ברבנות הראשית לישראל ובמכון ההלכתי-רפואי פוע"ה יוצאים למאבק בהחלטתו של שר הבריאות ניצן הורוביץ לאפשר לנשים עגונות ומסורבות גט לבצע טיפולי פוריות באמצעות תרומת זרע, גם ללא הסכמת הבעל ובניגוד להלכה.
כזכור, בשבוע שעבר פרסמו במשרד הבריאות, בעקבות הנחיית הורוביץ, את התקנות התקדימיות בנושא, אשר נדרשות להגיע בתוך 21 יום לדיון ואישור ועדת הבריאות בכנסת. הורוביץ מבקש לקבוע כי נשים נשואות לא יצטרכו לבקש רשות מבעליהן לתרומת זרע, כפי שמקובל כיום, במידה וישנה החלטה חלוטה של בית הדין הרבני לפיה הבעל חייב לתת לאישה גט, ולחלופין שעברו לפחות 18 חודשים מיום פתיחת תיק הגירושין. תרומת הזרע יכולה להגיע מתורם זר או אנונימי לחלוטין, וכך הן תוכלנה להיות בהורות משותפת לתינוק מחוץ לנישואים. התקנות יחולו גם על עגונות שאינן יכולות לבקש גט מבעליהן בשל מצבם הרפואי או היעדרותם. במשרד הבריאות מבקשים לקבוע כי אישה שתהרה מתרומת זרע זר תתבקש ליידע את בעלה בכתב על ההריון הצפוי, לפחות 60 יום לפני הלידה, כך שהוא יוכל לבקש שלא להירשם כאביו של התינוק שנולד. הרופא המטפל יתבקש ליידע את האישה בזכאותה לקבל ייעוץ דתי וחובתה ליידע את בעלה והיא תצטרך להצהיר שעשתה כן.
בחוות דעת הלכתית שהוציא לאחרונה הרב הראשי לישראל, הרב יצחק יוסף, הוא מתריע כי החלטת השר הורוביץ חמורה ובעלת השפעה "לדורי דורות" שמגיעה בתזמון פוליטי. הוא מציין כי "מהלך פזיז זה יפגע אנושות בנשים תמימות שתעשנה שימוש בתיקון המוצע מבלי להיות מודעות לנזק העצום שעשוי להיגרם להן ולילוד". זאת "הרבה אחרי שאותם ארגונים שדחפו אותן לעשות מעשה לא אחראי כזה ייעלמו מחייהן ויותירו אותן לבדן להתמודד עם תוצאות מעשיהן".
על פי נייר עמדה רשמי של מכון פוע"ה שהגיע לידינו, עולה כי רבני המכון, הנחשב לבר-סמכא בענייני פוריות ורפואה לאור ההלכה, מתנגדים נחרצות למהלכים של השר הורוביץ. נטען בו כי מעבר לחשש ההלכתי שהילד שייוולד מתרומת זרע זר עלול להיחשב כממזר פסול חיתון, הנשים ההרות יאבדו גם את זכותן ההלכתית לדמי כתובה וייפגעו מהמהלך, נוסף על הפגיעה במעמדו ההלכתי של הילד.

במכון פוע"ה אומרים כי לא ייתכן שהתקנות שנקבעו במשרד הבריאות ועומדות כעת להערות הציבור נכתבו מלכתחילה ללא התייעצות הלכתית. הרב מנחם בורשטיין, ראש המכון, סיפר לנו כי מזה שנים הוא מבקש מהפוליטיקאים לקדם פתרונות חקיקתיים לנשים עגונות שרוצות להרות ולאפשר להן שימור ביציות לעתיד כך שיוכלו להרות לאחר שיקבלו את הגט, אך אלו לא קידמו זאת לכדי מעשה. "התקנה הזאת של משרד הבריאות היא החלטה פוליטית, ומכון פועה לא פוליטי ועוזר לכולם ובחינם ללא הבדל דת ומין, אז למה לא פנו להיוועץ עימנו?" הוא תוהה. "אנחנו מוכנים לסייע במציאות פתרון, אבל כזה שלא יהיה נגד הדת ויביא ילדים אומללים לעולם. הנושא הזה הוא בנפשם של יהודים דתיים ושאינם דתיים כאחד" אומר בורשטיין. הוא נזעק בבקשתו להגן על הילד העתידי, שיהיה כל חייו בבעיה הלכתית קשה: "למה שיסבול כל חייו ויהיה ספק ממזר ולא יידע מי הוא אביו?"
בנייר העמדה של פוע"ה עולה החשש כי לצד הדעות ההלכתיות שגם מי שנולד מתרומת זרע לאישה נשואה הוא ממזר, עלול ההיתר ללקיחת תרומת זרע לשמש ככסות לקיום יחסי מין עם גבר זר והולדה מהם, מה שבהכרח יחיל על הוולד שם ממזר. מומחי הארגון חוששים בין השאר כי הבעל המעגן עלול להוציא שם רע על הילד הנולד שהוא ממזר ולפגוע בעתידו. הרב בורשטיין מזכיר כי לדעת רוב הפוסקים, מצב של ילד שנולד למשפחה חד הורית, ללא זוג הורים – אב ואם, אינו מצב ראוי. "אמנם איננו מבקשים לכפות את דעתנו על כלל הציבור, אבל המציאות שתיווצר לאחר העברה של אותן תקנות, ולפיה אישה שרוצה לשמור על פוריותה מפני בעל מעגן תוכל לבצע הליך של תרומת זרע והליך ההפריה יהיה ממומן על ידי קופת החולים, ומאידך, במצב הנתון, אינה יכולה לקבל מימון לבצע הליך של שימור פוריות (הקפאת ביציות) – אינה הוגנת. מדוע אישה שחשוב לה לשמור על ההלכה תיאלץ להוציא מכיסה ממון רב, ואילו אישה שהדבר אינו חשוב לה תזכה למימון מהמדינה?"

יו"ר ועדת הבריאות של הכנסת, ח"כ עידית סילמן, אומרת כי היא מתכוונת לדון בכובד ראש ולקיים בימים הקרובים סדרת מפגשים סביב "שולחנות עגולים" עם כל הגופים והגורמים ההלכתיים והחברתיים הנוגעים כדי לבחון את הסוגיה, שתדרש לפתחה של הוועדה בתוך שבועות ספורים.
סילמן אומרת כי דיוני הועדה סביב תקנות משרד הבריאות, ולא רק, התקיימו בשנה האחרונה בשיתוף פעולה של כל הצדדים ובכך יש להמשיך. "אין ספק שאישה זכאית למימוש הורות ועוד, אבל העניין כאן הרבה יותר גדול וצריך להסדיר את סוגיית העגונות ומסורבות הגט באופן כללי" אומרת סילמן, וטוענת כי במשרד הבריאות פועלים במנותק מהבעיה הרחבה בסוגיית עגונות ומסורבות הגט: "יש פתרונות אמיתיים שאפשר להעמיד לרשות הנשים הללו, כמו שימור פוריות במימון המדינה ועוד". לדבריה, "נדרשת עבודה משותפת עם העולם ההלכתי, ולא מעל הראש שלו".