אל עומס החום הכבד עד קיצוני ששורר בימים האחרונים ברחבי המדינה מתלווה גם משק כנפיים המוני שמבשר את סופו של הקיץ ובא הסתיו בקרוב. עונת הנדידה התחילה ובעמק החולה מדווחים בימים האחרונים על להקות ציפורים שעוצרות למנוחה בדרכן לאפריקה. בשבועות הקרובים יחלפו דרך ישראל מאות מיליוני בעלי כנף, גדולים וקטנים, בדרכם מאזורי הקינון באירופה ואסיה לכיוון אפריקה.
"מי שהיו ראשונות שהביאו איתן את החסד וניחוחות הסתיו, היו החסידות" מספרת עינבר שלומית רובין מאגמון החולה. להקות ראשונות של חסידות התחילו להגיע בטפטוף קטן יחסית, עם כמה מאות חסידות, בכל פעם, כבר לפני שבועיים. "בימים אלו עוברות כאן להקות עם אלפי חסידות ובסה"כ יחלפו מעלינו כ-600 אלף חסידות".

רובין מספרת כי גם להקות שקנאים ראשונות נצפו באזור, והקדימו את הגעתן יחסית לעבר. "לרוב הן מגיעות רק בהמשך ספטמבר". עוד נצפו בעיני הצפרים המקומיים עופות דורסים כמו איות צרעים, דיות שחורות וגם עופות קטנים כמו שלדג ננסי, אנפות, חופנאים, ברווזים וציפורי שיר. "עונת הנדידה שמבשרת את בוא הסתיו התחילה שמחה מאוד וכדי לראות את בעלי הכנף בצורה טובה עדיף להגיע בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות אחר הצהריים" אומרת רובין.
לדברי רובין, "אגמון החולה-קק"ל הנו אחד מבתי הגידול הלחים החשובים בישראל ולאורך ציר נדידת הציפורים. הוא מהווה תחנת עצירה קריטית לציפורים הנודדות בין אירופה ליבשת אפריקה וחזרה, הן מבחינת עושר המזון שהוא מציע למגוון מינים והן מבחינת מקלט בטוח (safe haven) לציפורים במהלך מסען הארוך".
ומתי יגיעו מלכי הנדידה הקולניים והבלתי מעורערים – העגורים? רק בסוף ספטמבר-תחילת אוקטובר. במשך שנים רבות העגורים נהנים ממתחמי האכלה מסודרים שמכינים להם החקלאים בגליל העליון כדי להרחיק אותם משדותיהם ולמנוע פגיעה כלכלית קשה. על רקע ההיערכות לשיא עונת הנדידה והחשש מהתפרצות חוזרת של שפעת העופות בישראל, בדומה לזו שפקדה אותנו בשנה שעברה והביאה למותם של למעלה ממיליון תרנגולים וכ-8,000 עגורים ועופות בר אחרים, עוד לא ברור כיצד תתבצע ההאכלה השנה. ארגוני הסביבה ובמשרדי הממשלה מבקשים להפחית את מספר העגורים שחורפים פה במשך החורף כדי לצמצם אפשרות של הדבקה ותחלואה נוספת שעלולה גם לפגוע בבני אדם.