על רקע קידום חקיקה להכרה ביתומי חללי צה"ל ומערכות ישראל, חקיקה שנעצרה בכנסת בעקבות פיזורה, שר הביטחון בני גנץ מקדם בימים אלה רפורמה רחבה בעניין. אלא שגם היא נדרשת לעבור בחקיקה בכנסת ובממשלה הבאה, אם גנץ יהיה חלק ממנה.
הבוקר (שלישי) הודיעו במשרד הביטחון כי השר גנץ קיבל את המלצות הוועדה הציבורית לבחינת מעמדם וזכויותיהם של יתומי מערכות ישראל הבוגרים. בין ההמלצות: סיוע בתחום הרגשי ללא מגבלת גיל; סיוע ליתומים שאינם עומדים ברשות עצמם; מתן מלגת התפתחות אישית, ועוד.
הוועדה לבחינת מעמדם וזכויותיהם של יתומי מערכות ישראל הבוגרים קמה בעקבות מחאתם של אלה, בדרישה להכיר במעמדם בנוסף להכרה בהורים שכולים, באלמנות וביתומים עד גיל 18. הוועדה הגישה המלצותיה אמש לשר הביטחון בני גנץ שאימץ את ההמלצות, שחלק מרכזי בהן מותנה בחקיקה בכנסת.
לצד זה, חלק מהסעיפים שהומלצו על ידי הוועדה כבר ניתן ליישם. "על רקע הבנת מציאות חייהם המורכבת של חלק מאוכלוסיית היתומים הבוגרים ומתוך הרצון להיטיב ולסייע בידי אוכלוסייה זו, ביקש שר הביטחון בהתאם להמלצות גורמי המקצוע במשרד הביטחון ובצה"ל להקים ועדה בראשות השופט בדימוס אליקים רובינשטיין, לשעבר המשנה לנשיאת ביהמ"ש העליון", נמסר ממשרד הביטחון. "הוועדה הוקמה כחלק מייעוד ומחויבות מערכת הביטחון להעניק שירות מופתי ורגיש לבני המשפחות השכולות, וכחלק מהחוב המוסרי של המדינה כלפי יתומי מערכות ישראל. ההמלצות הוגשו לשר הביטחון לאחר עבודת מטה אינטנסיבית ומקיפה שביצעה הוועדה בשיתוף פעולה מלא עם ארגון אלמנות ויתומי צה"ל".
מבין ההמלצות, הוחלט לקדם הכרה ערכית מפורשת בסטטוס היתום, באופן מיידי. משרד הביטחון יחל כבר עכשיו לספק סיוע בתחום הרגשי ליתומי צה"ל, ללא מגבלת גיל. בנוסף, תעובה התכנית לליווי אישי ליתומים עד גיל 18. ההמלצות המרכזיות שמצריכות חקיקה, ניתן לראות כי אם אכן החקיקה תושלם בהתאם להמלצות הועדה, יתומי צה"ל יזכו לקבל סיוע בתחום הכלכלי והשיקומי אשר יכלול מתן מלגת התפתחות חודשית בגילאי 21-30, העלאת הגיל ללימודים אקדמאיים, להכשרה מקצועית , ולאבחון תעסוקתי. בנוסף, יוגדל מענק נישואין ודיור.
בנוסף לכך הנחה שר הביטחון להקים צוות שמטרתו לבצע בחינה של מתן רכיבים נוספים לנושאי ההכרה וההוקרה, בין היתר מענה לסוגיית הדיור והרחבת מלגת ההתפתחות לגילים מבוגרים יותר. צוות בהובלת אגף משפחות, הנצחה ומורשת בהשתתפות גורמי משרד הביטחון, צה״ל, אגף התקציבים במשרד הביטחון וארגון אלמנות ויתומי צה״ל.
בצה"ל בירכו הבוקר על ההמלצות וקידומן. הרמטכ״ל, אביב כוכבי אמר כי ״מתוך חובה מוסרית, צה״ל סימן את נושא האלמנות והיתומים כנושא המחייב שיפור. זוהי חובה שצריכה להפוך למעשים. החלטות הועדה, הן חלק מתהליך ארוך. תהליך זה מבטא את חשיבות הצורך לספק למשפחות תנאים נאותים, ומבטא גם את האחריות שלנו כלפי אלו שמסרו את חייהם למען מדינת ישראל. העבודה לא הסתיימה. יש נושאים נוספים שצריך לשפר, ולכן נוסיף לפעול ולחזק את האוכלוסייה המיוחדת והחשובה הזו, שאנו חבים לה ורואים בה חלק בלתי נפרד מצה״ל".
תמי שלח, יו"ר ארגון אלמנות ויתומי צה"ל מסרה: "מסקנות הועדה מכיחות את הפער שאנו מדברים עליו שנים. הפער בין שלל טקסים ה"מחבקים" את יתומי צה"ל וכוחות הביטחון ובין היעדר סיוע ראוי ושוויוני בבגרותם ללא תמיכה מספקת, או בכלל. אנו מברכים על השינוי בגישה שמביאה עמה הועדה, ועל התמיכה הנרחבת שבזכות מסקנותיה צפויים לקבל יתומים רבים בגילאים 21-30. נמשיך ללוות את מאמצי החקיקה בנושא לעד שיובאו המלצות הועדה ממילים למעשים, לצד עבודתנו להרחבת הסיוע גם ליתומים מעל גיל 30. שכן השלכות האובדן אינן נגמרות לעולם״.