"אנחנו לא נחים, לא רגועים ולא מרגישים שיש סיבה לחגיגה", אומר היום גורם מדיני על מה שנראה כדחייה של חתימה מחודשת על הסכם הגרעין עם איראן, לפחות עד לאחר בחירות-האמצע בארה"ב, שיתקיימו בשמיני לנובמבר. ראש הממשלה יאיר לפיד, אמר בפתח ישיבת הממשלה ש"זה עוד לא נגמר, אבל יש סימנים מעודדים".
הגורם המדיני אישר כי אכן ההערכה היא שאיראן נמצאת במרחק שבועות ספורים מ"פריצה" לנשק גרעיני, אולם אמר כי כרגע ההערכה היא כי אין לה רצון בכך. "ההערכה של גורמי הביטחון כאן, בארה"ב ובאירופה היא שזה תרחיש קיים אבל לא סביר".
אתמול, שבת, פרסמו שלוש השותפות האירופיות להסכם – צרפת, גרמניה ובריטניה, הודעה בה האשימו את איראן בכך שהיא ממשיכה לקדם את תכנית הגרעין שלה "מעבר לכל הצדקה אזרחית מתקבלת על הדעת", וכן ציינו כי התשובה האיראנית להצעה האירופית האחרונה, מעלה ספק משמעותי לגבי רצינות הכוונות האיראניות לחזור להסכם.
בפתח ישיבת הממשלה הבוקר, הודה יאיר לפיד לשלוש המדינות האירופיות, "על העמדה הנחרצת שלהם בנושא". הוא הוסיף כי "בחודשים האחרונים ניהלנו איתם דיאלוג שקט ואינטנסיבי, והונח בפניהם מידע מודיעיני עדכני על הפעילות האיראנית באתרי הגרעין". לפיד תיאר כי מטרת הנסיעה שלו היום אחר הצהריים לגרמניה, היא "תיאום עמדות בנושא תכנית הגרעין וסיכום פרטים אחרונים במסמך שיתוף פעולה אסטרטגי, כלכלי ובטחוני, שאנו עומדים לחתום עם גרמניה". לדבריו, "יחד עם ראש הממשלה החליפי נפתלי בנט ועם שר הביטחון בני גנץ, ישראל מנהלת מערכה מדינית מוצלחת לבלימת הסכם הגרעין ולמניעת הסרת הסנקציות מעל איראן. זה עוד לא נגמר, זו דרך ארוכה, אבל יש סימנים מעודדים".
הדחייה בשיבה אל ההסכם, נעוצה בדרישה האיראנית כי כחלק מהחזרה, החקירות הפתוחות נגדם בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית אודות הסיבות להימצאות שאריות אורניום בארבעה אתרים באירן – ייסגרו. בארה"ב ובאירופה, מסרבים להיכנע לתנאי שפוגע בעבודתה של הסוכנות הבינלאומית. נציין כי הימצאותם של שרידי האורניום באותם אתרים, מחזקת מאוד את החשד והטענה הישראלית כי אירן ניהלה תכנית לפיתוח נשק גרעיני ורימתה לגביה, וכי אין לה באמת איך להסביר את הממצאים.
הגורם המדיני, היה היום זהיר מלהגדיר כי לחץ ישראלי הוא שגרם לארה"ב ולאירופה שלא להיעתר לאיראן בסוגיית התיקים הפתוחים, אולם אמר כי "יש לנו תובנה ברורה מעשרות שיחות עם הממשל וגורמים בקונגרס, שהממשל לא יילחם יותר מישראל. אנחנו הסמן הניצי בהליך הזה".
בשבועות האחרונים, נסעו לארה"ב שר הביטחון בני גנץ, ראש המוסד דדי ברנע וראש המל"ל אייל חולתא כדי לנסות לשכנע את האמריקנים שלא להתגמש מול איראן. בימים שלפני נסיעתו של חולתא, שוחח ראש המל"ל עם גורמים בבית הלבן מדי יום.
בממשלת לפיד-בנט, ממשיכים לטעון כי ההישגים הנוכחיים בדחיית השיבה אל הסכם הגרעין, מהווים הוכחה כי השיטה בה הם נוקטים, במסגרתה השיחות מול ארה"ב נעשות בחדרים סגורים ולא בנאום פומבי בפני הקונגרס כפי שפעל ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו, מוכיחה את עצמה.
הגורם המדיני מוסיף כי "האמריקנים אומרים שהדיאלוג הזה חשוב גם להם. גם הם למדו לקח מהסיבוב הקודם של הסכם הגרעין, ומאוד מעריכים שהדברים מתבצעים באופן הזה. אנחנו חושבים שעד כה זה עושה את העבודה. זה עבד בניסיון האיראני לבצע מחטף בנוגע לחקירות הפתוחות לפני כשנה, וגם בנוגע לדרישה האיראנית להוצאת משמרות המהפכה מרשימת ארגוני הטרור".
לדברי הגורם, ישראל חותרת לניסוח הסכם מחודש – "אנחנו מאמינים שיש הסכם טוב יותר מההסכם הזה שאליו ארה"ב מנסה להחזיר את איראן. אנחנו דוחקים בידידות שלנו להאריך את לוח הזמנים של ההסכם. הם אומרים שאם יגיע הזמן יהיה צורך בהסכם חדש, ואנחנו מנסים להבהיר שהזמן הזה כבר הגיע. אין לנו שום ציפייה שאיראן תסכים להסכם מוארך, אבל את איראן צריך לכופף. מה שחשוב זו העמדה שיציג המערב, וכמה לחץ הוא יפעיל. יש הרבה דברים שאפשר לעשות כדי שאיראן תבין שהזמן לא פועל לטובתה. מבחינתנו הזמן מתבזבז, כי את העמדה הזו אנחנו מציגים כבר במשך שנה".