ברוסיה נערכה אתמול (שבת) הלווייתו של מיכאיל גורבצ'וב, המנהיג הסובייטי האחרון והאדם שמדיניות הפתיחות והשחרור הכלכלי שלו – גלסנוסט ופרסטרויקה – דרבנו את פירוק ברית המועצות.
גורבצ'וב, שמת בשבוע שעבר בגיל 91 בבית חולים במוסקבה, הוספד באזכרה פומבית בבית האיגודים בבירת רוסיה. אלפים עמדו בתור כדי לחלוק כבוד אחרון למנהיג לשעבר, שגופתו שכבה בארון פתוח שלצדו ניצבים חיילים, באולם שיש מואר ואפלולי.
גורבצ'וב נקבר בבית הקברות נובודביצ'י במוסקבה לצד רעייתו ראיסה, שמתה ב-1999.
גורבצ'וב נערץ במערב על שהביא את המלחמה הקרה לסיומה, אבל הרפורמות הכלכליות הרדיקליות שלו הפכו אותו לדמות שנויה במחלוקת, ולעתים מבוזה, מבית, ובשל כך נמנעה ממנו הלוויה ממלכתית רשמית.
סופו הדהד את זה של ניקיטה חרושצ'וב – המנהיג הסובייטי הנוסף היחיד שלא זכה להלוויה ממלכתית – שגם לו יוחסה ליברליזציה של רוסיה, עד שבסופו של דבר הודח מתפקיד ראש המפלגה הקומוניסטית ב-1964.
פוטין בז לגורבצ'וב וכינה בעבר את קריסת ברית המועצות "קטסטרופה". בעוד מנהיגים סובייטים אחרים לשעבר נקברו בין חומות הקרמלין, חרושצ'וב נקבר בנובודביצ'י, שתהיה גם מקום מנוחתו האחרון של גורבצ'וב.
עם זאת, עבור רוסים רבים בעלי דעה ליברלית, גורבצ'וב נותר מגדלור של חופש וזיכרון רחוק של עידן כאוטי אך מבטיח ששם קץ לקיפאון הסובייטי.
"באתי לכאן כדי לומר תודה על ההזדמנות", אמר גריגורי יבלינסקי, מנהיג מפלגת האופוזיציה הליברלית יבלוקו. "אף אחד אפילו לא ביקש ממנו אותה, הוא פשוט נתן לאנשים את ההזדמנות להגיד את מה שהם חושבים. זה מעולם לא קרה ברוסיה לפני כן".
"עם הפרסטרויקה התחילו חיים חדשים, הזדמנויות חדשות נפתחו עבורנו והייתי מאושרת", אמרה אלנה, שעמדה בתור לחלוק כבוד לגורבצ'וב, לערוץ הטלוויזיה 360 TV. "באתי לכאן כדי להודות לו על החיים שהיו לי".
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין טען שלא יכל להשתתף בשל לוח הזמנים העמוס שלו. ההחלטה נתפסה כעלבון המשקף את הזלזול שלו בגורבצ'וב על שהתקרב למערב ובשל הרפורמות הפוליטיות והכלכליות שלו, תמיכתו בחופש הביטוי ובשקיפות הממשלתית, ובעיקר – בפירוק ברית המועצות.
הקרמלין טען מצידו כי בטקס של גורבצ'וב עדיין יהיו "אלמנטים" של הלוויה ממלכתית, וכי המדינה עוזרת לארגן אותו. הוא כלל משמר כבוד של חיילים במדים מעוטרים בזהב שהתייצבו כמשמר כבוד לגופה.
ביום חמישי חלק פוטין כבוד קטן לגורבצ'וב בביקור בבית החולים שבו שכבה גופת הפוליטיקאי לאחר מותו. בסרטון ששודר בערוצי הטלוויזיה הממשלתיים, ניתן היה לראות את פוטין מניח זר של ורדים אדומים ליד הארון, קד ואז עוזב את המקום, מבלי להוציא מילה מפיו.
טקס הזיכרון אתמול התקיים בהיכל העמודים של בית האיגודים הסובייטי הישן, שהיה גם אתר הזיכרון לוולדימיר לנין, יוזף סטלין וליאוניד ברז'נייב.
הפרידה מגורבצ'וב עומדת בניגוד מוחלט לקבורתו של בוריס ילצין, הנשיא הראשון של רוסיה והמנהיג הלאומי הנוסף היחיד שמת בתקופת נשיאותו של פוטין. ילצין, שבחר בפוטין כיורשו, זכה לכבוד בטקס פרידה טלוויזיוני שנערך בקתדרלת מוסקבה המרכזית במותו ב-2007.
פוטין הכריז על יום הלווייתו של ילצין כיום אבל לאומי. אבל פוטין ביקר לא פעם את מורשתו של גורבצ'וב, אם כי תוך הימנעות מהתקפות אישיות, ותיאר את קריסת ברית המועצות כ"אסון הגיאופוליטי הגדול ביותר של המאה".
בניגוד להלווייתו של ילצין, בה השתתפו עשרות ראשי מדינות ומכובדים זרים אחרים, כולל נשיאי ארה"ב לשעבר ביל קלינטון וג'ורג' בוש, בטקס של גורבצ'וב השתתפו אורחים מעטים יחסית לאור המתיחות הקשה סביב המלחמה המתמשכת באוקראינה.

ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן, ששמר על קשרים קרובים עם רוסיה במהלך המלחמה, טס למוסקבה להלוויה ונראה בטקס. הונגריה, חברה בנאט"ו, סירבה לאפשר לבעלות בריתה להשתמש בשטחה להובלת נשק שנשלח לצבא האוקראיני.
שגריר ארה"ב ברוסיה ג'ון סאליבן השתתף בהלוויה, וכלי תקשורת רוסים דיווחו כי שגרירים מבריטניה, צרפת, גרמניה וספרד השתתפו גם הם.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, יחד עם מאות פקידים אחרים ממדינות שרוסיה מגדירה כעת "לא ידידותיות", לא הורשו להיכנס למדינה.
גורבצ'וב, שבדרך כלל נמנע מביקורת אישית ישירה על פוטין, היה נסער מהחלטת הנשיא הרוסי לפלוש לאוקראינה. פאבל פאלאז'צ'נקו, עוזר ומתורגמן שעבד לצד גורבצ'וב במשך כמעט ארבעה עשורים, אמר כי באחת משיחות הטלפון האחרונות שלהם נראה גורבצ'וב "המום ומבולבל" ממצב המדינה בה שלט פעם.
"זה לא רק המבצע הצבאי שהחל ב-24 בפברואר, אלא כל התפתחות היחסים בין רוסיה ואוקראינה בשנים האחרונות שהייתה ממש, אבל ממש מכה גדולה עבורו", אמר פאלז'צ'נקו בראיון לרויטרס. "זה ממש ריסק אותו רגשית ופסיכולוגית".