"המערב לא מבין את המנטליות המזרחית. עשו פה שרשרת טעויות, ובהן חיסול סדאם חוסיין, שהאיראנים פחדו ממנו. קדאפי כתב ‘תחסלו אותי ותקבלו את האיראנים', וכך היה“
אין לו ספק כי צבר הפיגועים האחרון ביו“ש, מעיד שאנחנו כבר נמצאים בתוך סוג של אינתיפאדה, אם כי שונה מהעבר. ההתחממות לדעתו נובעת בחלקה מ“כרסום ושחיקה בתיאום בין פיקוד המרכז ומנגנוני הביטחון“, והוא עדיין מאמין בקידום של התיאום הביטחוני עם הרש“פ. “בכל מקרה, לישראל אסור לבזבז עכשיו תחמושת וזמן על סבבים. לא מול הג‘יהאד, לא מול חמאס וגם לא מול חיזבאללה בגדול. ישראל צריכה לחתוך ולמקד את הכול מול איראן“.
בעבר חשבת להתמודד ברשימת כחול לבן בראשות בני גנץ. מה אתה חושב על הפגישות שלו עם אבו־מאזן?
“שר הביטחון מבין מצוין את האינטרסים הביטחוניים של מדינת ישראל. עבדתי איתו צמוד. בשיחות האלה הוא משמר בעיקר את האינטרסים הכלכליים מול הרש“פ, וזה דבר נכון בעיניי. אם אנחנו חונקים אותם, זה יתפוצץ לנו בפרצוף. אנחנו בקושי מחזיקים את עצמנו, לא שולטים בפשיעה בתוך ישראל. ארגוני הפשע שולטים לנו בחיים בכל מקום, לא רק במגזר כזה או אחר. אנחנו לקראת אתגר כלכלי, ואין יציבות שלטונית. בתפקידי כמזכיר צבאי השתתפתי בהמון פגישות מדיניות חשאיות ופומביות, ושמעתי איך העולם תופס אותנו – כמעצמה. יש פער בין היותנו מעצמה בעלת יכולות מדהימות, ליכולת קבלת ההחלטות. אנחנו גם לא מספיק חותרים למגע. אז אני לא אומר שישראל משותקת, אבל היא לא מתנהלת כפי שהיא צריכה ויכולה להיות“.
אין פתרון לסוגיה הפלסטינית
לחסון, יליד 1963, יש רקורד צבאי מרשים, שחלקים נרחבים ממנו עלומים במיוחד. הוא החל את שירותו בחטיבת גולני, הגיע לתפקיד מפקד פלוגה וביקש להמשיך להתקדם בחטיבה, אך אז גויס לאמ“ן ושירת שם בתפקידים חסויים. במהלך שירותו החשאי עוטר חסון בצל“ש אלוף. לאחר שיצא מהצללים, ב־2008, מונה למזכיר צבאי לנשיא המדינה שמעון פרס – הדרוזי הראשון בתפקיד הזה – והמשיך בתפקיד גם בתקופת כהונתו של ראובן ריבלין, עד מאי 2016. הוא נשוי לאנעאם, בתו של כמאל מנצור, שהוא חתן פרס ישראל על מפעל חיים ובעל עיטור הנשיא. הם תושבי דלית אל־כרמל, הורים לארבעה, שניים מהם קצינים ביחידות מובחרות.

בחודשים האחרונים הצטרף חסון לשורותיה של תנועת המפקדים בדימוס, “הביטחוניסטים“. “אני מאמין בדרך ובעקרונות של התנועה“, הוא אומר השבוע. “מדינת ישראל היא אי בודד בתוך ג‘ונגל. בכל יום רוצים לאכול אותנו, לחסל אותנו או להשמיד אותנו. מבחינתי ביטחון ישראל קודם לכול, צריך לשמור את עוצמתה של ישראל. אני מכיר חלק גדול מאנשי הפורום מתקופת השירות שלי. עברתי איתם דרך ארוכה במערכת הביטחון, וכל עניינם הוא האינטרס הביטחוני של ישראל“.
כשהוא נשאל על האיום המרכזי כיום על ישראל, לחסון אין ספק מהיכן הוא מגיע. “איראן, איראן ואיראן. אני מכיר מצוין את המזרח התיכון“, הוא מתייחס לשנותיו באמ“ן. “כמובן שאני מוגבל מאוד במה שאני יכול לספר על כך, אבל בהיבט המבצעי והמודיעיני אני מכיר היטב את האזור. אחר כך עסקתי בתחום המדיני־אסטרטגי ויצא לי להיפגש הרבה עם מנהיגי ערב. אז אני מכיר את הנושא משני ההיבטים, ואין לי ספק שאיראן והשיעים שונים בתכלית מכל אויב שהתמודדנו איתו. זה עם פרגמטי שיש לו אסטרטגיה מרשימה. הכול אצלם מתוכנן, עם עקשן מאוד. יש לו מטרה שהוא מכוון אליה ובצורה מאוד מובנית, בלי קיצורי דרך. גם עכשיו הם עושים צחוק מהאמריקנים כי הם אשפי משא ומתן. יש אצלם ערך לזמן“.
לדבריו, את הבריתות הנרקמות בין ישראל למדינות האזור צריך לקדם במהירות רבה יותר לכדי שיתופי פעולה ביטחוניים. נפתחו הזדמנויות שישראל לא מנצלת עד תום, הוא אומר. “יש לי חברים ממדינות המפרץ, ושמתי לב שהם קונים דירות בעקבה, בירדן. כששאלתי למה, הם אמרו בפירוש שזה לא מטעמים עסקיים של נדל“ן, אלא כי הם רוצים להיות קרובים פיזית לישראל. העולם הערבי רוצה להיות קרוב לישראל כי הוא יודע שהיא היחידה שנותנת פה קונטרה לאיראן. צריך לתרגם את זה להישגים גדולים. כבר שנים אני עובד מול כל הגורמים שלנו, אומר שצריך להתחיל לעשות צעדים אופרטיביים בתוך המדינות האלה. לבנות חדרי מלחמה משולבים, מטות משותפים, לעשות תמרונים יחד. בנוסף, ישראל צריכה לתקוף היום באיראן, לא מחר“, הוא סבור. “אנחנו צריכים לתקוף בתוך טהרן, לא בסוריה. ברור שהמב“מ (‘המערכה שבין המערכות‘) מסייעת, אבל היא לא יכולה להיות האסטרטגיה של ישראל. משמרות המהפכה כבר יושבים על כל הגבול הלבנוני“.

היית חבר במל“ל כשחשבו על התקפה באיראן. זה לא קרה בסופו של דבר.
“התוכנית שאני לא רוצה להיכנס לפרטיה התמקדה בתוכנית הגרעין של איראן, ואני אומר שצריך לטפל גם בקונבנציונלי. מובן שאם איראן תהפוך להיות גרעינית זה ישנה את המאזן פה. אבל מערך הטק“ק (טילי קרקע־קרקע) והמל“טים שלהם הוא לא פחות חשוב. הם בונים איום טק“ק מדויק בכמויות אדירות בכמה חזיתות, מל“טים תוקפים, מתאבדים, מיליציות על הקרקע. איראן גם חדרה ממש לכאן – היא שולטת היום בחמאס, בג‘יהאד האסלאמי הפלסטיני, והיא הולכת ומתחזקת. החיבור של איראן עם הארגונים הללו מעיד עד כמה איראן חושבת מהשכל ועד כמה היא פרגמטית. האחים המוסלמים הם אויב קשה לאיראנים והשנאה ביניהם תהומית, ובכל זאת הם משתפים פעולה“.
על פי התפיסה שלו, הפלתם של כמה דיקטטורים אזוריים בידי מדינות המערב הייתה דווקא משגה קשה. “המערב לא מבין את המנטליות המזרחית. עשו פה שרשרת טעויות, ובהן חיסול סדאם חוסיין. הטעות שלו הייתה שתקף את ישראל, אבל הוא הגדיר עצמו כשומר השער המזרחי של המזרח התיכון. הוא התיש את איראן והאיראנים חששו ופחדו ממנו. האמריקנים היו מתוסכלים כי לא תפסו את בן־לאדן, אז המטרה הקלה הייתה ללכת על סדאם. ואז לא למדו לקח, ואותו דבר עשו לקדאפי בלוב. חקרתי את הנאומים של סדאם חוסיין ושל קדאפי, וכל מה שהם אמרו קרה בסופו של דבר. קדאפי כתב ‘אתם תחסלו אותי ותקבלו את האיראנים והטרוריסטים‘.
“גם לגבי דאעש היו לי הרבה ויכוחים בצה“ל. למה הם צריכים להיות איום קיומי מבחינתנו? לא היה להם עניין איתנו, והם היו חצי חיץ נגד איראן. סדאם חוסיין ודאעש כתשו את האיראנים. למה צריך לחסל אותם ולהגיע למצב שבו יש במזרח התיכון מעצמה שאף אחד חוץ מישראל לא מתמודד איתה? ושיהיה ברור – אף אחד לא יבוא לעזור לנו. כולם רואים מה קורה עכשיו באוקראינה. כמזכיר צבאי שמעתי את מנהיגי העולם. שמעתי מהקנצלרית לשעבר אנגלה מרקל ושמעתי מנשיא צרפת לשעבר סרקוזי, שאם ישראל תותקף בידי איראן כולם מבטיחים שיבואו לסייע. אבל אלו רק מילים. בפועל, מי מסייע לנו היום במבצעי תקיפה? אף אחד. אני לא רואה שמישהו עוזר לנו. אנחנו מול איראן לבד, ואת זה היה צריך למנוע. היה צריך להשאיר להם קונטרה באזור“.
“הביטחוניסטים“ תמכו בתוכנית טראמפ שכללה החלת ריבונות ישראלית ביו“ש. איך אתה רואה את הסוגיה הפלסטינית?
“כל פתרון שייעשה עם הפלסטינים הוא מאוד בעייתי. הרש“פ מתמוטטת. חמאס שולט היום בעזה ומתחזק ביו“ש, ואיראן שולטת בו. אז עם מי אני יכול לעשות שלום? מצד שני גם מדינה אחת לשני עמים -זו בעיה. 60 אחוז מהפלסטינים רוצים היום מדינה אחת לשני עמים. המשמעות של זה היא שהם יצביעו בבחירות, ופעם יהיה ראש ממשלה ערבי ופעם יהודי, פעם שר ביטחון כזה ופעם כזה. לכן כל פתרון כרגע הוא בעייתי, והשליטה האיראנית המתחזקת בשטח היא הבעייתית מכולם. איראן שולטת היום בנושא הפלסטיני. היא מזרימה כסף יותר מכל אחד אחר, מאמנת את הארגונים ונותנת פקודות. פתאום גילינו בשנה האחרונה שירושלים מעניינת אותם, וראש משמרות המהפכה דן עם נסראללה וחמאס על יום ירושלים. זה סוג של תירוץ. ממתי ירושלים מעניינת את איראן?
“בישראל צריכים להתלכד, זה דחוף מאוד. הסאגה הזו של שוב ושוב בחירות פוגעת בנו מאוד, כי אנחנו לא מתקדמים לשום מקום, והאויב מנצל את הדבר הזה. אנחנו חייבים להתאחד פנימית. לחזק את החוסן הפנימי לקראת המלחמה הבאה שבוודאות תהיה“.
מאיזה כיוון היא תיפתח להערכתך?
“מסוריה ומלבנון. גם אם נעזוב את הערכות המודיעין, מבחינת היגיון, אפשר לראות כמה האיראנים בונים ומשקיעים מיליונים על גבול סוריה. למה הם בונים בסיסים וחוסניות (מסגדים שיעיים, הכ“ח) ולמה הם מרימים אנטנות ומקימים תשתית צבאית והאזנות על גבול לבנון וסוריה? הרי לא חסר להם קרקע, יש להם מרחב אסטרטגי עצום. אבל הם מתבססים פה על הגדר“.
מהמינוי הטרי של הרמטכ“ל, הוא מרוצה. “הרצי הלוי הוא מינוי מצוין, ראוי. עבדתי איתו בשיתוף פעולה באמ“ן ומחוץ לאמ“ן, מדובר באיש מבריק וערכי שיכין את הצבא למלחמות הבאות. אין לי ספק“.
מאז פרש מתפקידיו הממלכתיים, חסון הוא איש עסקים, בעל שותפים במדינות המפרץ. “אני עוסק בתחום הטכנולוגיה, החקלאות, הרפואה. שותף בכמה קרנות הון־סיכון וגם בתחום הנדל“ן והאנרגיה הסולרית. לצד זה אני מרצה הרבה במכינות קדם־צבאיות, ביחידות הצבא, חבר בפורומי חשיבה, נפגש עם הנשיא, עם ראש הממשלה, עם ראשי המערכות שלנו, מייעץ ונותן את כיווני החשיבה שלי“.
אתה רואה את עצמך מנסה שוב להיכנס לפוליטיקה?
“זה מקום לא קל, אבל כשאתה בפוליטיקה אתה יכול להשפיע ואני מאוד רוצה להשפיע. כמי שהיה 37 שנים במערכת הביטחון, סיכנתי את חיי והייתי במקומות הכי נועזים שיכולים להיות – ראיתי את זרועה הארוכה של מדינת ישראל, ואני רוצה להמשיך לסייע למדינה“.
זרועה הארוכה של ישראל במזרח התיכון, או מעבר לו?
“לא אפרט איפה הייתי, אבל חבריי ואני עשינו דברים שעשרות או מאות שנים אי אפשר יהיה לדבר עליהם. הדברים שעשינו הם שמחזיקים את מדינת ישראל בעליונות אזורית. מדינת ישראל חייבת לשמר את העליונות שלה, ובניגוד לאחרים – לישראל אסור למצמץ. אם היא ממצמצת, היא לא קיימת. בזמנו הייתי מביא את פרס או ריבלין לביקורים של ימים שלמים במוסד או באמ“ן, והיה לי ממש קשה להחזיר אותם אחר כך למשכן הנשיא. אני זוכר אותם חוזרים עם חיוך, אומרים שאם עם ישראל היה יודע אפילו רק על אחוז או שני אחוזים ממה שיש לו, ממה שנעשה בעבורו, הוא היה הולך זקוף“.
מה דעתך על חוק הלאום?
“לי באופן אישי הוא קשה. הוא רע לי ורע לעדה שלי. אני חושב שלקחו את מגילת העצמאות וחתכו אותה לשניים. קחי אותי כדוגמה: יש לי דוד שהוא החלל הראשון של יחידה 504, ואבא שהיה מג“ד במילואים ולחם בכל מערכות ישראל. גם אני עשיתי למען המדינה והילדים שלי ממשיכים בדרך הזאת. חוק הלאום לא יעצור את ההקרבה ואת אהבת המולדת ואת השליחות של העדה, וברור שמדינת ישראל קמה כדי להיות בית לעם היהודי. אבל מדובר באנשים שנלחמו כתף אל כתף עם העם היהודי, כבר 3,000 שנה, מאז תקופת יתרו. כשקמה מדינת ישראל, העדה הדרוזית לקחה ללא היסוס הימור קשה כי היהודים היו מיעוט, והחליטה ללכת יחד לבנות את המדינה ולהילחם עליה. אז למה להוריד את השוויון? זה דבר שלא חשבו עליו כשניסחו את חוק הלאום. אפשר לעשות חוק שישמר את הצביון היהודי, אבל גם לא ישכח את מי שנותנים יום ולילה בשביל המדינה. לכן אני חושב שאת החוק הזה צריך לתקן“.
אתה רואה מציאות של ראש ממשלה דרוזי בישראל?
“למה לא? יש יותר ציוני ממני? אולי הבן שלי ציוני יותר ממני. אני רוצה ראש ממשלה שישמור על המדינה“.
הדעות שלך לא ממוקמות קצת במרכז, בהשוואה לשאר החברים ב“ביטחוניסטים“?
“אני בביטחוניסטים כי אני ביטחוניסט. כל אחד יפרש את זה איך שהוא רוצה. יכול להיות שיש שם ימנים ממני, אני מכבד. יש לנו מניע משותף של שמירה על מדינת ישראל. אני אולי יותר נמצא לכיוון המרכז, וזה בסדר. אם תוציאי את הסוגיה הפלסטינית שבה אולי יש חילוקי דעות, נשארת סוגיית ביטחון הפנים והסוגיה האיראנית שאני חושב שהיא היום לב העניין, חד־משמעית. ובנוגע אליה אין שום מחלוקת“.