בית המשפט המחוזי בירושלים דחה היום (ג') תביעה של נפגעי פעולות טרור נגד הבנק הערבי על מימון פעולות טרור באיו"ש ובעזה. השופטת תמר בר אשר קבעה כי מאחר ומדובר בהמשך של תביעות שהוגשו בבתי משפט בארצות הברית ואושרו בפסק דין של בית המשפט העליון בארה"ב, לא ניתן להגיש תביעה זהה חוזרת בישראל.
המדובר הוא בתביעה שהגישו 1,132 נפגעי פעולות טרור ובני משפחות נרצחים בפיגועי טרור שהתרחשו בישראל בין שנת 1995 לשנת 2005, נגד הבנק הערבי (Arab Bank Plc) היושב בירדן ומפעיל כ-600 סניפים ברחבי העולם, כולל ברמאללה שברשות הפלסטינית, אך אין לו סניף בישראל.
התובעים טענו כי אחריות הבנק הערבי לנזקיהם נובעת מכך שסייע במימון פעילותם של ארגוני הטרור הפלסטינים האחראים לפיגועים, בין השאר באמצעות מימון תשלומים למשפחות המחבלים המתאבדים, למחבלים שנהרגו במהלך פעילות הטרור ולמחבלים שנכלאו בבתי סוהר בישראל. בכתב התביעה נטען כי הבנק הערבי יצר תעשיית מימון טרור מאורגנת וכי אף היה שותף למימון מערך פעילות הטרור באמצעות ניהול חשבונות בנק של פעילי טרור ושל ארגוני טרור; ניהול חשבונות בנק של מנהיגי ארגוני הטרור ושל מוסדות צדקה התורמים כסף לעידוד פעולות טרור ועוד.
במסגרת התביעה נתבע הבנק הערבי לפצות את התובעים בשל נזקי הגוף שנגרמו לכל אחד מהם כתוצאה מפיגועי הטרור וכן לשלם לכל אחד פיצויים עונשיים, כאשר סכום התביעה הכולל הוא כ- 30 מיליארד שקלים.
ההליך המשפטי בישראל נפתח לאחר שאותם נפגעי טרור הגישו תביעות דומות בארה"ב שם התנהלו הליכים ממושכים משנת 2004 עד שנת 2018. התביעות נדחו שוב ושוב במספר עילות שונות, שהגיעו עד לבית המשפט העליון של ארצות הברית, אך גם ערעור זה נדחה לבסוף בשנת 2018.
שנה ושמונה חודשים לאחר סיום ההליכים בארצות הברית הוגשה התביעה בישראל, בבית המשפט המחוזי בירושלים, הזהה בעיקרה לתביעות שהוגשו בארצות הברית.
פרקליטיו של הבנק הערבי בקשה לדחיית התביעה על הסף ממספר נימוקים, שהעיקריים הם כי התביעה התיישנה לפני שנים רבות וכן כי אופן סיומם של ההליכים בארצות הברית מקים "מעשה בית דין", המונע אפשרות להגיש תביעה זהה נוספת לזו שנדחתה.
היום, כאמור, דחה בית המשפט את התביעה וקבע כי לאחר שנסתם הגולל על התביעות שניהלו התובעים בארצות הברית במשך כ-14 שנים, התובעים אינם יכולים להגיש תביעה חדשה במדינה אחרת ובכלל זה בישראל, ולהתחיל לברר את תביעתם מחדש.
תגובת התובעים אלפי נפגעי הטרור ומשפחות הנרצחים להחלטת בית המשפט המחוזי בירושלים: "לא יעלה על הדעת שפסק דין כזה ניתן בישראל. פסק הדין נותן פרס לגוף שמממן טרור וסייע למחבלים ולארגוני טרור לפגוע ולרצוח ישראלים רבים. פסק הדין מפנה גב לאלפי נפגעי טרור ומשפחות הנרצחים. זה קו אדום שאסור היה לחצות אותו ובכוונתנו להגיש ערעור לבית המשפט העליון".