ישראל ריככה את הכללים בנוגע לכניסת אזרחים זרים ליו"ש, ארה"ב עדיין אינה מרוצה.
אמש (א') פרסם שגריר ארה"ב בישראל טום ניידס, הצהרה תוקפנית למדי בנוגע לכללים המתוקנים שקבע מתאם פעולות הממשלה בשטחים בנוגע לכניסת אזרחים שאינם ישראלים לשטחי A. הוא תיאר כי נציגי הממשל מעורבים עמוקות בדיונים המתקיימים מאז פברואר בנוגע לכללי הכניסה, וימשיכו לעשות זאת במהלך 45 הימים הקרובים עד ליישומם ב-20 באוקטובר, וכן בשנתיים שהוגדרו כפיילוט לכללים אלו.
לדברי ניידס, יש לו עדיין חששות, "במיוחד בנוגע לתפקיד מתפ"ש בקביעה אם אנשים שהוזמנו על ידי מוסדות אקדמיים פלסטיניים כשירים להיכנס לגדה המערבית, וההשפעה השלילית הפוטנציאלית על אחדות המשפחה. אני מצפה לחלוטין מממשלת ישראל לבצע את ההתאמות הנדרשות במהלך תקופת הפיילוט כדי להבטיח שקיפות, כמו גם יחס הוגן ושוויוני לכל ארה"ב. אזרחים ואזרחים זרים אחרים הנוסעים לגדה המערבית", כתב ניידס.
אתמול פרסם מתאם פעולות הממשלה בשטחים נהלים מעודכנים בנוגע לכניסה ושהייה של זרים ביהודה ושומרון. על פי הסכמי אוסלו, נקבע כי אזרח זר המבקש להיכנס לשטחי הרש"פ יידרש להחזיק ברישיון ביקור שיונפק על ידי הפלסטינים, באישור הצד הישראלי. זאת כדי שישראל תוכל לוודא באופן מסוים כי גורמים עוינים אינם מתבססים ביו"ש.
עד לפברואר השנה לא היו כללים מסודרים איך וכיצד מבקשים רישיון ביקור כזה. במתפ"ש, יחד עם משרד הפנים והביטחון, עמלו במשך תקופה לגבש נוהל מסודר, שפורסם לראשונה בפברואר. על הטיוטה הראשונית של הנהלים נמתחה ביקורת בידי גורמים בינלאומיים, ואתמול פורסם נוהל מתוקן שייכנס כאמור לפיילוט למשך שנתיים. השינויים בגרסה שפורסמה אתמול, נוגעים לצורך של מבקש הכניסה לעדכן מראש על אודות קשר זוגי שהוא מקיים עם פלסטיני תושב הרש"פ, גובה מלגת המחיה שקובעת מי נחשב מתנדב (עלתה מששת אלפים דולר לשנה לתשעת אלפים דולר) וכן בוטלו מכסות למספר האשרות המיועדות למרצים אקדמיים וסטודנטים. יש לציין כי אם חל שינוי במעמד הזוגי של המבקר, כלומר הוא יינשא בעת שהייתו לפלסטיני או פלסטינית, יהיה עליו לעדכן על כך במסגרת הבקשה לחידוש או הארכת האשרה.
ברקע הדברים עומד גם ההליך בו נמצאת ישראל – בדרך להיכלל ברשימת המדינות שאזרחיהן פטורים מאשרת כניסה לארה"ב. לכאורה, מדינות הנכללות ברשימה חותמות על הדדיות במסגרתה אזרחים אמריקנים יוכלו להיכנס ללא אשרה לארצם. גורם אמריקני אמר בנוגע לדברים כי אומנם מדובר בעניין נפרד, אולם האמריקנים מצפים להדדיות כזו שכוללת גם את היחס לאזרחים אמריקנים המבקשים להיכנס לשטחי הרשות הפלסטינית. כך שלכאורה אם אכן תיכלל ישראל ברשימת המדינות הפטורות מוויזה, היא לא תוכל להחיל נהלים כלשהם לגבי בעלי אזרחות אמריקנית השואפים להיכנס לשטחי A.