ישראל הגדילה ב־25 אחוזים את כמות המים שהיא מעבירה לירדן, לרשות הפלסטינית ולרצועת עזה, מ־77 מיליון קוב בשנה ל־96 מיליון קוב – כך עולה מהדו"חות הכספיים של חברת מקורות לחציון הראשון של 2022, שפורסמו אתמול.
בפרט, התלות הירדנית בישראל גברה מאוד השנה: הממלכה רכשה מישראל פי שניים יותר מים במחצית הראשונה של השנה, בהשוואה לששת החודשים הראשונים של 2021.
הגידול במכירת המים לירדן נשען על הסכמי השלום שנחתמו בין המדינות ועל הסכמים נוספים שנחתמו במשך השנים. באוקטובר חתמו שרת האנרגיה קארין אלהרר ושר המים של ירדן, מוחמד אל־נאג'ר, על הסכם להכפלת אספקת המים השנתית מישראל לירדן בשלוש השנים הקרובות, זאת לנוכח המצוקה הקשה במשק המים הירדני. לפי ההסכם, ישראל תמשיך לסבסד את המים של תושבי ירדן ותמכור להם 50 מיליון קוב מים ב־15 אגורות לקוב, ו־50 מיליון קוב נוספים במחיר הריאלי של המים, שעומד על 2.4 שקלים לקוב – זאת בשעה שהצרכן הביתי בישראל משלם כ־8 שקלים לקוב. בתמורה למים המסובסדים, אמורה ירדן להקים בשטחה שדה סולרי לייצור חשמל שתפוקתו תימכר גם לישראל.
בירדן מתמודדים בשנים האחרונות עם הידלדלות במקורות המים הטבעיים, לצד עלייה בצריכה של האוכלוסייה המקומית הצומחת. משבר המים מערער את יציבות הממלכה, ואזורים נרחבים בה זוכים לקבל מים רק פעם בשבוע. תוספת אספקת המים מישראל מסייעת אפוא לשרידות המשטר. הירדנים היו שמחים לקנות יותר מים מישראל, אך אינם יכולים לעשות זאת בשל מגבלות טכניות בתשתיות ההולכה הישנות שלהם.
לפי גורמים במשק המים, ישראל הפכה עוגן אזורי לאספקת מים, בדומה למתרחש בתחום הגז. בשל החורפים המבורכים בשלוש השנים האחרונות, חמשת מתקני ההתפלה בישראל אינם עובדים כעת במלוא תפוקתם, כך שהגדלת כמות המים הנמכרת למדינות השכנות אינה צפויה להביא בעת הזאת למחסור. במקביל מתקדמת בנייתם של שני מתקני התפלה נוספים, בגליל המערבי ובאזור שורק, שיוסיפו עוד ליכולת הייצור הישראלית.
בחציון הראשון של2022 נרשמה גם ירידה בצריכת המים במגזר החקלאי בשיעור של 13 אחוזים, ועלייה קלה של 4 אחוזים בצריכת המים הממוצעת במשקי הבית במדינה. הרווח הנקי של מקורות בתקופה הזו הסתכם ב־140 מיליון שקלים, 5 אחוזים יותר מהרווח בתקופה המקבילה אשתקד.
"מקורות פועלת בנחישות מסביב לשעון במטרה לספק לתושבי המדינה ולשכנותיה מים באיכות גבוהה", מסר יו"ר דירקטוריון החברה, יצחק אהרונוביץ'. "בכוונת החברה להמשיך לשווק את יכולותיה גם במדינות זרות, במטרה להביא פתרונות למצוקת מקורות המים שנרשמת בשנה האחרונה באזורנו".
כאמור, גם לעזה מסייעת ישראל יותר מבעבר: בספטמבר אשתקד החליטה הממשלה להגדיל את אספקת המים לרצועה ב־50 אחוזים, ולהעביר אליה 5 מיליון מטרים מעוקבים נוספים על 10 מיליון המטרים המעוקבים שישראל מעבירה לפלסטינים מדי שנה.