ערכו המאמיר של הדולר מפורר את כלכלות המדינות המתפתחות ברחבי העולם. קובעי המדיניות בארצות הללו "שורפים" במצטבר מדי יום למעלה משני מיליארד דולרים ביתרות מט"ח, בניסיון לחזק את המטבעות הלאומיים שלהם מול הדולר. מאז תחילת השנה התרוקנו היתרות הללו – מאגר החירום שהמדינות המתפתחות משתמשות בו כדי להתמודד עם משברים כלכליים חמורים – בסכום שטיפס לכדי 379 מיליארד דולרים.
אולם המאמצים הללו אינם מצליחים לייצב את שוק מטבע החוץ במדינות המעורערות ביותר, מה שמלמד על עוצמתם של הכוחות המביאים לחיזוקו של הדולר ולסיכון הרב המתגלם בכלכלה הנוכחית.
מגאנה, דרך פקיסטן ועד צ'ילה, ערך המטבע הלאומי במדינות רבות צנח לשפל של שנים רבות. בעקבות כך נרשמה החמרה בנזקי האינפלציה, העוני גדל, ומחאה שתססה ממילא על רקע הנזק הכלכלי של המגפה התעוררה מחדש. 36 מטבעות ברחבי העולם איבדו השנה לפחות עשירית מערכם. ערכם של עשרה מהם, כולל הרופי הסרי־לנקי והפסו הארגנטינאי, ירד בשיעור של יותר מ־20 אחוזים.
"עלול לפרוץ משבר אמיתי בשווקים המתפתחים", אומרת ג'סיקה אמיר, אסטרטגית בסקסו קפיטל מרקטס בסידני. "הם כבר עומדים לפני שבירה. הדולר החזק הוא פסגה של אי ודאות, במיוחד לשווקים המתפתחים".
לפי נתוני קרן המטבע הבינלאומית, הירידה הגדולה מקיפה 6 אחוזים בלבד מיתרות המט"ח הכוללות של 65 המדינות המתפתחות, אך המשקיעים כבר הבחינו בכך. זו הנפילה המהירה ביותר מאז הפיחות המפתיע של המטבע הסיני, הרמנימבי, ב־2015. הפעם, צניחת יתרות המט"ח הנרחבת ביותר נרשמת בגאנה, פקיסטן, מצרים, טורקיה ובולגריה – כמה מהמדינות שסובלות יותר מכול מפיחות בערך המטבעות שלהן.
תשואות אגרות החוב הנוסקות, והחוב הכולל של האומות המתפתחות שנדרשות לשלם 215 מיליארד דולר עד סוף 2023, צפויים להביא להחמרה במצב. הפרשנים חולקים רק על היקף ההידרדרות הצפויה ביתרות המט"ח. יש שחוזים הפסדים סבירים, אבל אחרים – כמו רנסנס קפיטל ו־HSBC הולדינגס – משרטטים נפילות משבריות באומות הפגיעות ביותר.
"בסביבה של נזילות עולמית פוחתת, ירידה בציפיות הצמיחה, לחצי אינפלציה גוברים ודולר אמריקני חזק, סביר להניח שמדינות השווקים המתפתחים, הסובלות מקשיי מקרו חדים, יעמדו בפני מתחי מטבע מתמשכים", אומר פול גריר, מנהל הון בפידליטי אינטרנשיונל. "אנחנו שומרים על עמדה זהירה".
גאנה, שחתרה לגייס חילוץ פיננסי מקרן המטבע הבינלאומי כדי להתגבר על המשבר הכלכלי שפרץ בה בעקבות מגפת הקורונה, מוכרת דולרים מדי שבועיים כדי להגן על הסדי, המטבע המקומי. עד כה היא איבדה 26 אחוזים מיתרות המט"ח שלה, אך ערך הסדי עדיין נמוך בשליש מערכו בתחילת השנה. אוקראינה, פקיסטן ומונגוליה איבדו כ־30 אחוזים מיתרות המט"ח שלהן.
גם מדינות גדולות יותר סובלות: יתרות המט"ח של צ'ילה נפלו ביותר מ־10 אחוזים במחצית הראשונה של השנה וירדו בעוד 1.2 מיליארד דולר בשבוע הראשון של אוגוסט, כשהמדינה מכרה דולרים במאמץ להרים את ערך הפסו משפל של כל הזמנים לעומת הדולר. בטורקיה, מיליארדי הדולרים שנשפכו כדי להגביר את הביקוש ללירה לא מנעו מהשער שלה ליפול ב־26 אחוזים מראשית 2022. זו השנה העשירית ברציפות של פיחות בערך המטבע.
מהלכי ההידוק המוניטרי של הבנק המרכזי האמריקני, הפדרל ריזרב, טרם הושלמו, והיקפו המלא של הסיכון הכלכלי העולמי טרם נחשף; המדינות המתפתחות, לפיכך, מסתכנות בניצול מוקדם מדי של מלאי הדולרים שלהן. "כמה מטבעות בשווקים המתפתחים ניצבים בפני לחצי פיחות ניכרים, ובמיוחד אלה שיתרות המט"ח העומדות מאחוריהם אינן מספקות", אומר פול מקל, ראש חטיבת מחקר המט"ח ב־HSBC. "חלק מהמדינות ניצבות בפני תנודות משבריות".
סוחרי הנגזרים בשוק המט"ח מהמרים נגד כל מטבעות השווקים המתפתחים בטווח של ששת החודשים הבאים. הסוחרים אינם מתומרצים אפילו לבחור בקפידה מטבעות שווקים מתפתחים במדינות שהבנקים שלהן מחזיקים עדיין ביתרות מט"ח ניכרות, משום ששערי המטבעות של המדינות הללו נחשבים לגבוהים במונחים היסטוריים.
מדד מטבעות המדינות המתפתחות של MSCI עדיין נסחר באחוזון ה־92 של ערכו ב־25 השנים האחרונות. לשם השוואה, מדד מניות השווקים המתפתחים נסחר באחוזון ה־68 של ערכו באותה התקופה, ולכן הן אטרקטיביות הרבה יותר לסוחרים שמבקשים להוסיף מרכיב של סיכון גבוה להשקעותיהם.
"התנאים שמאפשרים להשקיע ברבים מהמטבעות של השווקים המתפתחים אינם קיימים זה זמן מה", אומר מקל. "כשהדולר חזק, ומתחזק עוד יותר בגלל הפדרל ריזרב הניצי, וכשהצמיחה העולמית נחלשת – המצב מאתגר".