקיה.
לצד זה מסביר גורם הבקיא בנושא המנהרות כי מבחינת חמאס, העלות של החזרת מנהרה כזו לשימוש גבוהה מאוד. עוד אומרים בצה"ל כי יש לחמאס עוד מנהרות בשטח, אבל אין כרגע מנהרות שחצו את הקו לאזור שבין הגדרות. על פי הגורם, השיקול שלא להרוס את המנהרה באופן מוחלט לא קשורה לסוגיה אם להכניס את חמאס למערכה במבצע "עלות השחר", אלא ההבנה לפיה תקיפה לא הייתה מאפשרת הרס של המנהרה בצורה כזו שינטרל אותה מבפנים, ולכן הוחלט לבצע את הניטרול באופן כזה שהרס את היכולת לחזור ולהשתמש בה.
צה"ל סיים לבנות את המכשול התת-קרקעי שבין הרצועה לישראל ולהטמיע את היכולות המבצעיות שלו, ומאז הצליחו בצה"ל לטפל בעשרות מנהרות ולחסל את האיום מדרום.