משרד החוץ של איחוד האמירויות הודיע השבוע כי בימים הקרובים יישלח שוב לאיראן שגריר מטעם המדינה, זאת לאחר שבטהרן לא כיהן שגריר אמירותי מאז 2016. יו"ר המל"ל והיועץ לביטחון לאומי של ישראל לשעבר, מאיר בן־שבת, שכיהן בתפקידו בזמן המגעים מול איחוד האמירויות והחתימה על הסכמי אברהם, אומר שהדבר מעיד כי שיבה להסכם הגרעין עלולה לערער את הנורמליזציה בין ישראל ומדינות המפרץ.
לדברי בן־שבת, החזרת השגריר תהווה ציון דרך משמעותי בהתקרבות בין המדינות. איראן, אומר ראש המל"ל לשעבר, "לא שינתה את עורה ולא הפכה לפתע לשוחרת שלום. הדבר היחיד שהשתנה הוא הריצה האמריקנית להסכם הגרעין, שמאלצת את מדינות האזור לחשוב מחדש על יחסיהן עם איראן. יש להניח כי התחזקותה של איראן תשפיע לרעה גם על תהליך הנורמליזציה עם ישראל ותכביד על המאמצים להרחיב את הקשרים האזרחיים עם מדינות המפרץ. אין לשלול את האפשרות כי גם הסירוב מצד עומאן לאשר טיסות ישראליות במרחב האווירי שלה נובע מכך. אפשר כי אלה המחירים המדיניים הראשוניים של דיוני הגרעין עם איראן, עוד בטרם נחתם הסכם".
שר הביטחון בני גנץ צפוי להיפגש היום בוושינגטון עם היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב, ג'ייק סאליבן. בשיחה צפויים לעלות החששות הישראליים מפני ההסכם, בהם מוויתורים אמריקניים ספציפיים לאיראן, במסגרת התשובה שנתנה ארה"ב למענה האיראני להצעה האירופית לשיבה להסכם.
על פי דברים שאמר לפיד בישיבת סיעת יש עתיד, לאחר פגישותיו של ראש המל"ל איל חולתא בוושינגטון השבוע, ירד מעט מפלס הדאגה הישראלי בשל הבנה כי האמריקנים אינם עומדים להיעתר לדרישות איראניות הנוגעות לסגירת החקירות הפתוחות נגדם בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, וכן בנוגע לערבויות כלכליות במקרה שבו לאחר חילופי ממשל בארה"ב, תהיה שוב פרישה אמריקנית מהסכם. על פי הדיווחים, המסרים הפומביים של ראש הממשלה לפיד השבוע, שהבהיר בתדרוך לכתבים זרים את עוצמת החששות הישראליים, סייעו, כך נטען, להקשחה בעמדות האמריקניות.
ואולם, השאלה אם אי־היענות אמריקנית תגרור סירוב איראני לשוב להסכם, נותרת פתוחה. לפי טהרן, סגירת החקירות בסבא"א היא תנאי מפתח, ולכן אם האמריקנים מסרבים לכך – הדבר עשוי לפתוח פתח להימנעות מהסכם.
לפיד הדגיש השבוע כי מדובר בהסכם שיזרים כסף רב לאיראן. "הכסף הזה יממן את משמרות המהפכה וכוחות הבסיג' שמדכאים את העם האיראני, יממן עוד התקפות על בסיסים אמריקנים במזרח התיכון, ישמש לחיזוק חיזבאללה, חמאס והג'יהאד האסלאמי. זה כסף בדיוק לאותם אנשים שמנסים לרצוח סופרים והוגי דעות בניו־יורק, וכמובן ישמש לחיזוק תוכנית הגרעין".
בתוך כך, האתר הסעודי "אילאף" פרסם השבוע כי ישראל וארה"ב ביצעו תמרון סודי בים האדום, המדמה פגיעה באיראן והשתלטות על ספינות מלחמה איראניות. באתר צוטטו מקורות שציינו כי זו לא הפעם הראשונה ששתי המדינות מבצעות תמרון כזה, כדי להיערך למצב שבו פגיעה במתקני הגרעין האיראניים תהיה כורח המציאות.
בדיווח נוסף של האתר הסעודי צוטט גורם ישראלי שאמר כי בשנה האחרונה בוצעו 12 תמרונים צבאיים בין ישראל, איחוד האמירויות, בחריין ומרוקו. על פי המקור, התמרונים המשותפים דימו איומים פוטנציאליים מצד איראן ושלוחותיה באזור, ו"ישראל הפיקה מהם ידע חדש ודרכים צבאיות שונות, בין השאר בהגנה הימית". לדברי המקור הישראלי, "זה רק עניין של זמן עד שמדינות נוספות יצטרפו להסכמי אברהם".