גורם מדיני בכיר מכחיש כי ישנה מתיחות כלשהי בין ראש הממשלה יאיר לפיד לראש המוסד דדי ברנע. לדברי הגורם, לפיד וברנע שוחחו פעמיים בטלפון במהלך סוף השבוע, ואין כל עימות ביניהם. בשבוע שעבר, מסביר הגורם, מתח ברנע ביקורת חריפה על הסכם הגרעין המחודש – שנשמעה כביקורת על הממשל האמריקני, ולכך היה נדרש תיקון.
"ברנע שומר על יחסים מצוינים עם המערכת המודיעינית האמריקנית", הוסיף הגורם לגבי ראש המוסד, שצפוי לטוס השבוע לוושינגטון ולדבר בפני הוועדה לשירותים חשאיים של הסנאט. הגורם מדגיש כי מדובר בעניין שנקבע מראש, וכי אין כאן ניסיון ישראלי להשפיע על המדיניות האמריקניות בנושא שיבה להסכם הגרעין על ידי פגישות צד כלשהן. "אנחנו לא נעשה שום דבר מאחורי גבו של הממשל", הוסיף.
נסיעתו של ראש המוסד מגיעה לאחר פגישות שקיימו בשבוע החולף שר הביטחון בני גנץ וראש המל"ל אייל חולתא בוושינגטון, כולם בניסיון לשוב ולהדגיש את החששות הישראליים מפני שיבה אמריקנית להסכם הגרעין, בתצורתו הנוכחית. לדברי הגורם, ההתרשמות הישראלית היא כי יש עדיין "מרחב השפעה" כלשהו על האמריקנים בנושא. כך, אחת הדרישות האיראניות שבישראל מעריכים כי האמריקנים לא ייעתרו להם, הן מתן ערבויות לכך שארה"ב לא תפרוש שוב מההסכם. "אני לא רואה אותם מקבלים זאת, לא בדרך שבה הם מבקשים", הוסיף הגורם. "יש בתוך ההסכם ונספחיו עוד סעיפים שאנחנו בדיאלוג איתם מול האמריקנים".
הגורם אמר כי לפיד שוחח בימים האחרונים עם בכירים במדינות המפרץ, אולם לא פירט באלו מנהיגים מדובר. "צריך לזכור שהם במצב עדין יותר מאיתנו ולא תמיד רוצים לפרסם את השיחות". הוא התייחס לעובדה כי לפיד לא הצליח לשוחח בימים האחרונים עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, ואמר כי למיטב ההתרשמות הישראלית, אין כאן התחמקות מהותית של הנשיא משיחה כזו. "הנשיא בחופשה בדלוואר. תתקיים שיחה בזמן הקרוב על פי ההתפתחויות האחרות", אמר הגורם.

בהמשך לכך, גם לא נקבעה עדיין שיחה בין לפיד ובין ביידן בשולי עצרת האו"ם בניו-יורק בספטמבר. גם את חוסר היכולת הזו לקבוע פגישה, מעדיף הגורם המדיני לייחס לקשיי לוח זמנים של השניים ולא לחוסר רצון של ביידן לנהל שיחה עם לפיד בנושא הגרעין. עם זאת, יש לציין שגם עם מזכיר המדינה של ארה"ב, טוני בלינקן, לא שוחח לפיד בימים האחרונים – מאז הגישו האמריקנים את תגובתם לתשובה האיראנית להצעה האירופית לשיבה להסכם.
הגורם המדיני נשאל לגבי הסתייעות ישראלית בהתנגדות הרפובליקנית להסכם, והשיב כי ישראל שוטחת את דאגותיה בפני כל מי שמוכן להקשיב. יש לציין כי במהלך ארבעת השלבים הנכללים בשיבה אל ההסכם שאורכם מוערך בכ- 165 יום, כלול לכאורה גם הצורך לאשר זאת בקונגרס האמריקני. זאת אף שבירושלים לוקחים בחשבון גם תרחיש במסגרתו הממשל יעדיף פרשנות מצמצמת לחוק, שתמנע את העברת האשרור המחודש לאישור הקונגרס. אם ההחלטה תועבר והקונגרס יחליט שלא לשוב להסכם, יכול הנשיא האמריקני להטיל על כך ווטו, שכדי לגבור עליו יידרש רוב של שני שליש מחברי הקונגרס. כעת אמנם יש רוב דמוקרטי לא גדול בבית הנבחרים, אולם מצב הדברים יכול להשתנות לטובת הרפובליקנים לאחר בחירות האמצע בתחילת נובמבר.
בישראל ערים לעובדה כי בעקבות עסקת הכטב"מים הרוסית-איראנית, הקונגרס עסוק בימים אלו בשאלה אם הסרת הסנקציות מעל איראן לא תאפשר לרוסים לעקוף כך את הסנקציות שהוטלו עליה בשל הפלישה לאוקראינה, עניין שיכול גם הוא להביא לחוסר אשרור של השיבה להסכם. עוד ציין הגורם המדיני כי לפיד התייעץ בימים האחרונים כמה פעמים עם ראש הממשלה החליפי נפתלי בנט, אף שבנט שוהה בחופשה בחו"ל. "זה מוח שאתה רוצה לידך בסיטואציות מורכבות", אמר הגורם.
בתוך כך, ראש הממשלה יאיר לפיד קיים היום תדרוך לכתבים בנוגע לשיבה המסתמנת להסכם הגרעין. לדבריו, "צה"ל והמוסד קיבלו מאיתנו הנחיה להכין את עצמם לכל תרחיש. נהיה מוכנים לפעול כדי לשמור על ביטחון ישראל. האמריקאים מבינים את זה, העולם מבין את זה, גם החברה הישראלית צריכה לדעת את זה", אמר לפיד.

לפיד אמר כי "מדינת ישראל מנהלת כבר יותר משנה מאבק מדיני רב-מערכתי שמטרתו למנוע חתימה מחודשת של הסכם הגרעין עם איראן. ההסכם הזה הוא הסכם לא טוב. הוא היה לא טוב כבר כשהוא נחתם ב-2015. היום הסכנות שגלומות בו גדולות עוד יותר. הוא קרוב יותר לתאריך הסיום שלו, ואיראן נמצאת במקום אחר מבחינה טכנולוגית. מדינת ישראל לא מתנגדת לכל הסכם. אפשר וצריך לגרום לאיראן לחתום על הסכם טוב בהרבה – מה שהאמריקאים בעצמם כינו: Longer and Stronger. ארוך יותר, כי זה יהיה הסכם בלי מועד סיום, כמו שהציע נשיא צרפת עמנואל מקרון. וחזק יותר מפני שהפיקוח יהיה הדוק יותר, והוא יעסוק גם בתוכנית הטילים הבליסטיים של איראן ובמעורבות של איראן בטרור בכל רחבי המזרח התיכון. להסכם כזה אפשר להגיע אם יונח על השולחן איום צבאי אמין. אם האיראנים יראו שלסרבנות שלהם ולהונאות שלהם יש מחיר כבד. זה מה שהוביל את האיראנים לחתום על ההסכם בפעם הקודמת. הנשיא אובמה פרסם את היכולות של פצצות חודרות בונקרים, והאיראנים הבינו את הרמז וחתמו על ההסכם.
"הדירקטיבה המדינית שלנו, מהיום הראשון, היא להיאבק נגד ההסכם בכל הכוח, אבל בלי לפגוע ביחסים האסטרטגיים עם ארה"ב, ובלי לפגוע בקשב שלהם לטיעונים שלנו", אמר לפיד. "אסור לנו להגיע למצב שבו היינו ב-2015. אנחנו משלמים עד היום על הנזקים שגרם הנאום של נתניהו בקונגרס, שבעקבותיו הממשל האמריקאי הפסיק את הדיאלוג איתנו ולא אפשר לישראל להכניס תיקונים להסכם".