קשה מאוד שלא לחוש את התסכול הגדול במערכת הביטחון בימים האחרונים, לאחר שהתברר כי הסעיפים שעמדו בלב הסכם הגרעין בין איראן למעצמות, וכתנאי לחתימה, האחד – הוצאת משמרות המהפכה מרשימת ארגוני הטרור של מחלקת המדינה האמריקנית, והשני – ביטול לאלתר של כלל הסנקציות הכלכליות על איראן, ברור היום יותר מתמיד כי ישראל לא הצליחה להשפיע על ההסכם ומכך התסכול. במערכת הביטחון מעריכים כי איראן עוד תמתח כמה שרירים, ובחודשים הקרובים היא תתהדר בשני הישגים; הסכם הגרעין הגרוע מבחינת ישראל, לצד השפעה באמצעות לחץ בינלאומי על חתימת הסכם גבולות ימי בין ישראל ולבנון.
"עשינו כל מה שניתן לעשות והעברנו לאמריקנים את כל מה שניתן היה להעביר כדי לשכנע אותם, אבל לצערנו נכשלנו", מסביר גורם המעורה בשיח הישראלי עם האמריקנים בשנים האחרונות. "אני לא יודע להגיד למה הם בוחרים ללכת להסכם הזה בכל הכוח בלי להקשיב לנו. יש לאמריקנים לא מעט רצונות לשים בצד משברים בינלאומיים, כמובן שיש הרבה מעבר לזה, זה סיפור מאוד עמוק אבל הם לא רואים סיבה למה הדבר הזה צריך לשבת על השולחן של הנשיא בבית הלבן ולא להסתיים" הוא אומר.
במערכת הביטחון הייאוש עולה על גדותיו. "לצערי נותרנו לבד במערכה" אומר גורם ביטחוני. "האמריקנים פשוט החליטו לסיים את הסיפור ולחתום על הסכם שהוא בין גרוע לגרוע מאוד".
המצב הנוכחי מחזיר את ישראל להיערך להמשך הפעילות המודיעינית מול איראן ושלוחותיה, והכנת תקיפה במתקני הגרעין האיראניים ביום פקודה. בישראל קיוו לפחות להשפיע על ההתבססות של איראן במזרח התיכון, בדגש על הגבולות בצפון, אבל גם בנושא הזה לא נרשמה הצלחה. הניסיון המרכזי עמד סביב פרויקט הטילים האיראני, המדאיג לא פחות מפרויקט הגרעין. מערכת הביטחון תיאלץ להכין תוכנית תקיפה ליום שבו איראן תתקרב לסף גרעין, כשנקודת האור היחידה, נכון לעכשיו, היא העובדה שיש תאריך לפקיעת ההסכם החדש – 2030, ומשם ישראל יודעת שהיא חייבת להיות מוכנה לכל תרחיש.
הסכם הגרעין (JCPOA) הוא הסכם בינלאומי שנחתם בין איראן למעצמות – ארצות הברית, בריטניה, סין, צרפת, רוסיה, גרמניה והאיחוד האירופי, וכרגע מתנהל מו"מ לחתימה עליו מחדש, בתנאים חדשים. ההסכם מטיל מגבלות משמעותיות על תוכנית הגרעין האיראנית כגון צמצום מאגר האורניום המועשר וצמצום מספר הצנטריפוגות להעשרת אורניום. זאת בתמורה להקלה בסנקציות הבינלאומיות המוטלות על איראן מצד המעצמות.