לאחר שעתירת פורום קהלת לבג"ץ בנושא נדחתה בשל אי-מיצוי הליכים, פנו היום (ב') יו"ר סיעת הליכוד ומרכז האופוזיציה, יריב לוין, ויו"ר סיעת "הציונות הדתית", אורית סטרוק, במכתב דחוף לראש הממשלה לפיד ולראש הממשלה החליפי בנט, בנוגע להסכם הגבול הימי הנמצא בדיונים בין ישראל ללבנון.
לוין וסטרוק מציינים במכתבם כי לפי מה שנודע להם מפרסומים בתקשורת, הממשלה מוכנה לוותר על "שטח עצום העומד על כ-860 קמ"ר ובתוכו אחוז ניכר משדה הגז קאנא, שגבולו מעוגן בהחלטת ממשלה. מדובר בשטח שעל-פי חוק השטחים התת-ימיים, נחשב שטח ריבוני של מדינת ישראל. בנוסף לכך, הזזת קו הגבול דרומה משמעותו גם גריעה משטח המים הטריטוריאליים של ישראל. זאת ועוד: בהתאם לפרסומים בכוונת מממשלת ישראל בהנהגתכם להעביר לידי לבנון אזורים ימיים שלא הייתה עליהם כל מחלוקת ומדינת ישראל נהגה בהם מנהג בעלים לכל דבר ועניין. אלו שטחים שלא יכול להיות ספק כי חל עליהם חוק השטחים התת-ימיים הנ"ל ועל היותם חלק משטח מדינת ישראל". כתבו לוין וסטרוק.
במכתב מזכירים שני יו"רי הסיעות כי על פי חוק יסוד: משאל עם, שהם היו יוזמיו בכנסת ה- 19, כל שינוי בקו הגבול של ישראל, שמשמעותו ויתור על שטח בריבונות ישראל, יאושר בכנסת ברוב של 80 ח"כים או שיובא למשאל עם לאחר אישורו בכנסת ברוב רגיל.

באדום: שטח המריבה עם ישראל. איור: שאטרסטוק
לדבריהם, "הממשלה בראשותכם אינה מוסמכת לחתום על הסכם הכולל שינוי לרעה בקו הגבול הימי של ישראל, שכן מדובר בממשלת מעבר שכבר היום נעדרת רוב פרלמנטרי, וכל הסכם שייחתם על ידה לא יזכה לאישור הנדרש על פי חוק וממילא דינו יהיה בטלות. מן הראוי להבהיר נתון זה לכל המעורבים במשא ומתן הבינלאומי", כותבים לוין וסטרוק ומוסיפים: "אנו מצפים מכם להבהרה, הן כלפי העם בישראל, הן כלפי הכנסת, שבכוונתכם לפעול בהתאם להוראות חוק היסוד, ולהימנע לפיכך מצעדים נמהרים בזירה הבינלאומית שאינם עולים בקנה אחד עם החוק".
גורמים מדיניים אומנם טענו כי המשא ומתן הנוכחי, בתיווכו של השליח האמריקני עמוס הוכשטיין, אינו כולל ויתורים מרחיקי לכת באופן משמעותי יותר מאשר זה שנדון מול הלבנונים בתקופת נתניהו ושליחי ממשל טראמפ. אולם על אף זאת, העתירה של קהלת בנוגע למשאל עם בנושא עוררה דאגה. כך עולה מטיעוניו של גורם מדיני שצוטט בעיתון מעריב כאומר כי "העתירה הזו היא הדבר הכי טוב שממשלת לבנון הייתה יכולה לבקש". שרת האנרגיה קארין אלהרר הגדירה את ההצעה הישראלית הנוכחית שהועברה באמצעות הוכשטיין ללבנונים כ"רצינית וכיצירתית".
המשולש הימי שבמחלוקת, נוצר משוני בזוויות בהן מותחים בישראל ובלבנון קו אופקי אל תוך הים מהגבול היבשתי ביניהן, כאשר זה הישראלי, שהופקד באו"ם לפני כעשור, נמתח בקו ישר מראש הנקרה, ונמצא צפונית יותר מאשר זה אליו טוענת לבנון. אסדת כריש, שחיזבאללה מאיים לתקוף את ישראל אם תחל בה פעילות הפקת גז בספטמבר כמתוכנן, נמצאת מדרום למשולש המחלוקת, אולם ללבנון ישנן דרישות לגבי מאגר הגז שממנו היא מתעתדת לשאוב.