השר לביטחון הפנים עמר בר-לב תוקף את מערכת המשפט שלדבריו מטילה עונשים קלים מדי על מחוללי הפשיעה בנגב ובחברה הערבית. "לצערי יש הרבה דוגמאות שהעונש פשוט לא מרתיע, ומעליב אותנו האזרחים שעונש כזה ניתן" אמר השר.
בראיון שהעניק לד"ר לסלי טריס בכנס של המכון הבינלאומי למדיניות נגד טרור, שמתקיים באוניברסיטת רייכמן בהרצליה הציג בר-לב נתונים מטרידים, ואמר בין היתר כי "יש גידול משמעותי של עשרות אחוזים בהגשת כתבי אישום, במעצרים עד תום ההליכים, בתפיסות כלי נשק – אלו תהליכים ארוכים. הגשת כתב אישום היא רק החלק הראשון בתהליך. השאלה היא האם העונש הוא מרתיע".
כדוגמא הביא השר נתון באשר לעבירות התנועה בנגב, לדבריו: "אחד המדדים לחוסר המשילות בדרום זו התפרעות של בדואים בכבישים, וירי. אחד המדדים שקבעתי זו עלייה של כ-15 אחוזים בדו"חות תנועה, נהיגה בלי רישיון וכו' שניתנים בדרום. כעבור תקופה התברר לי שהאכיפה בדו"חות עלתה ב-100 אחוזים. מצד שני מספר התאונות הקטלניות עלה ב-40 אחוזים.
"התברר לי, שמקרב המקרים הקשים רק 21 אחוזים הגיעו לפסק דין. ומה היה פסק הדין? 61 אחוזים קיבלו עד 1,000 שקל קנס ושלילת רישיון – לאדם שאין לו רישיון. זו דוגמא שהאכיפה הוגברה, אבל הבעיה קשורה גם במערכת המשפט ובחקיקה".
בר-לב התייחס לגל הרציחות בחברה הערבית, בשבוע שעבר נרצחו 5 אזרחים ערבים ומתחילת שנת 2022 נרצחו כ-80 בנסיבות פליליות ואמר: "כשנכנסתי לתפקיד חשבתי שנראה שינויים דרמטיים במספר הרציחות בתוך כשנה, אז זה ייקח יותר זמן. הבעיה של המשטרה היא לא הידע. על סמך מודיעין בלבד אי אפשר להגיש כתב אישום".
עוד טען כי "הפשע צומח במקומות שיש בהם בין היתר כעס ותסכול. זה גם עניין תרבותי. מספר הנשים הערביות שנרצחות מדי שנה, הוא כפול ממספר הנשים היהודיות. וברגע שיש ריב בין חמולות – אם שניים נרצחו מכאן ושניים נרצחו מכאן – יש סיכוי טוב להגיע לסולחה. אם לא, זה עניין של זמן עד שיהיה עוד רצח. ברגע שמדובר בחמולות, הפגיעה יכולה להיות בבן דוד שביעי של מישהו, ולכן היכולת של המשטרה להגן ולמנוע היא מאוד קטנה".
נציין כי גם בחקירת האירועים המשטרה מתקשה לעמוד בקצב, כחמישית ממקרי הרצח בחברה הערבית מגיעים לפענוח והגשת כתב אישום.