בישראל מעריכים כי החתימה על הסכם הגרעין קרובה מתמיד. בימים האחרונים העבירו האמריקנים טיוטה לאיראנים באמצעות השליחים שלהם לאיחוד האירופי, ונראה שנותר רק להגיע להסכמה בכמה סעיפים אחרונים לפני חתימה. השבוע קיימו בכירים אמריקנים תדריך מיוחד לחברי המל"ל בראשות איל חולתא, שם הועברו לישראל גם הסעיפים האחרונים של ההסכם. שר הביטחון בני גנץ שוהה בסוף השבוע בארצות הברית וצפוי לקבל שם עדכון נוסף בנושא, כאשר מוערך כי אחריו לא ניתן יהיה להשפיע על ההסכם.
"אנחנו מעריכים שהחתימה היא רק שאלה של זמן", אומר בכיר לשעבר במערכת הביטחון המעורה עדיין בפרטי ההתרחשויות העכשוויות בסוגיה. "נצטרך לשים לב לדברים הקטנים ולמה שייכתב בין השורות".
האיראנים ידרשו פיצויים רבים על הנזק הכלכלי שנגרם להם מאז שהחליט נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ לצאת מהסכם הגרעין ב-2018 ולהטיל עיצומים כבדים על המשטר בטהרן, וכן הסרה מוחלטת ומיידית של העיצומים שאין להם קשר לתוכנית הגרעין. אלו נועדו להפעיל לחץ על איראן ולפגוע ביכולתה לחזק את התמיכה בטרור בעירק, בתימן, בלבנון, בסוריה וברצועת עזה.
בטיוטה האחרונה דורשים האיראנים גם התחייבות של האמריקנים לשמירה על הסכם הגרעין עד שנת 2030, כך שגם כאשר יהיו שינויי ממשל בארה"ב, הם לא יוכלו לסגת מההסכם. גורמים בישראל מעריכים כי שלושת הסעיפים הללו לא יעברו אצל האמריקנים, והאיראנים יצטרכו לוותר עליהם כדי לחתום על הסכם. לצד זה הם מזהירים מניסוח בעייתי של סעיפי המחלוקת, שיתנו כר נרחב לפרשנות, ואם יכלאו הצדדים למשבר בשנים הבאות אי אפשר יהיה לקבוע במפורש מה אומר ההסכם. בניגוד להסכם הישן, בהסכם החדש נקבע כי איראן תוכל לקבל אורניום טבעי לא מועשר לצורך שימוש באנרגיה, מה שייצור תשתית להעשרת אורניום שיכול לשמש לפצצה.
האמריקנים הסכימו להתפשר על סעיף הערבות האמריקנית להסרת עיצומים – סעיף שהופיע בהסכם שנחתם בשנת 2015. ג'ו ביידן, נשיא ארה"ב כיום, היה אחד מהאדריכלים של אותו הסכם כסגן הנשיא בממשלו של ברק אובמה.
"צריך לשים לב עוד דבר אחד", מבהיר הככיר לשעבר. "באיראן לא יחתמו על הסכם עד שהנשיא איברהים ראיסי יאשר אותו. בניגוד לדעה הרווחת, הוא לא מאציל מסמכויותיו לאלו שיושבים בפועל במשא ומתן – לשר החוץ או הממונה מטעם איראן על השיחות עם המערב. בסופו של דבר הוא קובע, ואם הוא לא יאשר, זה לא יקרה". לדבריו ההערכות בקרב גורמי המודיעין חלוקות בשאלה אם הוא אכן יאשר את ההסכם הסופי.
לדבריו, ההסכם אמור למנוע מהאיראנים פצצה לשונה השנים הבאות. "ההסכם משאיר אפשרות ברורה למנוע פצצה כזו גם אחרי 2030, כי יש הסכמה על פיקוח בינלאומי ואין הגבלה של חופש פעולתו של המודיעין לפעול. אך חשוב לציין שהדבר לא מונע מהם לבצע פעולות מוסתרות ולהונות את העולם כפי שעשו עד היום. ההיסטוריה מלמדת אותנו שאיראן לא מחויבת להסכמים".
עוד הוא אומר כי אם איראן תחתום על ההסכם, השלב הבא יהיה לגבש קואליציה נגדה: "נכון שאנחנו לבדנו במגרש, אבל האמריקנים התחייבו לערוב על איראן נקייה מגרעין. אם הדברים יתקדמו לכיוון גרעין, צריכה לקום קואליציה משותפת שתבצע את הפעולה הצבאית ביום שלפני ההגעה לסף פצצה. ישראל יכולה לתקוף באיראן גם היום, אבל אנחנו צריכים להגיע מוכנים יותר".
איפה עומדת איראן היום, ערב חתימה על ההסכם?
"איראן נמצאת על סף פריצה מיידית לפצצה. המשמעות היא שמרגע שהם יחליטו לצאת לדרך, תוך פרק זמן קצר מאוד הם יהפכו למדינת סף. חשוב להבין שבשנים האחרונות הם השלימו את כל הפיתוח והמחקר והגיע לרף העשרה הגבוה ביותר שמותר להם. חוץ מהעשרת אורניום ל-90 אחוז, יש להם הכול, גם בהיבט הבליסטי".