ביום רביעי בשבוע שעבר נעצר תושב אזור המרכז כאשר המשטרה מצאה חשדות בעניינו לפיהן הוא מגדל סמים וחומרים נוספים האסורים על פי החוק. מטבע הדברים, ביקשה המשטרה מבית המשפט להאריך את מעצרו לצורך החקירה, אלא שבחומרים שהובאו לפני השופט חילו-אסעד בבית משפט השלום בתל אביב, גילה השופט כי התבצעו פגיעה בזכויותיו הבסיסיות של העצור והוא והורה לשחררו למעצר בית עד שימצא עבורו מקום ראוי.
במהלך הדיון יצר השופט קשר עם רב כלאי רועי גדעוני, מפקד מתקן המעצר באבו כביר וביקש לדעת אם ניתן להעביר את החשוד לתא מעצר שם. גדעוני השיב כי ישנם בין 20 ל-30 חשודים שנמצאים כעת בתחנות המשטרה ולא הועברו למתקני כליאה בשב"ס על פי התנאים המתאימים, ובשל העומס אין כעת אפשרות למצוא מקום עבור אותו חשוד. גדעוני אף העיר שהבעיה היא כלל ארצית אך שממילא משטרת ישראל אינה מעוניינת להעביר עצורי ימים למתקני מעצר רחוקים שבהם יש מקום בשל הקשיים שזה יגרום ליחידה החוקרת.
השופט אמר בהחלטתו כי זהו "תיק שהיה מצדיק, ללא ספק, הארכת מעצר, בוודאי לשם קידום החקירה בעניינו", אך הוסיף כי "נתון משמעותי שהובא לפתחי, ולא בפעם הראשונה במהלך הדיונים היום, הוא העובדה שהחשוד הולן בתחנת המשטרה תל אביב צפון בתא שהייה שאינו תא מעצר וללא תנאים שנדרשים על פי הוראות הדין כשמדובר בתנאים מינימליים שנועדו להבטיח כי מעצרו של אדם ייעשה תוך שמירה על כבודו וזכויותיו". לסיום קבע כי המעצר יהיה בביתו של החשוד, מאחר ו"עשויה להמשך הפגיעה בזכויות החשוד. בשום צורה לא יוחזק החשוד בתא שהייה כלשהו בתחנות המשטרה".
בשבוע שעבר דיווחנו על חשוד שבית המשפט לא הסכים לשלוח למעצר, אחרי שהעיד כי תחנות המעצר במשטרה לא הצליח לישון מרוב קור וריח רע. בשבועות האחרונים פנו מהסנגוריה הציבורית לשר לביטחון הפנים עמר בר-לב והיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה, בדרישה שלא יוחזקו עצירים בתחנות המשטרה אחרי שורה של מקרים בהם נפגעו זכויות עצירים כגון הלנת עצירים ללא מזרן, שהייה ממושכת ללא שירותים ועוד. בתגובה, הציעה בהרב-מיארה להוסיף תאי כליאה בתחנה, אך בסניגוריה אמרו כי "פתרון בעיית הצפיפות הקשה במתקני הכליאה אינו טמון בבנייה מסיבית של מתקנים אלא בהפחתת הכליאה המיותרת הרבה הקיימת בישראל".
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה:
"הציבור בישראל והדרג המדיני דורשים ממשטרת ישראל, ובצדק, למלא את תפקידה באכיפת החוק ובהגנה על הציבור מפני חשודים ועבריינים המבצעים עבירות ופשיעה על כל גווניה. לשם כך נדרשת המשטרה, במקרים המתאימים ועל פי העילות שבדין לכלוא עבריינים מסוכנים ולהביא למיצוי החקירה. משטרת ישראל ממלאת את חובתה תוך חתירה לחקר האמת ותוך שהיא פועלת להקפדה על זכויותיהם של עצורים בכל מהלך ההליך הפלילי.
"האחריות לתחום כליאת עצורים בישראל היא של שירות בתי הסוהר, וזה תפקידו. לצערנו, בתקופה האחרונה קיימת מצוקה קשה ומוכרת של מקומות כליאת עצורים ברחבי הארץ, והמשטרה נאלצת בעל כורכה להחזיק ולשמור על העצורים בתאי שהייה במשך מספר שעות או לילה שלם, עד להבאתם לבית משפט לדיון בבקשה להארכת מעצרם או הטלת תנאים מגבילים משמעותיים שבסמכות בימ״ש עפ״י חוק.
"המשטרה פועלת, ככל שהדבר בידיה, לצמצום המצוקה הקשה ולאתר פתרונות ראויים במצב שנוצר ומצפה מכל הגורמים האחראים לכך לאתר פתרונות נוספים ולאפשר כליאת עצורים בתנאים מתאימים וראויים. משטרת ישראל תמשיך לפעול ללא לאות להגן על הציבור ולמלא את ייעודה, על אף מצוקת המשאבים, ולעשות כל הניתן על מנת למנוע שחרורם של עבריינים המסכנים את הציבור בד בבד עם קריאה לכל הגורמים המוסמכים לכך לעשות כל מאמץ לפתור את מצוקת מקומות הכליאה ומצוקת כח האדם במשטרה ובשירות בתי הסוהר".