בבית המשפט העליון נדחתה היום (ד') עתירתם של ד"ר אידית וייסבוך וההסתדרות הרפואית שדרשו מהפרקליטות לתקן את כתב האישום נגד יעקב חבה, שתקף בפטיש את וייסבוך וחבט בה שוב ושוב.
על אף שנעצר ונחקר בחשד לניסיון רצח, החליטו בפרקליטות המדינה להעמידו לדין באישומים קלים יותר, בגין חבלה בכוונה מחמירה והחזקת סכין. בערעור בפני בית המשפט העליון נגד החלטת הפרקליטות, נטען כי ההחלטה שלא לייחס לתוקף עבירה של ניסיון לרצח אינה סבירה באופן קיצוני וזאת לנוכח הראיות הברור לכוונתו להמית את הרופאה.
בהסתדרות הרפואית חוששים כי ההקלה בכתב האישום תוביל לעונש מאסר מקוצר וכי האינטרס הציבורי מחייב להיאבק נחרצות בתופעה הקשה של אלימות כלפי אנשי צוותים רפואיים הפוקדת את המדינה.
אירוע התקיפה החמור שבו נפצעה ד"ר וייסבוך, מנהלת מרפאת כללית בבאר יעקב ארע בחודש יוני האחרון בשעות הצהריים. על פי כתב האישום חבה ביקש לנקום ברופאה שסירבה לרשום לו מרשם לתרופת ריטלין. הוא הצטייד בפטיש מטבח וסכין חדה ויצא מביתו לכיוון המרפאה. בדרך נפרד מאחייניו הקטנים בבית אחותו. כשהגיע למרפאה התפרץ למשרדה וכשביקשה ממנו לצאת מחדרה החל להלום עם הפטיש הכבד בראשה בחוזקה מספר פעמים, וצרח כי "לא אכפת לי משום דבר כי אני הולך למות". גם כשזעקה מכאבים וניסתה לברוח ממנו, חבה לא חדל והיכה אותה עד שמעוצמת המכות נשבר הפטיש ורק לאחר מכן עזב את משרדה. היא פונתה לבית חולים עם חתך שהגיע עד לעומק גולגולת ראשה ומכות יבשות בגופה.
ד"ר אידית וייסבוך, הרופאה מהמרפאה בבאר יעקב שהותקפה ע"י מטופל באלימות קשה ואושפזה בבית חולים, כעת בועדת הבריאות: pic.twitter.com/lhEIV1VbmC
— יאיר קראוס (@yair_kraus) July 4, 2022
בפרקליטות המדינה טענו בפני הרכב השופטים בעליון, השופטים עמית, ברון וכבוב כי אינם מקלים ראש בתקיפה הקשה ובצורך להיאבק בתופעה החמורה של אלימות כלפי צוותי רפואה אך אין די ראיות שיכולות להביא להרשעתו של חבה בעבירה של ניסיון רצח. נציגי הפרקליטות טענו כי מאחר והשתמש בפטיש ולא בסכין ולאור תוצאות התקיפה שמהן לא נהרגה הרופאה, עשויות לתמוך במסקנה לפיה ביקש רק לגרום לה חבלה חמורה אך לא בהכרח להביא למותה.
למרות טענותיהם של ד"ר וייסבוך והסתדרות הרפואית פסקו השופטים כי לא ייעתרו לבקשה ויותירו את סעיפי האישום המקלים על כנם. "אין חולק כי האלימות והבריונות הן תופעות שיש להוקיע ולהקיא ממחוזותינו, ויש להיאבק בהן בכלל האמצעים" ציינו השופטים והוסיפו, "עם זאת, ומבלי להמעיט בחשיבות ובצורך למגר תופעות בזויות אלו, אין בידינו להיעתר לבקשת העותרות". עיקר החלטתם התקבלה על בסיס גישת "אי ההתערבות" לפיה בית המשפט אינו מחליף את רשויות החקירה ואכיפת החוק ואינו פועל כ"תובע על". השופטים ציינו כי פרקליט המדינה, עו"ד עמית אייסמן, הכריע בעצמו בסוגיה ונראה כי הליך בחינת הראיות להעמדה לדין באישום בחבלה מחמירה בלבד נוהל בצורה תקינה.
בפסק הדין כתב השופט יצחק עמית כי "אף אם ניתן היה להעמיד את המשיב לדין בגין עבירה של ניסיון לרצח, בחירת התביעה בעבירה של חבלה בכוונה מחמירה, מאפשרת לנהל הליך חד ומהיר, כך שהפסדה של הבחירה להאשים את המשיב בעבירה זו, אם בכלל, יצא בשכרה". בהתחשב בנסיבות הקשות והמיוחדות של המקרה, פסקו השופטים כי לא יטילו על המערערים צו להוצאות.
בפסק הדין הקדישו השופטים התייחסות מיוחדת לתופעת האלימות המתרחבת נגד צוותי רפואה ולהבנתם בחשיבות העלאת הסוגיה באישום הרצח או חבלה מחמירה אל שולחנם בבית המשפט העליון. "מנהג חדש בא למדינה". הגדיר השופט עמית את המציאות. "התעצבנת? התרגזת? כעסת? איבדת סבלנותך בהמתנה לרופא או לאחות? נתקפת צער עמוק כשהתבשרת על מותו או על מצבו הקשה של יקירך? כל מגוון ומנעד הרגשות למיניהם ולסוגיהם מתועלים להתפרצות אלימה ולהשתוללות חסרת רסן, המוצאת ביטויה בניפוץ והשחתה של כל הבא ליד, באיומים ובגידופים כלפי הצוות הרפואי, ובמקרה החמור יותר, גם בפגיעה פיזית בצוות הרפואי". השופט עמית קובע כי "תופעה זו, שלעיתים קרובות מבטאת גם כפיות טובה לצד בריונות בצורתה המזוקקת ביותר, נעשתה בשנים האחרונות לנפוצה יותר ויותר. למרבה הצער, אנו עדים לתופעה החמורה של אלימות גוברת והולכת כלפי צוותי הרפואה הן בבתי החולים, והן בקופות החולים ובמרפאות הקהילתיות. מנתוני משרד הבריאות שהוצגו בעתירתה של ההסתדרות הרפואית, עולה כי מידי שנה מדווחים אלפי מקרי אלימות, פיזית ומילולית, בעיקר על ידי מטופלים ובני משפחותיהם. יש בכך כדי להסביר את עצם הגשת העתירה על ידי ההסתדרות הרפואית, שביקשה בכך לשים את התופעה על השולחן ועל סדר היום הציבורי".
ב4 ביולי השתתפה ד"ר וייסבוך בדיון מיוחד של ועדת הבריאות בכנסת בו הביעה את מורת רוחה מהחלטת הפרקליטות. "התאכזבתי מאוד שהתוקף לא הואשם ברצח בכתב האישום שהוגש שבוע שעבר נגד התוקף" אמרה אז והוסיפה כי "הוא הלם בראשי בפטיש שניצלים פעם אחר פעם בתוך החדר, התחלתי לצרוח ולא שמעו אותי מתוך החדר, הצלחתי איכשהו להשתחרר ולצאת ועובדת ניקיון לחצה על לחצן מצוקה וכך הרופאים, ידעו לבוא ולעזור. שום דבר לא מצדיק אלימות ולא משנה האם המטופל צודק או לא”.
בעקבות אירוע האלימות הקשה במשרד הבריאות יצאו לקמפיין בו תלו את תמונתה של וייסבוך המדממת על גבי מגדלי עזריאלי במרכז תל אביב. בהודעת המשרד אז צירפו את פנייתה לציבור: "אני רוצה שאתם תראו שאני בשר ודם, גם הרופאים הם בני אדם. אין צורך בשום שיח אלים כלשהו, גם לא אלימות מילולית ובטח שלא פיזית".
"אני רוצה שאתם תראו שאני בשר ודם, גם הרופאים הם בני אדם. אין צורך בשום שיח אלים כלשהו, גם לא אלימות מילולית ובטח שלא פיזית".
מחזקים את ידיה של ד"ר אידית וייסבוך, הרופאה שהותקפה באלימות מזעזעת לפני מספר ימים במרפאה, והערב כבר התראיינה בפנים גלויות.
די לאלימות נגד צוותי הרפואה! pic.twitter.com/5j1QAEO7W2
— משרד הבריאות (@IsraelMOH) June 19, 2022