חברי ועדת החקירה הממלכתית לחקר אסון מירון שלחו היום (ג') מכתבי אזהרה לכמה דמויות מפתח בכירות, ביניהם מפכ"ל המשטרה רנ"צ קובי שבתאי, מפקד מחוז צפון הפורש שמעון לביא, מנכ"ל המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים הרב יוסף שווינגר, ויו"ר ועדת החמישה והממונה על המקומות הקדושים – הרב שמואל רבינוביץ.
עוד קיבלו מכתבי אזהרה: השר לשירותי דת לשעבר יעקב אביטן ומנכ"ל המשרד לשעבר עודד פלוס, וכן השר לביטחון פנים לשעבר ח"כ אמיר אוחנה וראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו. בנוסף לכך קיבלו מכתבים מהנדס הבטיחות של ההילולה עמאר חליליה, עמית סופר ראש המועצה האזורית מרום הגליל. כחמישה בכירי משטרה נוספים ושני מנהלי אבטחה של ההילולה. סה"כ 18 מכתבי אזהרה. מתוכם כ-7 לבכירי משטרה.
הודעות האזהרה נשלחות על פי חוק ועדות החקירה, הקובע כי הוועדה תודיע למי שעלול להיפגע מתוצאות החקירה, במה הוא עלול להיפגע ותעמיד לרשותו את חומר הראיות הרלוונטי. לאחר מכן אותו גורם יהיה רשאי להתייצב בפני הוועדה בעצמו או באמצעות עורך דין, להשמיע את דבריו, לחקור עדים מטעמו ולהביא ראיות נוספות.
ההחלטה שעומדת בבסיס ההכרעה האם לשלוח מכתב אזהרה לגורם מסוים היא בחינת הכשלים בתפקודו של אותו גורם, מידת חומרתם ומרכזיותם ועד כמה בכיר התפקיד שאותו הוא מילא בעת האסון.
ועדת החקירה שמעה עדויות של 144 עדים, ואספו חומרים מ-25 עדים נוספים. בוועדה מציינים כי למרות הכשלים המתמשכים שהתגלו, הוחלט לשלוח הודעות אזהרה רק למי ששימש בתפקיד רלוונטי בעת האסון וייתכן כי גורמים נוספים יקבלו הודעות אזהרה בהמשך.
במוקד הביקורת – מפקד מחוז צפון של המשטרה
הבכיר שקיבל את מירב ההערות של הוועדה הוא מפקד מחוז צפון במשטרה לשעבר, ניצב שמעון לביא, מפקד המבצע והאחראי על היערכות המשטרה להילולת ל"ג בעומר. לביא, שאמר מיד לאחר האסון כי האחריות היא עליו, פרש מתפקידו לפני כחודש וחצי: "הפיקוד על חגיגות ל"ג בעומר במירון השנה והתחקירים שהשלמתי על האירוע היוו מעין סגירת מעגל" כך אמר.
לביא עלול להיפגע אם הוועדה תגיע למסקנה כי הוא אישר את תוכנית המבצע על אף שידע שמתחם ההר, ומתחמי ההדלקות אינם יכולים להכיל בבטחה את כמות המבקרים הצפויה. עוד כתבו חברי הוועדה כי התוכנית אושרה מבלי שנשקלו חלופות, לא נשקלה ברצינות האפשרות להגביל קהל, לא ניתן מענה לצורך הקריטי בשמירה על מעברים ויציאות פנויים. בנוסף ולא התקיים מנגנון יעיל לוויסות וניהול קהל. התוכנית הסתמכה על כך שהמפקדים בשטח יזהו מוקדי צפיפות באופן חזותי, ומבלי שהוכשרו לכך מה שהוועדה מגדירה כבלתי סביר.
הוועדה אף מבקרת את התנהגותו של לביא בשטח – בהדלקת חסידות בויאן זוהתה סכנת צפיפות והופסקה ההדלקה אבל לביא לא הסיק מסקנות ולא ביצע שינויים בזמן אמת למנוע את אותה סכנה בהדלקה של חסידות תולדות אהרון, ההדלקה בה התרחש האסון הנורא. היבט נוסף זו היערכות ומוכנות הכוחות תחת פיקודו של לביא. הוועדה מצביעה על ליקויים בתדרוך ובתרגול והיעדר תרגול מצב אר"ן (אירוע רב נפגעים) לכוחות.
חלק מההערות על לביא הופנו כמעט באותן מילים אל מפכ"ל המשטרה, קובי שבתאי. כזכור, בעדותו טען שבתאי בין היתר כי ההכנות למירון החלו לפני שנכנס לתפקיד המפכ"ל, כי הוא עבר חפיפת בזק קצרה וכי מירון הוא אירוע ברמה המחוזית ולא הארצית, ולכן האירוע איננו תחת פיקודו. טענות אלו לא שכנעו את חברי הוועדה שהחליטו כי היה עליו לפעול ולמנוע אסון.