16 מתמודדים יתחרו היום (ג') על 4 מקומות ריאליים, מלבד היו"ר בצלאל סמוטריץ', כדי להיכנס ברשימת הציונות הדתית לכנסת. במהלך השנה האחרונה ערכה המפלגה מפקד בקרב הציבור הדתי-לאומי שהגיע לשיא מאז פיזור הכנסת, אליו שילמו ונרשמו 24,113 אנשים בעלי ובעלות זכות הצבעה.
המאבק על מקום ברשימה צפוי להתחלק בין הח"כים המכהנים לאלו שהגיעו מבחוץ ומבקשים להתברג גם כן במקום ריאלי: אורית סטרוק, שמחה רוטמן, אופיר סופר ומיכל וולדיגר מול צבי סוכות, יוסף שפייזר, רחלי צינקין וארנון סגל. מלבדם מתמודדים גם משה רוט, דוד פיין, מאיר סיידלר, משה סולומון, יצחק חי זאגה, אלירן יעיש, נעמה זרביב ומשה בהטה.
ההצבעה מתרחשת באופן דיגיטלי דרך מכשיר הפלאפון או המחשב, כחלק מהרצון המפלגתי שיהיו כמה שיותר אחוזי הצבעה בזמן החופש ו'בין הזמנים' לתלמידי הישיבות. הוועדה הציבורית של המפלגה שהוקמה לניהול הפריימריז קבעה שכל מתפקד יכול להצביע לעד שמונה מועמדים. ההחלטה יכולה לגרום למצב שאנשים יבחרו רק במועמד אחד או שניים בו הם מעוניינים, מאחר שסדר הזכייה הוא לפי מספר הקולות שמקבל המועמד הרב ביותר וכן הלאה.
בניגוד למתרחש בליכוד ובעבודה, ב'ציונות הדתית' מתגאים בכך שאין מפקדי ארגזים הזכורים מהעבר, אין עסקנים ששוכרים בקולות המתפקדים ורובם ככולם חופשיים. במפלגה רואים בכך הזדמנות לבנות מחדש את המפלגה הדתית לאומית לאחר הטלטלות המגזריות. בכיריה פנו לגורמים בעוצמה יהודית, הבית היהודי ונעם שסירבו להצטרף ולקחת חלק.
בציונות הדתית התפארו בנתוני המתפקדים מהם עולה כי שליש הם צעירים עד גיל 25, 46 אחוזים מהמתפקדים הם בני 25 עד 50, "המהווים גרעין מרכזי ואידיאולוגי שחשוב לו להשפיע על הנהגת המדינה בכלל והמפלגה בפרט". העובדה שרובם של המתפקדים צעירים הפכה מבחינת ותיקי המפלגה לבעיה, כך שמרבית הבוחרים הצעירים בני הישיבות מכירים את המתמודדים הצעירים, החדשים בעלי בולטות גבוהה ברשת, בעוד הם נשארים לחסדי בחירתם של המצביעים הממוסדים. בנוסף, עלה חשש אצל חלק מהמועמדים כי לטובת התפקדות המונית ההחלטה של בכירי המפלגה להוריד את גיל ההתפקדות ל17-21 ללא צורך תשלום, הביאה למפקד המוני אצל בחורי ישיבות שנוהרים אחר רבותיהם. מצד שני, המפלגה ביקשו לייצר שייכות לנוער שירגיש מעורב, לייצר שותפות של כוחות צעירים ורעננים.
אם האיחוד עם 'עוצמה יהודית' אכן יצא אל הפועל, המקומות שדרכם המועמדים צפויים להבטיח את מקומם בכנסת הבאה הם ככל הנראה 3,4,6,8 כאשר בנוסף רשאי יו"ר המפלגה בצלאל סמוטריץ' לשריין מועמד מטעמו בכל חמישייה ולדחוק את הזוכים, על אף שכרגע הוא נמנע מלנקוט במהלך הזה, ומחכה לראות מאילו "סוגי" אנשים תורכב הרשימה.
העיקרון המנחה של סמוטריץ' במשא ומתן לריצה משותפת מתחלק לשניים. האחד אומר להביא קהל מצביעים נוסף למפלגה והשני הוא הענקת מקום למתמודדים בפריימריז הפנימיים. בן גביר מאשים את סמוטריץ' בשניהם. הוא טוען כי סמוטריץ' בחר שלא לרוץ יחד בעיקר כי הוא רוצה במפלגה "דתיים לאומיים קלאסיים", קרי, לפנות לקהל המצביעים של איילת שקד. הפשרה אליה יגיעו השניים תקבע במידה רבה את גורל המיקומים של הזוכים שצפויים להתדרדר מטה, באופן יחסי. נקודת ההנחה היא שהפנים של הרשימה – חרד"לית או ליברלית ישפיעו על מספר המנדטים שתקבל.