יו"ר רע"מ ח"כ מנסור עבאס לא הכחיש היום (ב') את השתתפותו באירועים שונים במהלך השנים האחרונות, בהם אירועים בהם חולקו אותות הוקרה למחבלים וביקור משפחות של מחבלים. כך אמר בראיון לאיילת כהנא, כתבת מקור ראשון, במסגרת וועידת המשפט ה-11 שקיימה לשכת עורכי הדין בתל אביב.
בתחילת הראיון עימתה כהנא את עבאס עם אירועים שקרו בשנים האחרונות והזיקה של מפלגת רע"מ אליהם.
ח״כ עבאס, אתה כועס שקוראים לך תומך טרור. אם כך, איך אתה מסביר רשימת אירועים הבאים:
ב-2013 השתתפת באירוע יחד עם הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, באירוע בכפר כנא בו הוענקו אותות הוקרה למחבלים. היית בקבלת פנים בשנת 2017 למחבלת לינה ג'רבוני שסייעה למחבלים מתאבדים. הלכת לביקור אבלים אצל משפחת פאוזי נימר בעכו, ארכי מחבל שעמד בראש חוליית מחבלים מעכו שרצחה שלושה יהודים וישב בכלא.
"חיפשו ומצאו כל מיני קטעים, אני לא זוכר. התנועה האסלאמית, הפלג הדרומי, לפני 96 וב-96 החליטה שהיא משתתפת בבחירות לכנסת ופועלת בתוך התקנון שלה והחוקה שלה, שאומרת שאנחנו פועלים בתוך 2 סייגים. שמירה על חוקי הלכה אסלאמיים ושמירה על חוקי מדינת ישראל. במשך 30 שנה לא תמצאי אף אחד מחברי התנועה האסלאמית שהורשע בהסתה. אנחנו חלק מתהליך, מנהלים דיאלוג בין וחוץ דתי – הדרך שהיום מוביל מנסור זו דרך המשך של דרוויש".
,ח״כ מנסור עבאס עונה במשך 6 דקות שלמות לשאלתי כיצד הוא מסביר רשימת אירועי הוקרה למחבלים בהם השתתף בעבר וכועס שקוראים לו ולמפלגתו תומכי טרור. מתוך ראיון שנערך בוועידת המשפט של לשכת עורכי הדין pic.twitter.com/VBp8OU5Xdy
— אילת כהנא – Ayelet Kahana (@ayeletkahana) September 5, 2022
עבאס שב וטען כי מו"מ עם הליכוד התקיים והאשים את נתניהו שתוקף אותו: "כשהוא (נתניהו) מאשים אזרח נורמטיבי שהוא תומך טרור והוא ראש מפלגה שמנסה להוביל תהליך של השתלבות, הוא פוגע בזכויות שלנו לנסות לשפר את המדיניות ולהביא הישגים. אני אתמודד עם זה. אין ספק שההאשמות האלה שהם האשמות שווא מדירות את החברה הערבית ומביאה את הציבור הערבי ליאוש. אין איש אחד שהלך כברת דרך ומפגין שיח פוליטי סובלני ומטפל בעדינות בכל המורכבות. מגדל במפורש מערכת יחסים ראויה בין היהודים לערבים ומציג חזון של סובלנות, אז מה יגידו הצעירים הערבים? עבאס הוא סמל למשהו בכיוון הזה גם הוא לא מתקבל ומצליח להשתלב לאן הוא רוצה להוביל את החברה הערבית?"
עבאס אמר עוד כי "רוצים לשים את מנסור ואת התנועה האסלאמית ואת רע"מ במשבצת של תומכי טרור. בוא נגיד שהיו דברים בעבר והיום בא מנסור ואומר אנחנו רוצים לצאת לדרך אחרת של סובלנות, אחווה, ערבות הדדית, לממש אזרחות כחלק ממדינת ישראל. מגייסים מאות אלפי כספים כדי לרדוף אותנו על פסיק פה ושם. יש דברים בתרבות הערבית שהם לא מסתדרים עם התרבות היהודית. יש דברים שאומרים שנשמעים חמורים בעברית וההפך.
"מי שרוצה לשפוט מה שאומר מנסור בערבית צריך לעשות התאמה תרבותית ומה האמירה הזו תורמת. 'היו לנו מהומות במאי 2011 איפה היה מנסור, מה היה התרומה שלו כדי להרגיע את הרוחות? היה בבית הכנסת בלוד'. בשורה התחתונה אני אומר לך, גם כתנועה איסלאמית וגם כרע"מ אין ספק שהיא מקדמת את יחסי השלום בין יהודים וערבים, חושפת שנאה, אין ספק שהיא חוסכת שפיכות דמים.
"כל המגזרים בישראל מצביעים כמעט 100 אחוז וזה הביא אותנו לאי הכרעה. רע"מ נכנסה לתמונה וניסתה להשתלב במערכת הפוליטית והציעה את עצמה כפתרון למבוי הסתום במערכת הפוליטית. באמצע 2019 מישהו כתב מאמר כזה – ערבי ישראל הם הפתרון, נתן אשל. הם לא הבעיה. אני חוזר ואומר את זה, נכון, אם רע"מ תשתלב במערכת הפוליטית היא תתרום ליציבות ותהיה למדינת ישראל ממשלה".
רע"מ היא הפתרון
"לא רק רע"מ. רע"מ בנוסף להעלאת אחוז הצבעה בחברה הערבית זה יאפשר מנדטים בממשלת שינוי".
מודאג מאחוזי הצבעה?
"בהחלט לא רק מבחינת מפלגה, למרות ירידה של 20 אחוז בבחירות הצבעה – 4-5% בהשוואה לבחירות אחרות, גם רע"מ ממשיכה לעלות. קיבלנו 3 אפסים ביום הבחירות האחרונות והיום אנחנו ב4-5 מנדטים, מה שמדאיג אותי שאזרחים ערבים מדירים רגלם מהשתתפות הפוליטית. זה מצביע על חוסר אמון במפלגות ערביות וגם חוסר אמון במערכת הכללית".