מנהיגה האחרון של ברית המועצות, מיכאיל גורבצ'וב, הלך אמש (ג') לעולמו, בגיל 91. בימיו של גורבצ'וב, שכיהן בתפקיד בין 1985 ל-1991, התפרקה ברית המועצות והסתיימה באופן רשמי המלחמה הקרה בין המזרח בראשות ברית המועצות למערב בהנהגת ארה"ב. בעולם נחשב גורבצ'וב למנהיג אמיץ ומודרני, שהוביל את ארצו אל העידן החדש והוציא אותה מתקופה חשוכה וארוכה, והוא אף זכה בפרס נובל לשלום על מאמציו לשלום בין המזרח והמערב, אך ברוסיה היחס כלפיו אמביוולנטי, והוא נחשב לעיתים כמי שהוריד את המעצמה הרוסית מגדולתה.
"גורבצ'וב מת הערב לאחר מחלה ארוכה וקשה", מסר בית החולים במוסקבה, שם אושפז בתקופה האחרונה. הוא נולד ב-1931 בקווקז, למשפחה חקלאית שמוצאה רוסי ואוקראיני, ובבגרותו עבר ללמוד באוניברסיטה של מוסקבה, שם הצטרף למפלגה הקומוניסטית והחל לטפס במדרגות הסולם הפוליטי והמפלגתי. ב-1980 הוא הצטרף לפוליטבירו, הגוף המקביל לממשלה בברית המועצות, ומונה לשר החקלאות. בתפקידו זה נודע כמי שחולל רפורמות וניסה להצעיד את החקלאות הסובייטית הכושלת אל העידן המודרני. לאחר שפרש מתפקידו סיפר על שאיפתו כי "אנשים יפסיקו להיות עדר שמובל בידי רועה, ויתחילו להיות אזרחים".

ב-1985 נבחר לתפקיד המזכיר הכללי של המפלגה, התפקיד הבכיר ביותר בברית המועצות. הוא נחשב לצעיר יחסית לקודמיו בתפקיד זה, וניסה להוביל שורת רפורמות במטרה להביא לפתיחות ולקדמה. למעשה, הרפורמות שקידם, הן במדיניות החוץ שדגלה בפיוס עם המערב מחד ונתינת חופש למדינות הגוש הסובייטי מאידך, והן במדיניות הפנים שדגלה במתן חופש לרפובליקות של ברית המועצות, לצד המשך הרפורמות הכלכליות, הן שהובילו להתפרקותה של המעצמה הגוססת. זכורה במיוחד אמירתה של ראש ממשלת בריטניה, מרגרט תאצ'ר, "עם מר גורבצ'וב אפשר לעשות עסקים", אמירה שביטאה את פתיחותו ונכונותו לשיח עם המערב, בניגוד למדיניות המוצהרת של ברית המועצות בעשורים שקדמו לו. ב-1987 חתם על הסכם לפירוק חלקי מנשק גרעיני, עם נשיא ארה"ב רייגן, שלב נוסף בהתקרבות למערב ובהתפרקות ברית המועצות.
לקראת תחילת שנות התשעים החלו הרפובליקות של ברית המועצות לעזוב אותה בזו אחר זו, משטרים דמוקרטיים קמו במדינות הגוש המזרחי, חומת ברלין נפלה. השינויים הפנימיים הפכו את גורב'צוב לנושא הראשון – והאחרון – בתפקיד נשיא ברית המועצות. ב-1991 שרד ניסיון הפיכה מצד גורמים ששאפו להחזיר את תהילת העבר, וכמה חודשים מאוחר יותר התפטר מתפקידו, ובוריס ילצין נבחר לנשיא רוסיה, ברית המועצות חדלה מקיומה באופן רשמי.
ביידן: "מנהיג נדיר"
בניגוד לקודמיו בתפקיד מנהיג ברית המועצות, גורבצ'וב לא צפוי להיטמן בחומת הקרמלין. על פי ההודעה שפורסמה ברוסיה, הוא ייטמן לצד ראיסה אשתו, שנפטרה בשנת 1999, בבית העלמין נובודוויצ'יה במוסקבה. גורבצ'וב הותיר בת, אירינה, ושתי נכדות.
בשנים שלאחר פרישתו המשיך גורבצ'וב לעסוק בפוליטיקה הפנימית ברוסיה, ובשנת 1996 אף התמודד על תפקיד נשיא רוסיה, וזכה לחצי אחוז בלבד מקולות המצביעים. במקביל עסק בכתיבת זכרונותיו ובמחקרים היסטוריים שונים. בשנת 1992 ביקר בישראל ובכותל המערבי. עם השנים נעשה למעין "סלב" במערב, ובסוף שנות התשעים אף השתתף בפרסומת רוסית לרשת "פיצה האט", פרסומת שהתמודדה, בהומור, עם הביקורת עליו בברית המועצות.
נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, ספד לגורבצ'וב ואמר כי היה "מנהיג אמיץ". ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, כתב כי "תמיד הערצתי את האומץ ואת היושרה שהפגין כשהביא את המלחמה הקרה לסיום לא אלים. בעידן התוקפנות של פוטין באוקראינה, המחויבות חסרת הפשרות שלו לפתיחתה של החברה הסובייטית משמשת דוגמה עבור כולנו".
מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, כתב כי גורבצ'וב היה "מדינאי יחיד מסוגו, ששינה את מהלך ההיסטוריה", והוסיף: "העולם איבד מנהיג דגול שהיה מחויב ללא לאות לקידום השלום".